Κόσμος
Δευτέρα, 04 Ιανουαρίου 2016 12:40

Σαουδική Αραβία: Δύο ημέρες διορία στους διπλωμάτες του Ιράν να εγκαταλείψουν τη χώρα

Η Σαουδική Αραβία έδωσε διορία δύο ημερών στους διπλωμάτες του Ιράν οι οποίοι βρίσκονται στο έδαφός της να εγκαταλείψουν τη χώρα, στο πλαίσιο της έντασης στη σχέση Ριάντ - Τεχεράνης για την εκτέλεση Σαουδάραβα σιίτη μουσουλμάνου κληρικού από τις σαουδαραβικές αρχές.

Η Σαουδική Αραβία έδωσε διορία δύο ημερών στους διπλωμάτες του Ιράν οι οποίοι βρίσκονται στο έδαφός της να εγκαταλείψουν τη χώρα, στο πλαίσιο της έντασης στη σχέση Ριάντ - Τεχεράνης για την εκτέλεση Σαουδάραβα σιίτη μουσουλμάνου κληρικού από τις σαουδαραβικές αρχές.

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι διακόπτει τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ιράν, το οποίο κατηγόρησε με τη σειρά του τις σαουδαραβικές αρχές ότι πυροδοτούν την ένταση στην περιοχή.

Σαουδική Αραβία και Ιράν είναι το κέντρο του σουνιτικού Ισλάμ και του σιιτικού Ισλάμ αντίστοιχα στη Μέση Ανατολή και υποστηρίζουν αντιμαχόμενες πλευρές σε διάφορες εσωτερικές συγκρούσεις σε χώρες της περιοχής, όπως ο Λίβανος, η Συρία και η Υεμένη.

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους έκαναν έκκληση για ηρεμία και διπλωματική λύση στις διαφορές που ανέκυψαν.

Ο σιίτης κληρικός σεΐχης Νιμρ Αλ Νιμρ, εμβληματική φιγούρα της σιιτικής μουσουλμανικής μειονότητας στη Σαουδική Αραβία, καθώς και 46 άλλοι καταδικασμένοι σε θάνατο (κυρίως σουνίτες μουσουλμάνοι, μέλη της Αλ Κάιντα), εκτελέστηκαν το Σάββατο για εγκλήματα σχετικά με τρομοκρατία.

Την Κυριακή η σαουδαραβική αστυνομία δέχθηκε βαρέα πυρά στη γενέτειρα του Νιμρ, Αγουαμίγια, στην ανατολική Σαουδική Αραβία, όπου έχασε τη ζωή του ένας πολίτης και τραυματίστηκε ένα παιδί.

Οι δράστες της ένοπλης επίθεσης αναζητούνται ως τρομοκράτες.

Οι σιίτες μουσουλμάνοι, οι οποίοι διαμένουν κυρίως στο ανατολικό τμήμα του σαουδαραβικού εδάφους, διαμαρτύρονται για διακρίσεις και περιθωριοποίηση από τη σουνιτική μοναρχία της Σ. Αραβίας.

«Ιρανική εμπλοκή στα εσωτερικά μας»

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε τη διακοπή των διπλωματικών της σχέσεων με το Ιράν, μετά την επίθεση Ιρανών διαδηλωτών στην πρεσβεία της στην Τεχεράνη. Πέραν της διορίας στους Ιρανούς διπλωμάτες να εγκαταλείψουν το έδαφός της, ανακάλεσε και η ίδια τους Σαουδάραβες διπλωμάτες που υπηρετούσαν στο Ιράν.

Η σύγκρουση των δύο μεγαλύτερων δυνάμεων της Μέσης Ανατολής, με ηγεμονικές φιλοδοξίες στην περιοχή, αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τις συγκρούσεις σε ολόκληρο τον μουσουλμανικό κόσμο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σ. Αραβίας Αντέλ Αλ Τζουμπέιρ τόνισε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να επιτρέψει στο Ιράν να υπονομεύσει την ασφάλειά της, κατηγορώντας το ότι «έχει μοιράσει όπλα και έχει διασπείρει τρομοκρατικές πυρήνες σε όλη την περιοχή».

Η ιστορία του Ιράν «είναι γεμάτη από αρνητική εμπλοκή στα ζητήματα των Αράβων και συνήθως φέρνει καταστροφικά αποτελέσματα», πρόσθεσε ο επικεφαλής της σαουδαραβικής διπλωματίας.

Μάρτυρας ο Νιμρ, λέει ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, προειδοποίησε από την πλευρά του τη σουνιτική μοναρχία της Σ. Αραβίας ότι θα αντιμετωπίσει τη «θεϊκή εκδίκηση» για την εκτέλεση, η οποία προκάλεσε οργή σε ολόκληρο το σιιτικό μουσουλμανικό κόσμο.

Ο ύπατος άρχοντας του Ιράν αποκάλεσε τον εκτελεσθέντα κληρικό «μάρτυρα», ο οποίος δρούσε ειρηνικά.

Το Ιράν κατηγόρησε τη Δευτέρα τη Σαουδική Αραβία ότι χρησιμοποιεί το περιστατικό της επίθεσης στην πρεσβεία της ως αφορμή για να πυροδοτήσει γενικότερες εντάσεις.

Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είχαν διακοπεί ξανά μεταξύ 1988 και 1991.

Η εκτέλεση του σιίτη κληρικού προκάλεσε έντονη αντίδραση στο Ιράκ, όπως και στο Μπαχρέιν, τις μόνες χώρες (εκτός του Ιράν και του Αζερμπαϊτζάν) στις οποίες η πλειοψηφία του πληθυσμού ανήκει στο σιιτικό κλάδο του Ισλάμ.