Απόψεις
Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2016 12:07

Υποψήφιοι και Σχολές

Ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας οι επιλογές ομάδας προσανατολισμού των υποψηφίων για τις εισαγωγικές εξετάσεις του 2016. Επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία η αναντιστοιχία αριθμού υποψηφίων και αριθμού τμημάτων που είχαμε επισημάνει από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν υποψιαζόμασταν το πρόβλημα, αφού δεν διαθέταμε επίσημα στοιχεία, γράφει ο Στράτος Στρατηγάκης.

Του Στράτου Στρατηγάκη
Mαθηματικού - ερευνητή
[email protected]

Ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας οι επιλογές ομάδας προσανατολισμού των υποψηφίων για τις εισαγωγικές εξετάσεις του 2016. Επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία η αναντιστοιχία αριθμού υποψηφίων και αριθμού τμημάτων που είχαμε επισημάνει από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν υποψιαζόμασταν το πρόβλημα, αφού δεν διαθέταμε επίσημα στοιχεία. Δείτε το εδώ.

Βλέπουμε στον πίνακα ότι τις Ανθρωπιστικές Σπουδές επέλεξαν το 37,8% των υποψηφίων, αλλά σε αυτούς αντιστοιχεί το 23,95% του συνολικού αριθμού των αποκλειστικών τμημάτων. Θεωρούμε αποκλειστικά τα τμήματα που δηλώνονται μόνο από ένα από τα πεδία 1,2 και 5 και δεν ανήκουν και σε άλλα πεδία. Δεν θεωρούνται αποκλειστικά, για παράδειγμα, τα ΤΕΦΑΑ που δηλώνονται και από τα 5 πεδία, τα τμήματα γεωπονίας που ανήκουν στο 2ο και το 3ο πεδίο το Εμπορικό Ναυτικό που δηλώνεται από το 2ο και το 5ο πεδίο και άλλα. Στα αποκλειστικά έχουμε εντάξει και τα πανεπιστημιακά τμήματα του 3ου πεδίου, στα οποία έχουν αποκλειστική πρόσβαση οι υποψήφιοι από τις θετικές σπουδές γιατί οι άλλοι υποψήφιοι έχουν μείωση μορίων στις σχολές του 3ου πεδίου που πρακτικά τους αποκλείουν από τις πανεπιστημιακές σχολές. Φυσικά υπάρχουν και τα κοινά τμήματα τα οποία δηλώνουν υποψήφιοι από πολλά πεδία, όπως είναι τα παιδαγωγικά, η αστυνομία και άλλες. Δεν αναφερόμαστε σε αυτές στο παρόν άρθρο.

Οι υποψήφιοι από τις ανθρωπιστικές σπουδές είναι περισσότεροι από ένας στους τρεις και τους αντιστοιχεί ένα στα τέσσερα αποκλειστικά τμήματα. Αντίθετα ιδιαίτερα ευνοημένοι είναι οι υποψήφιοι των θετικών σπουδών είναι ένας στους τρεις υποψηφίους και τους αντιστοιχούν οι μισές θέσεις. Οι υποψήφιοι των σπουδών οικονομίας και πληροφορικής είναι ένας στους τέσσερις και τους αντιστοιχούν μία στις τέσσερις θέσεις. Εδώ τα πράγματα είναι λογικά.

Το ερώτημα που απασχολεί τους υποψηφίους είναι τι επιπτώσεις θα έχουν στη διαμόρφωση των βάσεων η αναντιστοιχία των υποψηφίων και των σχολών. Αυτό που μπορούμε να συμπεράνουμε είναι ότι θα υπάρχει μεγαλύτερος ανταγωνισμός στις σχολές του 1ου πεδίου από τις σχολές του 2ου πεδίου. Φυσικά μία θέση στη Νομική θα έχει πολύ μεγάλη ζήτηση όπως και μία θέση στην Ιατρική, συνεπώς δεν θα έχουμε πτώση στις βάσεις σε αυτές τις σχολές. Εκεί που η χαμηλή ζήτηση θα ρίξει τις βάσεις είναι στα ΤΕΙ του 2ου πεδίου σε περιφερειακές πόλεις. Μπορεί να δούμε και τμήματα με βάση γύρω στα 5000 μόρια, πράγμα που δεν θα δούμε στις σχολές του 1ου πεδίου, λόγω όσων αναφέρουμε παραπάνω.

Συνολικά, όμως, μάλλον αναμένουμε μείωση των μέσων όρων στη βαθμολογία των υποψηφίων, γιατί τα έξι εξεταζόμενα μαθήματα έγιναν 4 και στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι πιο δύσκολα από τα έξι. Θα τα δούμε όλα αυτά φυσικά μετά τη διεξαγωγή των πανελληνίων εξετάσεων, όταν θα ανακοινωθούν οι βαθμοί.

Μελέτη Στράτος Στρατηγάκης