Πολιτική
Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2005 17:14

Γερμανική εταιρεία πωλούσε τυρί ως φέτα ελληνικής προέλευσης

Η γερμανική εταιρεία Johan Horrlein Feinkost GmbH πωλούσε στην αγορά της Δανίας τυρί από πρόβειο γάλα ως φέτα ελληνικής προέλευσης.

Η απάτη διαπιστώθηκε από τις υπηρεσίες του ΕΦΕΤ μετά από ειδοποίηση που έλαβαν στις 31 Αυγούστου μέσω του Συστήματος Εγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία αναφερόταν ότι η γερμανική εταιρεία διακινούσε τυρί με παραποιημένη την ημερομηνία λήξης και με σήμανση, στην οποία φαινόταν ως παρασκευαστής η επιχείρηση με την επωνυμία Horrlein Hellas, που δεν υφίσταται.

Ο ΕΦΕΤ διαπίστωσε ότι η Johan Horrlein Feinkost GmbH εισήγαγε πρόβειο τυρί από τη βουλγαρική επιχείρηση Philipopolis-RK Ltd και το τυρί αυτό χαρακτηρίστηκε παράνομα από την εν λόγω εταιρεία ως ελληνική φέτα, με το εμπορικό σήμα «Akadia».

Από την έρευνα του ΕΦΕΤ διαπιστώθηκε ότι υπήρξε συνεργασία της ελληνικής εταιρείας Ari SA με την γερμανική Johan Horrlein Feinkost GmbH έως τις 26.3.2004, η οποία έχει λήξει και η ελληνική εταιρεία έχει προσβάλει στα δικαστήρια την γερμανική επιχείρηση για παράνομη χρήση του κωδικού αριθμού της. Η Ari SA παρασκευάζει προϊόντα "antipasti", δηλαδή διάφορα λαχανικά, κόκκινες και πράσινες πιπεριές, μανιτάρια και ελιές με γέμιση από μείγμα τυριών.

Ο ΕΦΕΤ ενημέρωσε εγγράφως τις γερμανικές αρχές για τις παράνομες δραστηριότητες της επιχείρησης Johan Horrlein Feinkost GmbH, ώστε να προβούν στις κατάλληλες ενέργειες, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην Ε.Ε. και το Υπουργείο Εξωτερικών για τυχόν δικές του ενέργειες.