Κοινωνία
Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2016 16:37

Ρύθμιση για το ακατάσχετο των επιδοτήσεων προανήγγειλε ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εξαντλήσει, κατά τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, κάθε περιθώριο για τη μείωση της επιβάρυνσης που θα έχουν οι αγρότες από τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στην Κομοτηνή.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εξαντλήσει, κατά τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, κάθε περιθώριο για τη μείωση της επιβάρυνσης που θα έχουν οι αγρότες από τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στην Κομοτηνή.

Παράλληλα, προανήγγειλε ρύθμιση για την προστασία των επιδοτήσεων από κατασχέσεις έναντι χρεών.

Ο κ. Αποστόλου σημείωσε πως σήμερα ο ΟΓΑ και συνολικά το ασφαλιστικό των αγροτών είναι στον αέρα και αντιμετωπίζει προβλήματα μεγαλύτερα από το ασφαλιστικό άλλων κλάδων.

Όπως ανέφερε, το 85% των ποσών που καταβάλλονται στους αγρότες για τις συντάξεις τους το πληρώνει ο κρατικός προϋπολογισμός, ενώ 350.000 αγρότες, περίπου οι μισοί από τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ, δεν πληρώνουν τα ασφάλιστρά τους.

Επαναλαμβάνοντας ότι οι αλλαγές που επέρχονται στο ασφαλιστικό των αγροτών περιλαμβάνονται σε μια ευρύτερη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού της χώρας, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές, σημείωσε ότι ειδικά για τους αγρότες, επιφυλάσσεται ένα ευνοϊκό – σε σχέση με άλλους κλάδους – πλαίσιο καθώς:

  • Εξασφαλίζεται η προσαρμογή των ασφαλίστρων σε βάθος τετραετίας (μέχρι το 2019) και όχι απότομα.
  • Το εισόδημα που ορίζεται ως βάση για τον υπολογισμό της κατώτατης ασφαλιστικής εισφοράς είναι το 80% του κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργαζόμενου. Δηλαδή τα 468 ευρώ το μήνα, ή 5.600 ευρώ το χρόνο.

Σύμφωνα με το Σχέδιο Κατρούγκαλου, πρόσθεσε, για την συντριπτική πλειονότητα των ασφαλισμένων αγροτών (το 88%, δηλαδή 466.000 αγρότες) τα ετήσια ασφάλιστρα θα αυξηθούν σταδιακά από 946 ευρώ που είναι σήμερα, στα 1544 ευρώ το 2019. Είναι μια αύξηση συνολικά 63% στην τετραετία, αλλά πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εξαντλήσει, κατά τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, κάθε περιθώριο για την μείωση της επιβάρυνσης που θα έχουν οι αγρότες από τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.

Για το φορολογικό των αγροτών, ο κ. Αποστόλου επισήμανε ότι στα εισοδήματα του 2015 που θα φορολογηθούν το 2016 δεν υπάρχει κάποια αλλαγή σε σχέση με όσα ίσχυαν. Συνεπώς το φορολογικό είναι θέμα που θα απασχολήσει τους αγρότες από το 2017 και μετά.

Σημείωσε ότι συνεχίζει να ισχύει το αφορολόγητο των αγροτικών ενισχύσεων που είναι κάτω από 12.000 ευρώ:

«Πρόκειται για πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που προστάτεψε με αυτόν τον τρόπο τους αγρότες, αφού από τα 2,6 δις. ευρώ των ετήσιων ενισχύσεων, τα 2,2 δισ. μένουν αφορολόγητα. Συγκεκριμένα, για τα εισοδήματα του 2013 η συνολική φορολογία των αγροτών (που πληρώθηκε το 2014) ανήλθε στα 411 εκατ. ευρώ. Για τα εισοδήματα του 2014, εάν δεν έφερνε η κυβέρνηση τη ρύθμιση για το αφορολόγητο των ενισχύσεων μέχρι 12.000, οι αγρότες θα πλήρωναν συνολική φορολογία 470 εκατ. ευρώ που μαζί με την προκαταβολή φόρου 27,5 %, θα έφτανε τα 600 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, με την παρέμβαση της κυβέρνησης, οι αγρότες για τα εισοδήματα του 2014 πλήρωσαν 183 εκατ. ευρώ και με την προκαταβολή φόρου περίπου 230 εκατ. ευρώ».

Όπως είπε, τα ίδια ποσά θα πληρώσουν οι αγρότες και για τα εισοδήματα του 2015 (που θα πληρωθούν μέσα στο 2016).

Για το ακατάσχετο των επιδοτήσεων, ο υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει ΚΥΑ που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με την οποία θα θεσπιστεί προστασία των επιδοτήσεων από κατασχέσεις έναντι χρεών.

Συγκεκριμένα θα τεθεί όριο ακατάσχετου των επιδοτήσεων ως εξής:

  • Για επιδοτήσεις μέχρι 5.000 ευρώ θα μπορεί να κατασχεθεί μόνον το 10% του ποσού.
  • Για επιδοτήσεις μέχρι 10.000 ευρώ θα μπορεί να κατασχεθεί μόνον το 20% του ποσού.
  • Για επιδοτήσεις πάνω από 10.000 ευρώ θα μπορεί να κατασχεθεί μόνον το 50% του ποσού.