Κόσμος
Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2005 13:45

Ικανοποίηση στη Λευκωσία για την αντιδήλωση

Την ικανοποίηση της κυπριακής κυβέρνησης για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες στις Βρυξέλλες επί του περιεχόμενου της αντιδήλωσης της Ε.Ε. στη μονομερή δήλωση της Τουρκίας περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και όσον αφορά το διαπραγματευτικό πλαίσιο http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/09/21/1091479.htm , εξέφρασε ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

Ο εκπρόσωπος σημείωσε πως η σημασία της αντιδήλωσης δεν πρέπει να υποτιμάται, επισημαίνοντας πως η ανάγκη για την έκδοσή της προκλήθηκε λόγω της απαράδεκτης δήλωσης της Τουρκίας. Όπως είπε, ήταν κοινή η πεποίθηση όλων των κρατών - μελών της Ε.Ε ότι έπρεπε να υπάρξει σαφής αντιδήλωση και όχι να περιοριστούμε απλώς στην αρχική αντίδραση της βρετανικής προεδρίας.

Υπογραμμίζοντας τη σημασία της αντιδήλωσης, ο κ. Χρυσοστομίδης επισήμανε πως πρόκειται για ομόφωνη, πολιτική απόφαση της ΕΕ, η οποία ελήφθη και από τα 25 κράτη – μέλη, τονίζοντας ότι έχει «τόση σημασία όση και οι άλλες αποφάσεις των Συμβουλίων της Ε.Ε. που λαμβάνονται ομόφωνα».

«Μετά από σκληρή, σύνθετη και επίπονη, πολιτική και διπλωματική εργασία φαίνεται ότι καταλήγουμε σήμερα με ικανοποιητικό τρόπο στις Βρυξέλλες και όσον αφορά την αντιδήλωση εναντίον της δήλωσης της Τουρκίας, όταν υπέγραφε το πρωτόκολλο προσαρμογής της Συνθήκης της Αγκυρας και όσον αφορά το διαπραγματευτικό πλαίσιο», είπε ο κ. Χρυστομίδης επισημαίνοντας πως υπήρξε στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και τις διπλωματικές της υπηρεσίες καθώς και με όλες τις χώρες – μέλη της ΕΕ ιδίως με συγκεκριμένες, οι οποίες εξέφρασαν απόψεις κατά τη διάρκεια των συναντήσεων της COREPER.

Πηγή ΚΥΠΕ