Περιβάλλον
Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2016 00:51

Η Δανία προστίθεται στις χώρες που σχεδιάζουν επενδύσεις ΑΠΕ στο Ιράν

Η Δανία είναι η τελευταία ευρωπαϊκή χώρα που εκφράζει προθέσεις να υποστηρίξει την ανάπτυξη του τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο Ιράν.

Η Δανία είναι η τελευταία ευρωπαϊκή χώρα που εκφράζει προθέσεις να υποστηρίξει την ανάπτυξη του τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο Ιράν.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας του Ιράν, η Δανία, ο παγκόσμιος πρωτοπόρος αιολικής ενέργειας, εκδήλωσε πρόσφατα ενδιαφέρον για την ανάπτυξη μίας μονάδας παραγωγής ανεμογεννητριών στη χώρα της Μέσης Ανατολής.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Χαμίντ Τσιτσιάν σε διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης, η Δανία επιθυμεί συγκεκριμένα να κατασκευάσει ένα σημείο παραγωγής στο Ιράν που θα έχει ρόλο κόμβου, από όπου μετά θα μπορεί να εξάγει εξοπλισμό για έργα αιολικής ενέργειας σε άλλες χώρες της περιοχής.

Ο Τσιτσιάν αποκάλυψε επίσης ότι το Ιράν σκοπεύει να προσθέσει 5 γιγαβάτ ηλιακής και αιολικής ενέργειας στο εθνικό δίκτυο μέχρι το 2018.

Η προσφορά βοήθειας από πολλές χώρες, κατά κύριο λόγο από την Ευρώπη, για την ανάπτυξη των υποδομών των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε όλο το Ιράν, αποτελεί πρόσφατη εξέλιξη, συγκεκριμένα μετά το πέρας των πρόσφατων επιτυχημένων διεθνών διαπραγματεύσεων σχετικά με το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν.

Εξάλλου, όπως αναφέρει το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων, μια γερμανική εταιρεία σχεδιάζει να κατασκευάσει ηλιακές εγκαταστάσεις συνολικής ηλεκτρικής ισχύος 1,25 γιγαβάτ, σε διάφορες επαρχίες της ασιατικής χώρας.

Γερμανικές εταιρείες αναμένεται επίσης να ξεκινήσουν την κατασκευή αιολικών πάρκων στο Ιράν από το επόμενο έτος.

Παράλληλα, μια κοινοπραξία εταιρειών από το Ιράν, την Ινδία και τη Νότια Κορέα ανακοίνωσε σχέδια για την ανάπτυξη ενός ενεργειακού πάρκου στην επαρχία του Κουζεστάν, στα πλαίσια ενός προγράμματος αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα αποτελείται από επιμέρους ηλιακά έργα ισχύος ενός γιγαβάτ.

Τέλος, τόσο το Αζερμπαϊτζάν όσο και η Ισπανία έχουν επίσης εκφράσει το ενδιαφέρον τους για τη δημιουργία έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο Ιράν.