Συνεργασία με επιστήμονες της Μεγάλης Βρετανίας αλλά και της χώρας μας, για ένα πιο ασφαλές και πιο υγιεινό περιβάλλον στους χώρους εργασίας, εγκαινίασε το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.
Η σημερινή πρωτοβουλία του Υπουργείου αφορά το θέμα του αμιάντου και των τεράστιων επιπτώσεων που έχει στην υγεία των εργαζομένων. Για το λόγο αυτό συγκροτήθηκε μία επιτροπή σε εθνικό επίπεδο, η οποία θα καταγράψει το που υπάρχει αμίαντος στους χώρους εργασίας, ενώ θα υπάρξουν και εκπαιδευτικά προγράμματα ενημέρωσης.
«Στόχος είναι να βρούμε τρόπους να προστατεύσουμε όσους έχουν εκτεθεί, καθιερώνοντας για παράδειγμα και θεσμοθετώντας, ότι το «μεσοθηλίωμα» -διττή μορφή καρκίνου των μεμβρανών που καλύπτει τους πνεύμονες- συγκαταλέγεται μεταξύ των επαγγελματικών νόσων», δήλωσε ο υπουργός Απασχόλησης Πάνος Παναγιωτόπουλος.
Ο καθηγητής νευμονολόγος Π. Μπεχράκης, δήλωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση μπαίνει σε μια πορεία ευθυγράμμισης με την υπόλοιπη Ε.Ε., σε ένα θέμα στο οποίο υπήρχε έλλειμμα. Είναι το θέμα του αμιάντου. Ο αμίαντος είναι ένα υλικό το οποίο είναι γνωστό τις τελευταίες δεκαετίες ότι είναι ιδιαίτερα βλαβερό, ιδιαίτερα επικίνδυνο για την υγεία. Οσο φθηνό, όσο εύχρηστο, όσο καταπληκτικό στη χρήση του στην καθημερινή υλικό ήταν ο αμίαντος, τόσο καταστροφικός ήταν για τη υγεία μας.
Ενα ανθεκτικότατο μονωτικό υλικό που μπορούσε να μπαίνει σε πλάκες, που μπορούσε να μπαίνει σε υφάσματα, που μπορούσε να μπαίνει σε υλικά μονωτικά, σε φρένα αυτοκινήτων, μεγάλη γκάμα χρησιμότητας, απ’ τον Παγκόσμιο Οργανισμός Υγείας έχει σήμερα κηρυχθεί ως υπ' αριθμ. 1 καρκινογόνο.
Διότι οι ίνες αυτού του υλικού, έχουν τη δυνατότητα εισπνεόμενες να διεισδύουν πολύ βαθιά μέσα στο αναπνευστικό σύστημα, να καρφώνονται εκεί και να μη μπορούν να βγουν ποτέ, κυριολεκτικά ποτέ. Αποτελούν μία δια βίου εστία λοίμωξης. Δεν υπάρχει «μεσοθηλίωμα» που να μην προκαλείται από αμίαντο.
Δεύτερον, είναι ο γνωστός καρκίνος του πνεύμονα. Προκαλείται απ' τις ίνες αμιάντου και απ' τη χρόνια φλεγμονή που αυτές προκαλούν όταν εισπνευστούν. Ιδίως σε συνέργια με το κάπνισμα, η καρκινογόνος επίδραση αμιάντου και καπνίσματος μπορεί να φτάσει και 80 και 90 φορές πάνω από το κανονικό.
Τρίτη νόσος η οποία προκαλείται είναι μία ενδιάμεση «ίνωση» που λέγεται αμιάντωσης. Οι πνεύμονες δηλαδή γίνονται σκληροί και οδηγούνται σε αναπνευστική ανεπάρκεια.
Και τέταρτον ακόμη καλοηθέστερο, είναι η απλή εμφάνιση πλευριτικών συλλογών, υγρών δηλαδή στα ημιθωράκια και παχυπλευριτικών αλλοιώσεων.
Ποιοι κινδυνεύουν απ' αυτό; Εργάτες ορυχείων αμιάντου, εργάτες παραγωγής αμιαντοτσιμέντου ή γενικά προϊόντων αμιάντου, οικοδόμοι κατασκευής είτε επισκευής κτιρίων με υλικά αμιάντου, τεχνίτες φρένων ή συμπλεκτών αυτοκινήτου, εργάτες ναυπηγείων, αλλά και οι συγγενείς και το κοινωνικό περιβάλλον όλων των εργαζομένων, αλλά και οι κάτοικοι των περιοχών όπου υπάρχουν ορυχεία ή εργοστάσια παραγωγής προϊόντων αμιάντου και οι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων με έντονη κυκλοφορία αυτοκινήτων και τρένων.
Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι το εξής: Εχει απαγορευτεί η χρήση από την 1/1/2005 με απόφαση της Ε.Ε. για πλήρη απαγόρευση της χρήσης του αμιάντου στην Ευρώπη, έχει εφαρμοστεί και στη χώρα μας. Ομως, μερικές χιλιάδες τόνων προϊόντων αμιάντου, έχουν διασπαρεί σε οικοδομές.
Ενα δεύτερο πρόβλημα που υπάρχει είναι το πρόβλημα της ασφαλιστικής κάλυψης των εργασθέντων σε χώρους όπου γινόταν επεξεργασία αμιάντου διότι οι άνθρωποι αυτοί είναι δυνατό να νοσήσουν μετά από 10, 20 ή 30 χρόνια και τότε όχι μόνο το μεσοθιλίωμα να μην αναγνωρίζεται σαν νόσημα επαγγελματικό, αλλά ούτε καν η εταιρεία που τους είχε ως υπαλλήλους θα υφίσταται.
Πρέπει λοιπόν να προβλεφθεί μια νομοθετική κάλυψη αυτού του χρονικού κενού που υπάρχει από την έκθεση μέχρι τη νόσηση, έτσι όπως έχει γίνει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης».