Κόσμος
Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2005 11:46

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης εκ νέου Τέξας και Λουιζιάνα

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τέθηκαν εκ νέου Τέξας και Λουιζιάνα καθώς πλησιάζει ο κυκλώνας Ρίτα, λίγες εβδομάδες μετά το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Κατρίνα. Με ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 185 χιλιομέτρων την ώρα, ο κυκλώνας αναμένεται να πλήξει ως το τέλος της εβδομάδας την πολιτεία του Τέξας.

Ο κυκλώνας αναβαθμίστηκε στην κατηγορία 3, και απειλεί πλέον το Τέξας, τη Λουιζιάνα και την ευρύτερη περιοχή του κόλπου του Μεξικού, αφού έπληξε την Κούβα και την Φλόριντα, ανακοίνωσε σήμερα το Εθνικό Κέντρο Αντιμετώπισης των Κυκλώνων στο Μαϊιάμι. Προειδοποίησε μάλιστα ότι είναι πιθανό η Ρίτα να αναβαθμιστεί εντός της ημέρας στην κατηγορία 4 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον, πλησιάζοντας την ισχύ του κυκλώνα Κατρίνα που σάρωσε πριν τρεις εβδομάδες την Λουιζιάνα, την πολιτεία του Μισισίπι και την Αλαμπάμα.

Ήδη χιλιάδες άνθρωποι που είχαν εγκαταλείψει τις εστίες τους εξαιτίας του Κατρίνα, υποχρεώνονται τώρα να μετακινηθούν ξανά προς τη γειτονική πολιτεία του Αρκανσο λόγω του κυκλώνα Ρίτα. Στη Νέα Ορλεάνη, όσοι κάτοικοι επέστρεψαν μετά το καταστροφικό πέρασμα του Κατρίνα ετοιμάζονται τώρα να εγκαταλείψουν και πάλι την πόλη.

Ο κυκλώνας απομακρύνθηκε από την Κούβα χωρίς να προκαλέσει θύματα μετά την εκκένωση 230.000 κατοίκων στις δυτικές επαρχίες της χώρας, ανακοίνωσαν οι αρχές στην Αβάνα. Λόγω του κυκλώνα είχε διακοπεί η ηλεκτροδότηση στην Αβάνα από το μεσημέρι ως τις 03:00 (ώρα Ελλάδος), ενώ με εντολή της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας είχαν εκκενωθεί οι δρόμοι καθώς ο κυκλώνας συνοδευόταν από ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 100 χιλιομέτρων την ώρα.