Στην απροθυμία πολλών ευρωπαϊκών κρατών να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης εστιάζει σημερινό δημοσίευμα του Politico.
Στην απροθυμία πολλών ευρωπαϊκών κρατών να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης εστιάζει σημερινό δημοσίευμα του Politico.
Αυτό μπορεί να αποδοθεί, σύμφωνα με την ιστοσελίδα, στην πλήρη απροθυμία εφαρμογής των ευρωπαϊκών αποφάσεων από τα κράτη - μέλη της Ε.Ε., καθώς και σε ένα ευρύ φάσμα υλικοτεχνικών και διοικητικών εμποδίων της Ε.Ε.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φοβούνται ότι αν το πρόγραμμα προσωρινής μετεγκατάστασης δεν επιταχυνθεί, θα δώσει πολιτικά επιχειρήματα στους αντιπάλους του σχεδίου. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η διαδικασία κινείται αργά καθώς πολλές χώρες ήταν απροετοίμαστες για ξαφνική και μαζική άφιξη αιτούντων άσυλο, αλλά και απρόθυμες να επενδύσουν στις απαραίτητες υποδομές υποδοχής.
Επιπλέον, ορισμένα κράτη έχουν σταθερά αρνηθεί να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, επικαλούμενα ιστορικούς και πολιτικούς λόγους. Ένας άλλος παράγοντας που, σύμφωνα με το δημοσίευμα, επιβραδύνει τη διαδικασία μετεγκατάστασης είναι οι ίδιοι οι πρόσφυγες, οι οποίοι διστάζουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, φοβούμενοι ότι θα μεταφερθούν σε χώρα που δε θα τους παρέχει δυνατότητες εργασιακής αποκατάστασης.
Στο πλαίσιο αυτό, συχνά αρνούνται τη δακτυλοσκόπηση στα κέντρα καταγραφής στην Ελλάδα, φοβούμενοι ότι θα υποχρεωθούν να μείνουν στη χώρα. Ένα ακόμη πρόβλημα είναι η αργοπορία που δημιουργείται στην έναρξη λειτουργίας όλων των προβλεπόμενων κέντρων ταυτοποίησης (hotspots), καθώς η διαδικασία καταγραφής είναι απαραίτητη για την επιτάχυνση των μετεγκαταστάσεων.
Τέλος, πρόβλημα στην επιτάχυνση της εφαρμογής του προγράμματος αποτελεί, όπως αναφέρεται, και η στάση των κρατών – μελών της Ε.Ε., καθώς ορισμένα εξ αυτών εμφανίζονται επιλεκτικά ως προς τους αιτούντες άσυλο που είναι πρόθυμα να δεχθούν στο έδαφός τους.
Πηγή: ΑΜΠΕ