Πολιτική
Παρασκευή, 08 Ιανουαρίου 2016 10:18

Διαβουλεύσεις εντός και εκτός συνόρων για το ασφαλιστικό

Διευκρινίσεις Γ. Κατρούγκαλου για τα «μπλοκάκια»Επιμένει η κυβέρνηση ότι το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού θα έχει ψηφιστεί το πολύ μέχρι τέλους Ιανουαρίου, παρά τη χθεσινή αναφορά του πρόεδρου του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, στη διάρκεια άτυπης ενημέρωσης στο Άμστερνταμ των δημοσιογράφων για την παρουσίαση της ολλανδικής προεδρίας που μόλις ξεκίνησε, ότι η αξιολόγηση θα κρατήσει μήνες. 

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Επιμένει η κυβέρνηση ότι το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού θα έχει ψηφιστεί το πολύ μέχρι τέλους Ιανουαρίου, παρά τη χθεσινή αναφορά του πρόεδρου του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, στη διάρκεια άτυπης ενημέρωσης στο Άμστερνταμ των δημοσιογράφων για την παρουσίαση της ολλανδικής προεδρίας που μόλις ξεκίνησε, ότι η αξιολόγηση θα κρατήσει μήνες. 

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, επικοινωνιακά στο εσωτερικό της χώρας «η κατάσταση είναι καλύτερη απ’ ότι την περιμέναμε». Χαρακτηριστικά αναφέρει τη συναίνεση των εργοδοτών στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, συναίνεση την οποία το Μαξίμου και οι αρμόδιοι υπουργοί θα μεταφέρουν στις αποσκευές τους στις περιοδείες τους ανά την Ευρώπη.

Παρά ταύτα, χθες στην πρώτη απογευματινή σύσκεψη στο Μαξίμου, υπό τον Γιάννη Δραγασάκη και με τη συμμετοχή του Ευκλείδη Τσακαλώτου μια ομάδα περίπου 20 βουλευτών, επί της ουσίας το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ενημερώθηκαν για τις αλλαγές ώστε με τη σειρά τους να ενημερώσουν τους υπόλοιπους κυβερνητικούς βουλευτές, αλλά και να στηρίξουν τη μεταρρύθμιση επικοινωνιακά αν χρειαστεί.

Ωστόσο εντελώς ανοιχτή είναι η διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Από προχθές η κυβέρνηση είναι σε «ανοιχτή» γραμμή με τα τεχνικά κλιμάκια και με την ευρωπαϊκή πλευρά των δανειστών και γνωρίζει μεγάλο μέρος, αν όχι όλες, τις εντάσεις των θεσμών, είτε αυτές προέρχονται από το ΔΝΤ είτε από την Κομισιόν.

Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στη χθεσινοβραδινή δεύτερη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου εν όψει και του ταξιδιού σήμερα και αύριο του αρμόδιου υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου στο Βερολίνο, όπου θα συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του και με τα πανίσχυρα εργατικά συνδικάτα της χώρας.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ξεκινήσει το ταξίδι του σήμερα από τη Ρώμη, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Πιερ Κάρλο Παντοάν, ενώ αύριο και μεθαύριο θα συναντηθεί με τον Πορτογάλο ΥΠΟΙΚ Μάριο Σεντένο και τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν. Τα δύσκολα για τον κ. Τσακαλώτο ξεκινούν από την ερχόμενη Δευτέρα, οπότε και θα συναντηθεί με τον «σκληρό» Φινλανδό υπουργό Οικονομικών Αλ. Στούμπ ενώ στις 12 Ιανουαρίου θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ και την επομένη θα  έχει τετ-α-τετ με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο Βερολίνο.

Στις χθεσινές συσκέψεις στο Μαξίμου συζητήθηκε και το θέμα που προέκυψε με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στα μπλοκάκια και αποφασίστηκε να υπάρξουν βελτιωτικές κινήσεις τις οποίες δεν αποκλείεται να ανακοινώσει σήμερα σε σχετική συνέντευξη ο κ. Κατρούγκαλος.