Πολιτική
Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2005 15:17

«Αντισυνταγματική η ανωτατοποίηση των Εκκλησιαστικών Σχολών»

«Σε κατάσταση πλήρους υποχρηματοδότησης της εκπαίδευσης, και ενώ οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων διαμαρτύρονται, αποτελεί πρόκληση από την κυβέρνηση η κατάθεση νομοσχεδίου, με βάση το οποίο ιδρύονται ουσιαστικά τέσσερα νέα πανεπιστήμια, Εκκλησιαστικά Πανεπιστήμια.

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση φαίνεται, ότι δεν πορεύεται στη βάση σχεδίου για την εκπαίδευση, αλλά κυρίως με σκοπό να προχωρήσει σε ορισμένες διευθετήσεις με την Εκκλησία», δήλωσε η υπεύθυνη του Τομέα Παιδείας και Πολιτισμού του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μαρία Δαμανάκη.

«Η ίδια η έννοια του Πανεπιστημίου είναι αντίθετη με την ιδεολογική και δογματική μονομέρεια», πρόσθεσε.

«Οι Εκκλησιαστικές Σχολές που γίνονται πανεπιστήμια, βασίζονται σε μία ρύθμιση που είναι αντισυνταγματική (άρθρο 16, παρ. 5 του Συντάγματος).

Και αυτό γιατί, η ανωτατοποίηση των Εκκλησιαστικών αυτών Σχολών σημαίνει παραβίαση της ίδιας της έννοιας της επιστήμης, του πανεπιστημίου, της διδασκαλίας, της έρευνας, σε τελευταία ανάλυση του ορθού λόγου.

Το Υπουργείο Παιδείας βρίσκεται σε μία διαρκή άγρα πολιτικής πελατείας», δήλωσε ο συντονιστής Μορφωτικών Υποθέσεων της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος.