Απόψεις
Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2016 13:30

Οι στάσιμες τιμές του Τζόζεφ Στίγκλιτς

Για μεγάλο χρονικό διάστημα η υπόθεση στην οποία βασίζεται μεγάλο μέρος των κυρίαρχων οικονομικών θεωριών ήταν ότι το αόρατο χέρι έκανε τα μαγικά του με άψογο τρόπο. Οι τιμές κινήθηκαν ομαλά προς τα πάνω, καθώς η ζήτηση υπερέβη την προσφορά και υποχώρησαν όταν άλλαξαν τα δεδομένα, με αποτέλεσμα οι αγορές να παραμένουν σε ισορροπία, γράφει ο Kaushik Basu.

Από την έντυπη έκδοση

Του Kaushik Basu
Κορυφαίου οικονομολόγου και αντιπροέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας, καθηγητή Οικονομικών στο Cornell University.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα η υπόθεση στην οποία βασίζεται μεγάλο μέρος των κυρίαρχων οικονομικών θεωριών ήταν ότι το αόρατο χέρι έκανε τα μαγικά του με άψογο τρόπο. Οι τιμές κινήθηκαν ομαλά προς τα πάνω, καθώς η ζήτηση υπερέβη την προσφορά και υποχώρησαν όταν άλλαξαν τα δεδομένα, με αποτέλεσμα οι αγορές να παραμένουν σε ισορροπία.

Σίγουρα πολλοί αναλυτές συνειδητοποίησαν ότι η αλήθεια ήταν στην πραγματικότητα αρκετά διαφορετική - ότι οι τιμές και οι μισθοί και ιδιαίτερα τα επιτόκια παρέμεναν συχνά στάσιμα και αυτό μερικές φορές εμπόδισε τις αγορές από εκκαθάριση. Στις αγορές εργασίας αυτό σήμαινε ότι οι άνεργοι αναζητούσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα μία θέση εργασίας. Η απάντηση όμως που έδιδαν οι άλλοι στον τομέα αυτό ήταν ότι οι συνάδελφοί τους που χαρακτηρίζονταν ως «άνεργοι» δεν υπήρχαν στην πραγματικότητα. Ηταν απλά εθελοντικά, το αποτέλεσμα εργαζομένων που πεισματικά αρνούνταν να δεχθούν τον σταθερό μισθό.

Ολόκληρο το άρθρο στη «Ναυτεμπορική»