Στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο του δήμου Λευκάδας, η προϊσταμένη της ΛΣΤ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτ/νιας και Λευκάδας, Ολυμπία Βικάτου, παρουσίασε τα πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα της ανασκαφικής έρευνας στο αρχαίο θέατρο στην περιοχή «Κούλμος», που πραγματοποιήθηκε από τις 8 έως τις 18 Δεκεμβρίου 2015, με τη βοήθεια του δήμου Λευκάδας.
Στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο του δήμου Λευκάδας, η προϊσταμένη της ΛΣΤ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτ/νιας και Λευκάδας, Ολυμπία Βικάτου, παρουσίασε τα πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα της ανασκαφικής έρευνας στο αρχαίο θέατρο στην περιοχή «Κούλμος», που πραγματοποιήθηκε από τις 8 έως τις 18 Δεκεμβρίου 2015, με τη βοήθεια του δήμου Λευκάδας.
Στις έξι, από τις δεκατρείς, δοκιμαστικές τομές που έγιναν, εντοπίστηκαν εδώλια λαξευμένα στον φυσικό βράχο. Εντοπίστηκε ακόμα, στα ανατολικά του χώρου, τμήμα της ορχήστρας και οι διαστάσεις τμήματος του αναλημματικού τοίχου στα δυτικά του κοίλου. Η κα Βικάτου τόνισε ότι πρόκειται για ένα μεγάλων διαστάσεων αρχαίο θέατρο, το μοναδικό που έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής στα Ιόνια Νησιά, ενώ ανέφερε πως αξίζει να ανασκαφεί και να αναδειχθεί σε έναν επισκέψιμο χώρο και, γιατί όχι, να φιλοξενεί παραστάσεις.
Tο κοίλο του θεάτρου συνεχίζει και ψηλότερα, στα νότια σε παρακείμενη ιδιοκτησία που είναι ορατά κατά τόπους τα λαξευμένα εδώλια. Στην κορυφή του θεάτρου και σε πολύ μικρή απόσταση από την απόληξη του κοίλου βρίσκεται ένα κτήριο με ορατές διαστάσεις 5,5x4,5 περίπου μέτρα, για το οποίο προς το παρόν δεν μπορεί να υποστηριχθεί κάτι. Δεν έχει ερευνηθεί.
Από τις τομές που έγιναν στο επίπεδο πλάτωμα του ακινήτου εντοπίστηκε τμήμα της ορχήστρας.
Το τμήμα της ορχήστρας που εντοπίστηκε βρίσκεται στα ανατολικά του χώρου και από τη θέση της ορχήστρας επιβεβαιώνεται ο βόρειος - βορειοανατολικός προσανατολισμός του θεάτρου, με θέα προς τη θάλασσα.
Σε δύο ακόμα από τις τομές που έγιναν στο επίπεδο πλάτωμα εντοπίστηκε οικοδομικό υλικό, το οποίο πιθανότατα να προέρχεται από την επένδυση των εδωλίων.
Τέλος, στο δυτικότερο άκρο του επίπεδου πλατώματος όπου ήταν ορατό τμήμα τοίχου, διαπιστώθηκε ότι αυτός ο τοίχος έχει μήκος 3 μέτρα και πλάτος 80 εκατοστά, είναι κτισμένος ισοδομικά, με επεξεργασμένους ογκόλιθους ενώ είναι ορατές τέσσερις σειρές δόμων ύψους περίπου 1,5 μέτρο.
Ο κ. Σταύρος Μπένος, πρόεδρος του Σωματείου «Διάζωμα», τόνισε ότι βρισκόμαστε σε μια ιστορική στιγμή όπου παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της πιο θεαματικής ανασκαφικής έρευνας που έχει πραγματοποιηθεί στην οκταετή πορεία του «Διαζώματος». Μίλησε για μια μεγάλη έκπληξη καθώς πρόκειται για ένα σπουδαίο μνημείο, ένα πολύ μεγάλο θέατρο, ίσως και δέκα χιλιάδων θέσεων, που σώζεται σε αρκετά καλή κατάσταση. Πρότεινε, από την εμπειρία του, να γίνουν απαλλοτριώσεις στις ιδιόκτητες εκτάσεις, να γίνει ανασκαφή με τη συμβολή και της Περιφέρειας, να ακολουθηθεί το παράδειγμα της Ηπείρου με το σχεδιασμό πολιτιστικών διαδρομών και την αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ. Δεσμεύτηκε ότι το «Διάζωμα» θα αναλάβει τη μελέτη, ενώ έκλεισε επισημαίνοντας ότι «όταν κάτι δεν το αγκαλιάζει η τοπική κοινωνία, δεν πάει πουθενά».
Ο δήμαρχος Λευκάδας, Κωνσταντίνος Δρακονταειδής, αναφέρθηκε στο πώς θα προχωρήσει πιο γρήγορα η ανάδειξη του θεάτρου. Μίλησε για ανάγκη συνεργασίας, παρουσία της Περιφέρειας και όλων των φορέων. Ο δήμος θα κινηθεί στην κατεύθυνση της εξαγοράς των ιδιοκτησιών ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι ανασκαφές καθώς οι απαλλοτριώσεις είναι χρονοβόρες. «Ο στόχος της δημοτικής αρχής είναι μέχρι το τέλος της θητείας της να έρθει στο φως το σύνολο του μνημείου», τόνισε ο κ. Δρακονταειδής.
naftemporiki.gr