Εγκρίθηκε από την Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΠΕΝΕ (Δημόσια Επιχείρηση Ενεργειακών Επενδύσεων), η οποία θα αναλάβει το έργο του αγωγού φυσικού αερίου από τη Ρωσία «Greek Stream» που θα έρχεται από την Τουρκία.
Εγκρίθηκε από την Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΠΕΝΕ (Δημόσια Επιχείρηση Ενεργειακών Επενδύσεων), η οποία θα αναλάβει το έργο του αγωγού φυσικού αερίου από τη Ρωσία «Greek Stream» που θα έρχεται από την Τουρκία.
Η απόφαση ήταν κατά πλειοψηφία, καθώς υπέρ ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες, καταψήφισαν ΝΔ, Χρυσή Αυγή και ΠΑΣΟΚ, ενώ παρών δήλωσαν ΚΚΕ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων. Πάντως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ υποστήριξαν ότι η ΔΕΠΕΝΕ δεν έχει αντικείμενο ύστερα από την ένταση στις ρωσοτουρκικές σχέσεις.
Στη ΔΕΠΕΝΕ πρόεδρος θα είναι ο Αντώνης Γεωργόπουλος, αντιπρόεδρος η Ελένη Ζαφειτοπούλου και διευθύνων σύμβουλος ο Αργύρης Αργυρίου. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης ρώτησε αν κάποιος έχει συγγενική σχέση με στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αργ. Αργυρίου απάντησε ότι είναι σύζυγος της βουλευτού του κόμματος Χαράς Καφαντάρη. Ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Θανάσης Παπαχριστόπουλος, που ψήφισε υπέρ, σημείωσε ότι «είμαι σε λίγο δύσκολη θέση. Έχω μία μικρή επιφύλαξη ότι σ’ αυτό το κομμάτι πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί. Νομίζω ότι είναι ένα «λίγο» θέμα».
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης εξήγησε γιατί η κυβέρνηση προχωρά στην συγκρότηση της επιχείρησης. «Κοιτώντας κάποιος το περιβάλλον στο οποίο ζούμε θα διαπιστώσει μεγάλες και ταχύτατες αλλαγές στον ενεργειακό τομέα. Υπάρχει ένας ενεργειακός οργασμός. Ο ΤΑΡ .έχει επανεκκινήσει και χαρακτηρίζεται ως ένα από τα 10 μεγαλύτερα έργα στον κόσμο. Είναι ακόμη ο IGB, οEast Med, οι έρευνες στη Δυτική Ελλάδα, όπου την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για τα τρία τελευταία οικόπεδα, η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Ισραήλ. Ταυτόχρονα η Ε.Ε. επιδιώκει τις διασυνδέσεις ανάμεσα σε χώρες και η Ελλάδα, στο πλαίσιο αυτό είναι σε συζητήσεις με την Ρωσία για ένα πολύ μεγάλο αγωγό».
«Τους μήνες που κύλησαν, παρά τα πραγματικά εμπόδια ανάμεσα σε Τουρκία και Ρωσία, και φαίνεται ότι μπλοκάρουν τις εξελίξεις, το έργο άρχισε να ενδιαφέρει και άλλες χώρες, όπως η Ιταλία. Γίνονται άτυπες συζητήσεις με την ιταλική πλευρά που θέλει όχι μόνο να γίνει ο αγωγός, αλλά να συμμετάσχει και στην κατασκευή του», υπογράμμισε ο υπουργός και πρόσθεσε πως «ακούσθηκαν άστοχες επικρίσεις και υπερβολικοί χαρακτηρισμοί. Δεν πρέπει να χάνουμε το μέτρο, η αμετροέπεια είναι κακό χαρακτηριστικό».
Επικριτικός για την ύπαρξη της ΔΕΠΕΝΕ εμφανίσθηκε ο εισηγητής της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης: «έχω ένσταση επί της αρχής που αφορά την σύσταση της εταιρείας. Η διαφορά η δική μου, και πιστεύω και της ΝΔ, έχει να κάνει με τρο ότι η ΔΕΠΕΝΕ δεν θα έχει αντικείμενο. Δεν βλέπω την προστιθέμενη αξία της. Δεν στέκομαι στα χρήματα που θα δοθούν, αλλά από πλευράς διοικητικής στην έλλειψη προστιθέμενης αξίας. Για τις έρευνες υδρογονανθράκων υπάρχει άλλη δημόσια εταιρεία που εποπτεύει.
Ο υπουργός αναφέρθηκε σε ένα έργο που είναι παγωμένο και δεν θα γίνει λόγω της έντασης των ρωσοτουρκικών σχέσεων. Μου είναι δύσκολο να φανταστώ το θα κάνουν οι προτεινόμενοι τους επόμενους μήνες. Αν ήμουν στη θέση του υπουργού, θα απέσυρα την σύσταση της εταιρείας, θα παρακολουθούσα την εξέλιξη και αναλόγως θα δρούσα. Η προσωπική μου προσέγγιση είναι ότι φτάνουν οι υπάρχουσες δομές στην Ελλάδα. Εξέλιπαν πια οι λόγοι για να συγκροτηθεί η ΔΕΠΕΝΕ. Δεν είναι κακό να κάνουμε πίσω όταν βλέπουμε ότι χτυπάμε τοίχο».
«Αν αναλάβουν καθήκοντα αύριο, ξέρουν τι δουλειά θα κάνουν; Δεν ξέρουν, πολύ περισσότερο που διορίζουμε διοίκηση σε μία εταιρεία που δεν έχει ακόμα καταστατικό», υποστήριξε από το ΠΑΣΟΚ ο Γιάννης Μανιάτης. «Γιατί έγινε η εξαίρεση της ΔΕΠΑΝΕ από τις εταιρείες που έχουν πλαφόν στις αμοιβές της διοίκησης; Δεν θα έχουν πλαφόν στις αμοιβές τους; Πρόκειται για εταιρεία σκάνδαλο που η ύπαρξή της αποτελεί σκάνδαλο. Γιατί έχουμε τρεις ανθρώπους (πρόεδρο, αντιπρόεδρο, διευθύνοντα σύμβουλο) και όχι ένα άνθρωπο πρόεδρο και αντιπρόεδρο; Και γιατί έχουμε 7μελές ΔΣ και όχι 5μελές;» ήταν ορισμένα από τα ερωτήματα που έθεσε.
«Υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για την προτεραιότητα που δίνουμε πάνω στο συγκεκριμένο έργο. Από τότε που έγινε το επεισόδιο με το ρωσικό αεροπλάνο έχουν υπάρξει δηλώσεις, και κυρίως από την πλευρά Πούτιν, για την ανάγκη συνέχισης του έργου», του απάντησε ο Π. Σκουρλέτης και πρόσθεσε: «ο Γ. Μανιάτης στη δήλωσή του – δεν το επανέλαβε εδώ – είπε γιατί γίνεται η ΔΕΠΑΝΕ όταν υπάρχει ο ΔΕΣΦΑ. Φαντάζομαι δεν θέλετε να προικίσουμε και με αυτό το έργο τον ΔΕΣΦΑ ο οποίος ιδιωτικοποιείται σε λίγες μέρες».
Όπως εξήγησε ο προτεινόμενος πρόεδρος της ΔΕΠΕΝΕ το κράτος θα πληρώσει συνολικά 1 εκατ. ευρώ για τρία χρόνια. Η δόση θα είναι 330.00 ευρώ το χρόνο και αν το κράτος δει ότι δαπανάται πάνω από το 50% των πόρων για λειτουργικές δαπάνες μπορεί να παρεμβαίνει και να σταματά την χρηματοδότηση. Η εκτίμησή του είναι ότι το λειτουργικό κόστος θα είναι 100.000 – 150.000 ευρώ το χρόνο.
Ποτάμι: Αξιοκρατία τύπου Σκουρλέτη
Για αξιοκρατία τύπου Σκουρλέτη» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι.
«To Ποτάμι συγχαίρει τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη για το διορισμό του συζύγου της Α. Αργυρίου στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Δημόσιας Επιχείρησης Ενεργειακών Επενδύσεων. Παραλλήλως, συγχαίρει τον υπουργό κ. Σκουρλέτη για την τολμηρή αξιοκρατική επιλογή του», σχολιάζει η Σεβαστουπόλεως.
newsroom naftemporiki.gr