Κοινωνία
Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2016 18:04

Γ. Κατρούγκαλος: Εξετάζεται «κόφτης» στην επιβάρυνση νέων επιστημόνων

Η εφαρμογή «κόφτη» στην ασφαλιστική επιβάρυνση των νέων επιστημόνων βρίσκεται στα σχέδια του κυβερνητικού επιτελείου σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο που σημείωσε ότι θα είναι κλιμακούμενος ανά εισοδηματική κατηγορία ώστε να συνεχίζει να επιτυγχάνεται η αναδιανεμητική λειτουργία του νέου συστήματος, χωρίς αδικίες και ανεπιεική αποτελέσματα.

Η εφαρμογή «κόφτη» στην ασφαλιστική επιβάρυνση των νέων επιστημόνων βρίσκεται στα σχέδια του κυβερνητικού επιτελείου σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο που σημείωσε ότι θα είναι κλιμακούμενος ανά εισοδηματική κατηγορία ώστε να συνεχίζει να επιτυγχάνεται η αναδιανεμητική λειτουργία του νέου συστήματος, χωρίς αδικίες και ανεπιεική αποτελέσματα.

Σε άρθρο του στην εφημερίδα «Αυγή» ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος υπεραμύνεται του σχεδίου της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό, κάνοντας λόγο για ένα σύστημα δίκαιο, κοινωνικά μεροληπτικό υπέρ των αδυνάτων, που ανακατανέμει τα βάρη από τους φτωχούς στους πλουσιότερους.

Ελεύθεροι επαγγελματίες

Ο κ. Κατρούγκαλος αναφερόμενος στο θέμα των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, αφού το χαρακτήρισε ως ένα θέμα δύσκολο, τόνισε ότι μέχρι σήμερα η ασφαλιστική μεταχείριση του κλάδου λόγω της μεγάλης ταξικής διαστρωμάτωσης που έχει και των εντελώς ανόμοιων κατηγοριών, ήταν ισοπεδωτική.

Δίνοντας κάποια παραδείγματα, τόνισε ότι η ασφαλιστική επιβάρυνση ως ποσοστό επιβάρυνσης του δηλωθέντος εισοδήματος ήταν αντίστροφα προοδευτική, πολύ μεγαλύτερη για τα μικρά εισοδήματα, έως 10.000 ευρώ το χρόνο και ελάχιστη για τα πολύ μεγάλα εισοδήματα.

«Για την πρώτη κατηγορία η επιβάρυνση φτάνει σήμερα στο 30,21% του εισοδήματος, ενώ για όσους κερδίζουν πάνω από 60.000 ευρώ τον χρόνο είναι μόλις 5,22% και για όσους κερδίζουν πάνω από 100.000 ευρώ ακόμη μικρότερη, 1,84%», σημειώνει.

Συνεχίζοντας, επισημαίνει ότι με το προσχέδιο της κυβέρνησης αυτές οι αδικίες εξαλείφονται ενώ δεν αυξάνει τα ισχύοντα ποσοστά αναπλήρωσης, αλλά υπολογίζει τις εισφορές στη βάση του πραγματικού εισοδήματος.

Βασικά συστατικά του προσχεδίου

Ως βασικά συστατικά του προσχεδίου της κυβέρνησης ο κ. Κατρούγκαλος εντάσσει την ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη.

«Ισότητα, γατί για πρώτη φορά μισθωτοί του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, αυτοαπασχολούμενοι, έμποροι και αγρότες θα παίρνουν σύνταξη βάσει των ίδιων κανόνων, τόσο για τον υπολογισμό των εισφορών (20% του πραγματικού εισοδήματος για την κύρια σύνταξη) όσο και για τον ορισμό της σύνταξης (ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης για όλους, υπολογισμένο με βάση το μέσο εισόδημα όλου του εργασιακού βίου).

Κοινωνική δικαιοσύνη, γιατί με την εθνική σύνταξη και την πρόβλεψη κανόνων για τα μικρά εισοδήματα, το νέο σύστημα είναι κοινωνικά μεροληπτικό υπέρ των αδυνάμων, με έντονα στοιχεία αναδιανομής. Όσοι έχουν εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι της μεταρρύθμισης και αυτό αφορά και στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών», σημειώνει.

Βάσει στοιχείων προκύπτει, όπως παρουσιάζει στο άρθρο του ο υπουργός, ότι η συντριπτική πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών-επιστημόνων έχει ετήσιο εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ. «Το ότι θα πρέπει να υπολογίζεται στη βάση του πραγματικού εισοδήματος η εισφορά των ελεύθερων επαγγελματιών αποτελεί αναγκαιότητα, μια που εντάσσονται πλέον σε έναν ενιαίο φορέα με τους μισθωτούς, των οποίων οι εισφορές υπολογίζονται με ποσοστό 20% επί ενός μεγέθους που δεν μπορεί να κρυφτεί ή να αλλοιωθεί: τον μισθό τους. Αν προβλέπαμε άλλο ποσοστό για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ή άλλη βάση υπολογισμού, θα ήταν σαν να θέλαμε να επιδοτούν οι εισφορές των μισθωτών τις συντάξεις των τελευταίων».

Αρκετά έσυραν οι μισθωτοί το κάρο

Ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι «αρκετά έσυραν οι μισθωτοί το κάρο χωρίς να αποτελούν τους κοινωνικά προνομιούχους».

Όπως τόνισε, ακόμα και οι δικαιότεροι κανόνες επιδέχονται βελτιώσεις, και στο πλαίσιο αυτό αποκάλυψε ότι υπάρχει η σκέψη να επεκταθεί και στους νέους επιστήμονες η κατώτερη ασφαλιστική κλάση που προβλέπεται για τους αγρότες και με τους ίδιους χαμηλούς συντελεστές.

Επίσης, να εφαρμοστεί ένας «κόφτης» στην ασφαλιστική επιβάρυνση, κλιμακούμενος ανά εισοδηματική κατηγορία, ούτως ώστε να συνεχίζει να επιτυγχάνεται η αναδιανεμητική λειτουργία του νέου συστήματος, χωρίς αδικίες και ανεπιεική αποτελέσματα.

Κλείνοντας το άρθρο του ο κ. Κατρούγκαλος τονίζει ότι η κυβέρνηση είναι σε συνεχή διάλογο με την κοινωνία και ανοιχτή σε κάθε δημιουργική πρόταση.