Κόσμος
Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2005 15:33

Συνάντηση Παπούλια με τον Πρόεδρο της Σερβίας - Μαυροβουνίου

Η ευρωατλαντική πορεία των βαλκανικών χωρών, το μέλλον του Κοσόβου, οι διμερείς σχέσεις και οι διεθνείς εξελίξεις, ήταν τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν νωρίτερα σήμερα, κατά τη διάρκεια συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, με τον Πρόεδρο της Σερβίας - Μαυροβουνίου, Σβέτοζαρ Μάροβιτς, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.

Σε ερώτηση για το θέμα της ονομασίας της πρώην Γιουγκσολαβικής Δημοκραίας της Μακεδονίας, ο κ. Μάροβιτς επισήμανε την ανάγκη οι ενδιαφερόμενες χώρες να επιλύσουν μεταξύ τους τη διαφορά. «Οι ισχυροί έρχονται και απέρχονται. Εμείς που μένουμε εδώ πρέπει να βρούμε βιώσιμη λύση, για το καλό της περιοχής», σημείωσε ο πρόεδρος της Σερβίας - Μαυροβουνίου.

Από την πλευρά του, ο κ. Παπούλιας επανέλαβε την ελληνική θέση, χαρακτηρίζοντας την πρόταση του διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς ως «πρόταση η οποία μπορεί να συζητηθεί, αν και χρήζει διορθώσεων». Όπως επισήμανε, «η πολιτική ηγεσία της πΓΔΜ πρέπει να σκεφτεί ότι της δίδεται μια καλή ευκαιρία προκειμένου να προσέλθει στο τραπέζει των διαπραγματεύσεων, προς όφελος και των προσπαθειών της για προσέγγιση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Αυτό το τελευταίο γνωρίζουμε ότι περνάει και από την Ελλάδα», τόνισε.

Ιδιαίτερη μνεία έκαναν οι δύο πρόεδροι στην προσπάθεια της Σερβίας - Μαροβουνίου να προσεγγίσει τους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Ο κ. Παπούλιας τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει αυτή την πορεία, καθώς εκτιμά ότι στην ευρωπαϊκή οικογένεια μπορούν να λυθούν και τα επι μέρους προβλήματα, όπως το Κόσοβο, το οποίο, όπως παρατήρησε, «δεν είναι ζήτημα σερβικό, αλλά βαλκανικό».

Ο κ. Μάροβιτς τόνισε την ανάγκη η λύση για το Κόσοβο να έχει διάρκεια, «κάτι που θα επιτευχθεί μόνο αν προέλθει από συμφωνία μεταξύ του Βελιγραδίου και της Πρίστινα, χωρίς μονόπλευρες αποφάσεις ή λύσεις επιβεβλημένες από τρίτους».

Επιπρόσθετα επισήμανε την αποφασιστικότητα της σερβικής ηγεσίας να συνεχίσει τη συνεργασία της με το Δικαστήριο της Χάγης και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφισμάτων στην Σερβία και το Μαυροβούνιο για το μέλλον της Ένωσης.

Αναφερόμενος στις σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα ο πρόεδρος της Σερβίας - Μαυροβουνίου έκανε λόγο για «υπόδειγμα φιλίας» και ανέδειξε ως ζήτημα βασικής προτεραιότητας για τη χώρα του την έναρξη τον Οκτώβριο των διαπραγματεύσεων για το Σύμφωνο Σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή ΑΠΕ