Κόσμος
Δευτέρα, 04 Ιανουαρίου 2016 07:31

Προσήλωση στη διπλωματία ζητούν οι ΗΠΑ από Ριάντ - Τεχεράνη

Προσήλωση στη διπλωματία ζήτησαν οι ΗΠΑ από τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν, μετά την απόφαση του Ριάντ να διακόψει τις διπλωματικές του σχέσεις με την Τεχεράνη. 

Προσήλωση στη διπλωματία ζήτησαν οι ΗΠΑ από τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν, μετά την απόφαση του Ριάντ να διακόψει τις διπλωματικές του σχέσεις με την Τεχεράνη. 

Η Ουάσιγκτον κάλεσε τους ηγέτες των δύο χωρών να προχωρήσουν σε θετικά βήματα για την άμβλυνση των εντάσεων.

«Πιστεύουμε ότι η προσήλωση στη διπλωματία και οι απευθείας συνομιλίες παραμένουν ουσιαστικής σημασίας για την άμβλυνση των διαφορών και θα συνεχίσουμε να ζητούμε από τους ηγέτες της περιοχής να λάβουν θετικά μέτρα για τον κατευνασμό της κατάστασης», δήλωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα.

Το Ριάντ αποφάσισε τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Ιράν στον απόηχο της επίθεσης κατά της σαουδαραβικής πρεσβείας στην Τεχεράνη και της ιρανικής αντίδρασης για την εκτέλεση του σιίτη ιερωμένου Νιμρ αλ-Νιμρ. Έδωσε δε περιθώριο 48 ωρών στους Ιρανούς διπλωμάτες να αποχωρήσουν από τη Σαουδική Αραβία.

Σε μια πρώτη αντίδραση ο Χοσέιν Αμίρ Αμπντολαχιάν, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, δήλωσε ότι με τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων δεν μπορεί να ξεχαστεί το «μεγάλο λάθος» της εκτέλεσης ενός σιίτη ιερωμένου. 

Κατά τον Ιρανό αξιωματούχο, τον οποίο επικαλείται το Irna, «στο παρελθόν, η Σαουδική Αραβία διέπραξε επίσης ένα στρατηγικό λάθος υιοθετώντας βεβιασμένες και απερίσκεπτες αποφάσεις που προκάλεσαν την αβεβαιότητα και την επέκταση της τρομοκρατίας στην περιοχή». 

«Σήμερα, το νέο στρατηγικό λάθος της Σαουδικής Αραβίας είναι η εκτέλεση του μάρτυρα αγιατολάχ, του σεΐχη Νιμρ Μπάκερ αλ-Νιμρ, που ήταν ένας σπουδαίος θρησκευτικός αξιωματούχος ο οποίος ανήκε στο σύνολο του μουσουλμανικού κόσμου και όχι μόνο σε μία χώρα», πρόσθεσε.