Στην εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας αναφέρονται δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου επιχειρώντας σύγκριση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ γίνονται και αναφορές στην πολιτική του καταγωγή.
Στην εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας αναφέρονται δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου επιχειρώντας σύγκριση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ γίνονται και αναφορές στην πολιτική του καταγωγή.
Η Süddeutsche Zeitung σχολιάζει ότι «το προεκλογικό φυλλάδιο του Μητσοτάκη ήταν ένα γυαλιστερό φυλλάδιο, πλούσιο σε υποσχέσεις, ανανέωση του κόμματος, αξιοκρατία στην κοινωνία, αποκατάσταση της αξιοπιστίας. Το πρόγραμμα υπέγραψε ο Κυριάκος μόνο με το μικρό του όνομα. Σε όλη την προεκλογική καμπάνια του έβαλε το όνομα Μητσοτάκης λίγο πιο πίσω. Η αδελφή του Ντόρα φάνηκε επιφυλακτική όσον αφορά τη στήριξή της, τόσο που να λέγεται ότι στηρίζει Μεϊμαράκη. Και αυτόν τον ήθελε ακόμα και ο Τσίπρας ως αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για τον Μεϊμαράκη γνώριζε πως δεν μπορούσε πια να είναι επικίνδυνος. Με τον Μητσοτάκη είναι διαφορετικά».
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung στη σύγκριση που επιχειρεί μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα σημειώνει ότι «όσον αφορά την οικονομική πολιτική οι απόψεις Μητσοτάκη και Τσίπρα μοιάζουν να είναι από διαφορετικούς πλανήτες. Ο Μητσοτάκης κάνει λόγο για περισσότερη προσωπική ευθύνη και χαμηλότερους φόρους, ενώ ο Τσίπρας το αντίθετο. Ο Μητσοτάκης ασκεί κριτική στον Τσίπρα ότι βάζει όλο και περισσότερους φόρους στου Έλληνες ώστε να μην χρειαστεί να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες. Οι υποσχέσεις του να μειώσει το δημόσιο και του φόρους πέφτουν σαν ώριμο φρούτο στη μεσαία τάξη».
Για την πολιτική καταγωγή
Η εφημερίδα Tagespiegel του Βερολίνου επισημαίνει πως «η τρόικα, οι εκπρόσωποι δηλαδή των διεθνών δανειστών θα έπρεπε να χαρούν διότι ο Μητσοτάκης θεωρείται στις Βρυξέλλες πεπεισμένος μεταρρυθμιστής. Στην προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, την οποία διαδέχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015, ο Μητσοτάκης ήταν υπεύθυνος για τη διοικητική μεταρρύθμιση καθώς και για την κατάργηση 150.000 θέσεων στο δημόσιο».
Η εφημερίδα σημειώνει ότι «ο Μητσοτάκης θα προσπαθήσει τώρα να φανεί πιο φιλικός σε θέματα οικονομίας και να παρουσιαστεί ως αντίπαλος του Τσίπρα και της κυβέρνησής του, την οποία θεωρεί υπεύθυνη εξαιτίας της ανικανότητά της για την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται λιγότερες αλλά περισσότερες και πιο σκληρές μεταρρυθμίσεις. Παραμένει ανοιχτό εάν η πλειονότητα στην Ελλάδα θα ακολουθήσει αυτή τη γραμμή ή εάν θα δει στον Μητσοτάκη ως έναν εκπρόσωπο της παλιάς ελίτ του πελατειακού συστήματος».
Τέλος, η Tageszeitung κάνει αναφορά στην ιστορία της οικογένειας Μητσοτάκη και αναφέρει ότι από την περίοδο της «αποστασίας» που άνοιξε το δρόμο στη χούντα το όνομά της οικογένειας είναι «κόκκινο» πανί στους αριστερούς ψηφοφόρους.
Ακόμα η εφημερίδα σχολιάζει την πόλωση που υπήρχε πάντα στην Ελλάδα ανάμεσα σε δεξιούς και αριστερούς και σημειώνει, «δεν είναι παράξενο που το όνομα Μητσοτάκης ακόμα και σήμερα πολώνει. Αυτό όμως θέλει να το χρησιμοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ώστε να παρουσιαστεί ως αντίπαλος του Τσίπρα και να αποκομίσει οφέλη. Αντιπάλους έχει ωστόσο στην ίδια του την οικογένεια. Η αδελφή του, η δυναμική πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, εκτιμάται ότι εδώ και καιρό είχε ηγετικές φιλοδοξίες. Ακόμα ο 37χρονος γιός της, Κώστας Μπακογιάννης, ανιψιός του Κυριάκου, θεωρείται από πολλούς μεγάλο πολιτικό ταλέντο στους συντηρητικούς. Καταρχάς όμως ο Κυριάκος βρίσκεται επί τω έργω».
Πηγή: DW