Πολιτική
Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2005 16:27

Α. Παπαρήγα: «Χοντρό ψέμα» τα περί ανάκαμψης από το 2008

Στον κύκλο της οικονομικής κρίσης εκτίμησε ότι θα εισέλθει η Ελλάδα, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, χαρακτηρίζοντας «χοντρό ψέμα» τη δήλωση του Πρωθυπουργού ότι μετά από δύο χρόνια θυσίες θα υπάρξει ανάκαμψη από το 2008.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο πλαίσιο της επίσκεψής της στη Θεσσαλονίκη για την 70η Διεθνή Εκθεση, η κ. Παπαρήγα, μεταξύ άλλων, ζήτησε να καταργηθούν οι έμμεσοι φόροι στα καύσιμα, κατώτερο μισθό 1.300 ευρώ, κατώτερο ημερομίσθιο 152 ευρώ και κατώτερη σύνταξη 1.050 ευρώ.

Τα «πυρά» της γ.γ. του ΚΚΕ δέχθηκαν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Οσον αφορά την αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν αξίζει «ούτε δεκάρα», δεδομένου, όπως παρατήρησε, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ εξειδικεύει την πολιτική της δεύτερης τετραετίας του κ. Σημίτη.

Για το Συνασπισμό η κ. Παπαρήγα παρατήρησε πως είναι απολύτως συνυπεύθυνος, διότι συμπλέει με τα δύο μεγάλα κόμματα και έχει χαμηλώσει πολύ τον πήχυ των απαιτήσεων διεκδικώντας, όπως ειπε, «ψίχουλα». Ενδεικτική ήταν η απάντησή της στη δήλωση του προέδρου του ΣΥΝ Αλέκου Αλαβάνου ότι υπάρχει πάντα μια καρέκλα άδεια στο τραπέζι του διαλόγου και της συνεργασίας. «Ισως θα μπορούσε να φέρει το ΚΚΕ σε δύσκολη θέση ο ΣΥΝ αν δεν είχε τη δική του καρέκλα δίπλα στο ΠΑΣΟΚ ή και στη ΝΔ», σχολίασε η κ. Παπαρήγα.

Για μία ακόμη φορά η γ.γ. του ΚΚΕ ζήτησε από τους πολίτες να απεγκλωβιστούν από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και να ισχυροποιήσουν το Κομμουνιστικό Κόμμα, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προκύψουν νέα πολιτικά σχήματα από τις αλλαγές των συσχετισμών. Σε αυτή την περίπτωση, είπε, το ΚΚΕ θα τα δει με καλό μάτι και θα έχει δίαυλο επικοινωνίας μαζί τους.

Σχολιάζοντας απόψεις του γραμματέα της ΚΕ της ΝΔ Ευ. Μεϊμαράκη για συνεργασίες στους Δήμους Νίκαιας και Καισαριανής, όπου εκλέγονται δήμαρχοι από την Αριστερά, τον κατηγόρησε ότι δεν απηύθυνε κάποια πρόταση, αλλά έκανε «λαθρεμπόριο ψήφων», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ευελπιστώντας να κερδίσει ψήφους από το ΚΚΕ και τον ΣΥΝ σε όλη την Ελλάδα.

Σε ερώτηση εξάλλου για το αν θα μπορούσαν το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ να συγκροτήσουν μέτωπο προκειμένου να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της Ολυμπιακής Αεροπορίας η κ. Παπαρήγα αντέδρασε έντονα, λέγοντας χαρακτηριστικά:«Με τον δράστη; Με τον δήμιο; Να βάλουμε καλύτερα και τη ΝΔ!»

Η κ. Παπαρήγα καταλόγισε ευθύνες σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ για τα προβλήματα στην Ολυμπιακή, σημειώνοντας ότι είχε αποφασιστεί πριν από πολλά χρόνια ότι η Ολυμπιακή θα γινόταν «Ιφιγένεια».

Όσον αφορά την κατάσταση στο χώρο της Παιδείας, η γ.γ. του ΚΚΕ επισήμανε ότι «κατακρεουργείται η ικανότητα σκέψης των μαθητών» και πρόσθεσε πως το διαφοροποιημένο σχολείο ή οι ευέλικτες ζώνες μαθημάτων είναι η επίσημη ταξικοποίηση.

Σε ό,τι αφορά εξάλλου την Τουρκία, τόνισε πως η αντιδήλωση της Ε.Ε. θα έπρεπε να αναφέρει ρητά πως δεν θα ανοίξει η Ενωση τις πόρτες της αν πρώτα η Αγκυρα δεν αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.