Πολιτική
Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2005 18:40

Εξεταστική για εξοπλισμούς: Περαιτέρω διερεύνηση επίμαχων λογαριασμών

Την περαιτέρω διερεύνηση, με τη συνδρομή και εμπειρογνωμόνων, των τραπεζικών λογαριασμών, που έχουν αποσταλεί από την Αμερική αλλά και αυτών που αναμένονται να σταλούν από την ελβετική τράπεζα, αποφάσισαν ομόφωνα οι βουλευτές - μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής που είχε συσταθεί για να διερευνήσει την υπόθεση της προμήθειας των εξοπλιστικών προγραμμάτων TOR M1 και ΤPQ 37.

Σήμερα, στο γραφείο του αντιπροέδρου της Βουλής, Γιάννη Τραγάκη, βουλευτές των τεσσάρων κομμάτων της Βουλής, άνοιξαν τα τρία κιβώτια με τους τραπεζικούς λογαριασμούς που έστειλε η αμερικανική τράπεζα Citibank, κατόπιν σχετικού αιτήματος της Εξεταστικής Επιτροπής, και αφορούν την κίνηση λογαριασμού της Drumilan International, εταιρείας που σχετίζεται με την εκτέλεση της σύμβασης για τα ρωσικά αντισταθμιστικά ωφελήματα TOR M1.

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των κομμάτων της Εξεταστικής, περιορίστηκαν στο να διερευνήσουν αποκλειστικά την κίνηση του επίμαχου λογαριασμού με ημερομηνία 2 Νοεμβρίου του 2000, το άνοιγμα του οποίου είχαν ζητήσει.

Πάντως, στο κοινό ανακοινωθέν των μελών της Εξεταστικής, διαπιστώνεται ότι «από την πρώτη ανάγνωση των στοιχείων, σε σχέση με την ενδεικτική ημερομηνία, υπήρξε μεταφορά 300.000 δολλαρίων του προέδρου της Drumilan International, Al Zayad Fouad και 4 εκ δολάρια από την ρωσική ANTEY (η οποία είχε αναλάβει αρχικώς, τα αντισταθμιστικά) στην εταιρεία Drumilan Ιnternational, σε λογαριασμό ελβετικής τράπεζας».

«Βρέθηκε το συγκεκριμένο ποσό των 4 εκατομμυρίων δολαρίων που αναζητούσε η Επιτροπή και αποδεικνύεται ότι ο αριθμός λογαριασμού δεν ήταν αριθμός τηλεφώνου, όπως κάποιοι δήλωναν, αλλά μαρτυρά περίεργη κίνηση κεφαλαίου» τόνισε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Ζώης.

Εντονη ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Λοβέρδου που μίλησε «για «φαρσοκωμωδία» εκ μέρους της ΝΔ, η οποία, συνεχίζεται και σήμερα».

«Εμείς δεν αρνούμαστε το άνοιγμα των λογαριασμών» συμπλήρωσε, και ζήτησε στην επόμενη συνεδρίαση να είναι παρούσα και η πρόεδρος της Βουλής, η μόνη -όπως είπε- που νομιμοποιείται να εκπροσωπεί το Κοινοβούλιο».

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ, Γιάννης Πατσιλινάκος και του ΣΥΝ, Ασημίνα Ξηροτύρη επισήμαναν ότι δεν μπορούν ακόμα να εξαχθούν ασφαλή πολιτικά συμπεράσματα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν στην διάθεση τους.

Πηγή: ΑΠΕ