Κόσμος
Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2005 09:42

Ιταλία: Την παραίτησή του υπέβαλε ο υπουργός Οικονομίας

ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ σήμερα από τη θέση του ο υπουργός Οικονομίας της Ιταλίας, Domenico Siniscalco, μετά την αποτυχία του να πείσει τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας, Antonio Fazio να παραιτηθεί σύμφωνα με αξιωματούχο της κυβέρνησης.

Ο Siniscalco, 51 ετών, υπέβαλε επιστολή παραίτησης στον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Silvio Berlusconi, αργά χθες, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο οποίος προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, όπως μετέδωσε το Bloomberg News. Με την παραίτησή του θα αποφευχθεί η ανοιχτή αντιπαράθεση των δύο ανδρών στις συσκέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του G7, που αρχίζει αύριο στην Ουάσινγκτον.

Η αποχώρηση του υπουργού έρχεται 10 ημέρες πριν την παρουσίαση του προϋπολογισμού του 2006 από τον Ιταλό πρωθυπουργό, ο οποίος ενδέχεται να περιλαμβάνει 11,5 δισ. ευρώ (14,3 δισ. δολ.) σε περικοπές ελλειμμάτων.

Ο Siniscalco ζήτησε για πρώτη φορά την παραίτηση του Fazio στις 4 Σεπτεμβρίου κατά τη διάρκεια ομιλίας του, λέγοντας, ότι η προτίμηση του κεντρικού τραπεζίτη σε ιταλική δανείστρια έναντι ξένης ανταγωνίστριας σε θέμα εξαγοράς, είναι «καταστρεπτική» για την αξιοπιστία της Ιταλίας. Τα σχόλιά του έγιναν δύο ημέρες μετά την πρόταση της κυβέρνησης για τη θητεία του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας, ανάμεσα σε ένα πακέτο μέτρων, τα οποία ο Siniscalo περιέγραψε ως «μέτρα ηθικής», για να πείσει τον Fazio να φύγει.