Κόσμος
Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2005 19:54

COREPER: Παρά την πρόοδο, άκαρπη η συνεδρίαση

Ακαρπη ήταν και η σημερινή, έκτακτη, συνεδρίαση της Eπιτροπής των Mονίμων Aντιπροσώπων (COREPER) των «25» στην Ευρωπαϊκή Ενωση, για την αντιδήλωση ως απάντηση στη δήλωση της Τουρκίας για την Κύπρο. Αποτέλεσμα αυτής της ασυμφωνίας θα είναι, σύμφωνα με όλες τις υπάρχουσες ενδείξεις, η επανάληψη της συνεδρίασης στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Το νέο κείμενο που παρουσίασε η βρετανική προεδρία ενσωμάτωνε μεν ορισμένες από τις προτάσεις που είχε υποβάλει η Κύπρος, πλην όμως εξακολουθούσε να περιέχει και διατυπώσεις που δεν έβρισκαν σύμφωνη τη Λευκωσία, ενώ ορισμένες συμβιβαστικές προτάσεις υπέβαλε η ελληνική πλευρά, στις οποίες μόνο η ιταλική αντιπροσωπεία εμφανίσθηκε αρνητική.

Οι βασικές επιδιώξεις της κυπριακής διπλωματίας είναι να καταστεί σαφές ότι η Τουρκία οφείλει να αναγνωρίσει την Κύπρο όχι όταν θα φθάσει η ώρα της ένταξής της στην Ε.Ε., αλλά ενόσω θα εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις, και δεύτερον ότι η διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων της Κύπρου με την Τουρκία είναι ανεξάρτητη από τις διαδικασίες του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού.

Το κείμενο αντιδήλωσης που παρουσίασε η βρετανική προεδρία

«Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της σημειώνουν την υπογραφή από την Τουρκία του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου στη Συμφωνία Σύνδεσης μεταξύ της ΕΕ και των κρατών μελών της από τη μία πλευρά και της Τουρκίας από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του 2004. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της εκφράζουν τη λύπη τους διότι η Τουρκία αισθάνθηκε την ανάγκη να προβεί στη δήλωση για την Κυπριακή Δημοκρατία κατά την υπογραφή.

Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της καθιστούν σαφές ότι η δήλωση αυτή της Τουρκίας είναι μονομερής, δεν αποτελεί μέρος του Πρωτοκόλλου, και δεν έχει καμία νομική επίπτωση καθ' όσον αφορά τις υποχρεώσεις της Τουρκίας όπως προκύπτουν από το Πρωτόκολλο.

Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της αναμένουν πλήρη και δίχως διάκριση εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου και άρση όλων των εμποδίων στην ελεύθερη διακίνηση των αγαθών, συμπεριλαμβανομένων και των περιορισμών στα Μέσα Μεταφοράς.

Η Τουρκία οφείλει να εφαρμόσει πλήρως το Πρωτόκολλο με όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Η ΕΕ θα παρακολουθεί στενά και θα αξιολογήσει την πλήρη εφαρμογή του Πρωτοκόλλου το 2006. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη υπογραμμίζουν ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων στα σχετικά κεφάλαια εξαρτάται από την εφαρμογή εκ μέρους της Τουρκίας των συμβατικών της υποχρεώσεων έναντι όλων των κρατών μελών. Ενδεχόμενη αποτυχία στην πλήρη εφαρμογή των υποχρεώσεων της Τουρκίας θα έχει επιπτώσεις στη συνολική πρόοδο των διαπραγματεύσεων.

Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της σημειώνουν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έγινε πλήρες μέλος της ΕΕ την 1η Μαΐου 2004. Υπογραμμίζουν ότι αναγνωρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία, αποκλειστικά, ως υποκείμενο του Διεθνούς Δικαίου.

H εκ των προτέρων αναγνώριση όλων των κρατών μελών αποτελεί αναγκαίο στοιχείο της ένταξης. Κατά συνέπεια, η ΕΕ υπογραμμίζει τη σημασία που αποδίδει στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και όλων των κρατών μελών το συντομότερο δυνατόν. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της συμφωνούν στη σημασία να υποστηρίξουν τις προσπάθειες του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την επίτευξη συνολικής λύσης του Κυπριακού σύμφωνα με τις σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ και ότι η δίκαιη και βιώσιμη επίλυση θα συμβάλει στην ειρήνη, τη σταθερότητα και τις αρμονικές σχέσεις στην περιοχή.

Το Συμβούλιο θα διασφαλίσει την παρακολούθηση της προόδου που θα έχει σημειωθεί σε όλα αυτά τα θέματα το 2006».