Αρχηγοί άμυνας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία, τη Βρετανία και άλλες τέσσερις χώρες συναντώνται σήμερα στο Παρίσι για να εξετάσουν τρόπους αντιμετώπισης του Ισλαμικού Κράτους.
Αρχηγοί άμυνας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία, τη Βρετανία και άλλες τέσσερις χώρες συναντώνται σήμερα στο Παρίσι για να εξετάσουν τρόπους αντιμετώπισης του Ισλαμικού Κράτους.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ας Κάρτερ περιέγραψε τη σύσκεψη ως ευκαιρία για κατ' ιδίαν συζητήσεις μεταξύ των βασικών συμμετόχων στη συμμαχία, στην οποία ηγούνται οι ΗΠΑ και η οποία περιλαμβάνει επίσης τη Γερμανία, την Ιταλία, την Αυστραλία και την Ολλανδία.
«Θα αναζητήσω τη γνώμη τους και θα τους περιγράψω τις σκέψεις μου για το πώς μπορούμε να επιταχύνουμε την καμπάνια (εναντίον του Ι.Κ.), που περιλαμβάνει μια ποικιλία δυνατοτήτων, στρατιωτικών δυνατοτήτων, που θα απαιτηθούν», είπε ο Κάρτερ, προβλέποντας αύξηση στους αριθμούς των εκπαιδευτών στους επόμενους μήνες, καθώς και της αστυνομίας η οποία μπορεί να βοηθήσει να διατηρηθούν τα ανακτηθέντα εδάφη.
Η Γαλλία ήταν η πρώτη χώρα που δήλωσε συμμετοχή στη συμμαχία υπό την αρχηγία των ΗΠΑ στο Ιράκ. Μετά από τις επιθέσεις στο Παρίσι του Ι.Κ. τον Νοέμβριο, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έχει εντείνει τις γαλλικές επιχειρήσεις αέρος εναντίον του Ι.Κ. και στη Συρία, συνεισφέροντας στο περίπου 20% των συνολικών επιθέσεων της συμμαχίας.
Ενδεικτικό πάντως είναι ότι κανένα αραβικό κράτος της περιοχής δεν συμμετέχει στη σύσκεψη. Ανώτατος αξιωματούχος άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε ότι πολλοί Άραβες σύμμαχοι είναι απασχολημένοι με την επιχείρηση υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας ενάντια στους Χούτι μαχητές στην Υεμένη.
Ο Κάρτερ δήλωσε πως θα ζητήσει και την μεγαλύτερη συμμετοχή των Αράβων σουνιτών, πολλοί από τους οποίους βλέπουν με καχυποψία την κυβέρνηση σιιτών που στηρίζουν οι ΗΠΑ στη Βαγδάτη. Οι ίδιοι επίσης κατηγορούν την Αμερική για «χλιαρή» στάση ενάντια στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.
Πηγή: Reuters