Προσκλητήριο εντός και εκτός της Ν.Δ. για τη συγκρότηση μετώπου όλων των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας κατά του λαϊκισμού του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας μιλώντας για αλλαγή του πολιτικού χάρτη της χώρας, την ώρα που το ΠΑΣΟΚ διέγραψε τον βουλευτή του Λ. Γρηγοράκο για το πολιτικό «φλερτ» του με τη Ν.Δ., ενώ και το Ποτάμι αναζητεί ρόλο στα νέα δεδομένα της εκλογής Μητσοτάκη.
Από την έντυπη έκδοση
Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]
Προσκλητήριο εντός και εκτός της Ν.Δ. για τη συγκρότηση μετώπου όλων των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας κατά του λαϊκισμού του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας μιλώντας για αλλαγή του πολιτικού χάρτη της χώρας, την ώρα που το ΠΑΣΟΚ διέγραψε τον βουλευτή του Λ. Γρηγοράκο για το πολιτικό «φλερτ» του με τη Ν.Δ., ενώ και το Ποτάμι αναζητεί ρόλο στα νέα δεδομένα της εκλογής Μητσοτάκη.
«Θέλουμε να εκφράσουμε ιδιαίτερα τους πολίτες οι οποίοι αισθάνονται πολιτικά άστεγοι, αυτούς οι οποίοι αναζητούν πολιτική στέγη στο κέντρο του πολιτικού φάσματος, στον χώρο ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στους βουλευτές του κόμματός του, αλλά απευθυνόμενος ουσιαστικά στους πολίτες που βρίσκονται σε όμορους πολιτικούς χώρους ή δεν εκφράζονται σήμερα πολιτικά.
«Είναι αδιανόητο οι πιο παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, η δημιουργική Ελλάδα, η Ελλάδα που ξυπνάει νωρίς, να μένει μακριά από την πολιτική» είπε χαρακτηριστικά προσδιορίζοντας το κοινό στο οποίο θα απευθυνθεί το κόμμα του. «Εμείς θέλουμε να εκφράσουμε τη δημιουργική Ελλάδα» πρόσθεσε σε μια σαφή προσπάθεια προσέγγισης των ψηφοφόρων των τάχθηκαν με το «ναι» του δημοψηφίσματος του Ιουλίου. Με αυτές τις αναφορές ο κ. Μητσοτάκης ουσιαστικά στράφηκε προς τους ψηφοφόρους και του ΠΑΣΟΚ το οποίο κλυδωνίστηκε από την εκλογή του νέου αρχηγού της Ν.Δ. αλλά και στο Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να αντιμετωπίσει τη γοητεία που ασκεί η μεταρρυθμιστική ρητορική του κ. Μητσοτάκη σε στελέχη και ψηφοφόρους του κόμματος.
Ο κ. Μητσοτάκης προσδιόρισε, όμως, με σαφήνεια και τη διαχωριστική γραμμή του κόμματος από τον ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένα επίπεδο συνεννόησης με την κυβέρνηση πέραν της συνταγματικής αναθεώρησης. «Η Ν.Δ. δεν θα γίνει βολικό δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ. Η εντολή που έλαβα από τα μέλη της Ν.Δ. δεν είναι να στηρίξω τον κ. Τσίπρα. Εχω καθαρή εντολή να στηρίξω τους πολίτες αυτής της χώρας» είπε ο κ. Μητσοτάκης και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν νομιμοποιείται να ζητά τη συναίνεση και τη στήριξη της αντιπολίτευσης στην υλοποίηση των «δύσκολων και, σε πολλές περιπτώσεις, άδικων μέτρων, που εισηγείται». «Εμείς “αλά καρτ” στήριξη στον κ. Τσίπρα δεν πρόκειται να δώσουμε. Το ξεκαθαρίζουμε. Οριστικά» πρόσθεσε.
Προσωπική αντιπαράθεση
Ο κ. Μητσοτάκης είχε όμως και έναν έμμεσο διάλογο με τον πρωθυπουργό μέσω εκατέρωθεν δηλώσεων. «Ακουσα λίγο πριν έρθω τον κύριο πρωθυπουργό να ασκεί κριτική στο έργο το οποίο επιτέλεσα ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Και πράγματι χρειάζεται πάρα πολύ θράσος να αμφισβητεί κάποιος, ο οποίος έχει επιτρέψει αθρόους διορισμούς, καθημερινούς, συγγενών και φίλων σε θέσεις ευθύνης, την προσήλωση τη δική μου στην έννοια της αξιοκρατίας και της αξιοσύνης» είπε ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του στην Κ.Ο. Λίγη ώρα αργότερα το Μαξίμου απάντησε στις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη καταλογίζοντάς του νεοφιλελεύθερη ατζέντα και χαρακτηρίζοντας αστείες τις αναφορές του στην οικογενειοκρατία.
Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε εν τω μεταξύ τους βουλευτές να στηρίξουν την προσπάθειά του να στηρίζεται η Ν.Δ. σχεδόν αποκλειστικά σε ιδιωτική χρηματοδότηση. «Θα χρειαστώ τη στήριξη όλων σας για μια γενναία οικονομική εκστρατεία. Θα ζητήσουμε λίγα από πολλούς. Θα απευθυνθούμε, πρώτα από όλα, στα μέλη μας» είπε στους βουλευτές του κόμματος και ξεκαθάρισε ότι η κρατική επιχορήγηση θα διατίθεται σχεδόν εξ ολοκλήρου και όχι μόνο στο 60%, που διατίθεται σήμερα, για την εξυπηρέτηση των δανείων και την κάλυψη των οφειλών και των υποχρεώσεων του κόμματος. Σε αυτό το πλαίσιο προανήγγειλε, μάλιστα, τη μεταστέγαση της Ν.Δ. σε άλλο κτήριο.
Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι θα μοιράσει ισομερώς την εσωκομματική τράπουλα με αξιοκρατικά κριτήρια.
Στήριξη σε Μεϊμαράκη
Ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ. πραγματοποίησε άνοιγμα στον ηττημένο της εκλογικής αναμέτρησης Βαγγέλη Μεϊμαράκη στηρίζοντας την επιλογή του να ψηφίσει το καλοκαίρι τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές για να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη. Κάλεσε μάλιστα τους βουλευτές να χειροκροτήσουν θερμά τον κ. Μεϊμαράκη τον οποίο αποκάλεσε πρόεδρο. Λίγο αργότερα οι δυο τους συναντήθηκαν στα γραφεία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή σε πολύ καλό κλίμα. Ερωτηθείς μάλιστα για το αν θα διαθέσει κάποιο ρόλο στον κ. Μεϊμαράκη ο κ. Μητσοτάκης απάντησε θετικά.