Πολιτιστικά
Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2016 09:05

«Κινηματογραφικό» ρεσιτάλ από τους Τrio 92

Ένα μνημειώδες κινηματογραφικό έργο επικών διαστάσεων, το «Βarry Lyndon» του Στάνλεϋ Κιούμπρικ, εμπνέει με τη μουσική του και δανείζει τον τίτλο του στο ρεσιτάλ, που παρουσιάζει το μουσικό σχήμα Τrio 92.

Ένα μνημειώδες κινηματογραφικό έργο επικών διαστάσεων, το «Βarry Lyndon» του Στάνλεϋ Κιούμπρικ, εμπνέει με τη μουσική του και δανείζει τον τίτλο του στο ρεσιτάλ, που παρουσιάζει το μουσικό σχήμα Τrio 92.

Ενταγμένη στο πλαίσιο του ετήσιου «Κύκλου Σούμπερτ», η ξεχωριστή αυτή μουσική βραδιά, η οποία είναι αφιερωμένη στον Φραντς Σούμπερτ, πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου, στις 8:30 το βράδυ.

Αγαπημένος συνθέτης πολλών διάσημων σκηνοθετών

Οι μελωδίες του Σούμπερτ, αγαπημένου συνθέτη πλειάδας διάσημων σκηνοθετών, έχουν επενδύσει σκηνές πολλών ταινιών («Μπάρρυ Λύντον» του Κιούμπρικ, «Η δασκάλα του πιάνου» του Χάνεκε, «Αίμα και πάθος» και «Crimson Tide» του Σκοτ κ.ά.), αλλά και τηλεοπτικών σειρών.

Ένα από τα πιο προσφιλή μουσικά θέματα είναι εκείνο του δεύτερου μέρους από το Τρίο για πιάνο, έργο 100. Με αυτό «έντυσε» ο Στάνλεϋ Κιούμπρικ τον επίλογο του -βραβευμένου με Όσκαρ - φιλμ εποχής «Μπάρρυ Λύντον» (1975), το οποίο βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ουίλιαμ Μέικπις Θάκερυ.

Σε αυτό το ρεσιτάλ, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει ολόκληρο το Τρίο για πιάνο σε μι ύφεση μείζονα, έργο 100, καθώς και το Τρίο σε σι ύφεση μείζονα, έργο 99, ερμηνευμένα από το νεανικό σχήμα μουσικής δωματίου, Trio 92.

Με διαφορετικές πολιτισμικές καταβολές

Το σχήμα Τrio 92 δημιουργήθηκε στη Βιέννη, τον Σεπτέμβριο του 2012, και αποτελείται από τρεις νέους μουσικούς, από τρεις διαφορετικές χώρες, με ένα κοινό όνειρο: τον Πολωνό Μάτσεϊ Σκάρμπεκ (πιάνο), την Ισραηλινή Νιτσάν Μπαρτάνα (βιολί) και την Ελληνίδα Λουκία Λουλάκη (τσέλο).

Η ονομασία Trio 92 παραπέμπει στην κοινή χρονιά γέννησης των ιδρυτικών μελών του σχήματος, οι διαφορετικές πολιτισμικές καταβολές των οποίων συνδυάζονται με την εκφραστικότητα και την ερμηνευτική τους δύναμη.

Πληροφορίες

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος»: Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη - Αθήνα, τηλ.: 210 7282000.Τιμές εισιτηρίων: 20, 12, 8 (πολύτεκνοι, 65+), 5 (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ) ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: ταμεία Μεγάρου,  ηλεκτρονικά: megaron.gr.

naftemporiki.gr