Απόψεις
Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2016 07:00

Χρειαζόμαστε εχθρούς

Το δις εξαμαρτείν τ’ αυτόν ουκ ανδρός σοφού, έλεγε ο Μένανδρος, χωρίς φυσικά να γνωρίζει πόση αξία θα είχε η συγκεκριμένη φράση στη σημερινή πολιτική σκηνή, γράφει ο Γιώργος Κούρος.

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Κούρου
[email protected]

Το δις εξαμαρτείν τ’ αυτόν ουκ ανδρός σοφού, έλεγε ο Μένανδρος, χωρίς φυσικά να γνωρίζει πόση αξία θα είχε η συγκεκριμένη φράση στη σημερινή πολιτική σκηνή.

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει αδυναμία να επαναλαμβάνει τα λάθη της. Διότι φυσικά όλοι θυμόμαστε πότε είχε ανακύψει και πάλι μείζον θέμα με τις Σκουριές.

Την εποχή Λαφαζάνη. Τότε που οι διαπραγματεύσεις πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο, η Ελλάδα ήταν ένα βήμα έξω από το ευρώ και από την Ευρώπη.

Τότε που κάποιοι ετοίμαζαν «εισβολή» στο Νομισματοκοπείο και να αλώσουν τις τραπεζικές θυρίδες.

Από τότε όμως μέχρι σήμερα ελπίζαμε ότι έχουν αλλάξει πολλά. Τουλάχιστον αυτή την εντύπωση έδιναν αρκετά στελέχη της κυβέρνησης.

Και εκεί λοιπόν που πιστεύαμε ότι το θέμα είχε λήξει, ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τις επενδύσεις, ότι θέλει να προσελκύσει όσες περισσότερες μπορεί ώστε να ανοίξουν οι δουλειές και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, να τονωθεί η ρευστότητα και να πάρει τα πάνω της η αγορά, κάνει την κίνηση… ματ.

Κάνει, δηλαδή, ό,τι μπορεί για να διώξει από τη χώρα τη μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Κι ενώ η Eldorado Gold ετοιμάζει «βαλίτσες» για πιο «ζεστά» κλίματα, έρχεται το αρμόδιο υπουργείο και της επιβάλλει ένα εξωπραγματικό πρόστιμο.

Δεν μπορώ να γνωρίζω ποιος νους τα σκέφτεται όλα αυτά, όμως είναι σίγουρο ότι μόνο ζημιά κάνει στην οικονομία και στη χώρα.

Διότι υπάρχει μεγαλύτερη «διαφήμιση» των απερίγραπτων συνθηκών που επικρατούν στην εγχώρια αγορά και με τις οποίες θα έρθουν αντιμέτωποι τυχόν επίδοξοι επενδυτές;

Υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη ότι οι νυν κυβερνώντες απεχθάνονται οτιδήποτε ιδιωτικό και υπονομεύουν κάθε ιδιωτική πρωτοβουλία;

Αν είχαν διαφορετική οπτική, πολύ απλά θα συνειδητοποιούσαν ότι η συγκεκριμένη εταιρεία καταθέτει κάθε χρόνο στην εφορία φόρους ύψους 120 εκατ. ευρώ, αλλά και ενισχύει την Τοπική Αυτοδιοίκηση της περιοχής με άλλα 150 εκατ. ευρώ.

Απασχολεί 600 εργαζόμενους, που σημαίνει ότι καταβάλλει και τις ασφαλιστικές εισφορές τους, ενώ εάν αποφασίσει να κλείσει οριστικά την πόρτα πίσω της τότε οι θέσεις που θα χαθούν θα είναι 1.100.

Σημειώνουμε εδώ και την απόφαση του ΣτΕ που δικαιώνει εταιρεία και εργαζόμενους, αφού δεν διαπίστωσε κανένα περιβαλλοντικό λάθος, ούτε παραβίαση όρων της σύμβασης επειδή οι δοκιμές των κοιτασμάτων των Σκουριών έγιναν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Outotec στη Φινλανδία και όχι στη Χαλκιδική.

Βέβαια, θα σκεφτεί κάποιος ότι και σήμερα, όπως την εποχή Λαφαζάνη, η κυβέρνηση περιμένει να τα βρει «μπαστούνια» με τη διαπραγμάτευση, αφού και το Ασφαλιστικό να περάσει από το κουαρτέτο, που δεν φαίνεται και τόσο εύκολο, έχει μπροστά της ένα Μεσοπρόθεσμο και μερικά δισεκατομμύρια μέτρων που πρέπει να καλύψει.

Ας μην αναφέρουμε την υπερφορολόγηση των αγροτών. Επομένως, παλιά μου τέχνη… χρειαζόμαστε εχθρούς, με οποιοδήποτε κόστος.