Απόψεις
Δευτέρα, 04 Ιανουαρίου 2016 09:51

Και πρώτη γυναίκα πρόεδρος;

Υστερα από μία χρονιά κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων και ανατροπών στην Ευρώπη, το 2016 είναι έτος εκλογών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Σε έντεκα μήνες ο Μπαράκ Ομπάμα, ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των ΗΠΑ, θα παραδώσει τη σκυτάλη. Σε ποιον; Γιατί όχι... στην πρώτη γυναίκα πρόεδρο. Η Χίλαρι Κλίντον διεκδικεί με αξιώσεις το χρίσμα των Δημοκρατικών, αλλά και την προεδρία, σε μία περίοδο πολλαπλών προκλήσεων, γράφει η Νατάσα Στασινού.

Από την έντυπη έκδοση

Της Νατάσας Στασινού
[email protected]

Υστερα από μία χρονιά κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων και ανατροπών στην Ευρώπη, το 2016 είναι έτος εκλογών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Σε έντεκα μήνες ο Μπαράκ Ομπάμα, ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των ΗΠΑ, θα παραδώσει τη σκυτάλη. Σε ποιον; Γιατί όχι... στην πρώτη γυναίκα πρόεδρο. Η Χίλαρι Κλίντον διεκδικεί με αξιώσεις το χρίσμα των Δημοκρατικών, αλλά και την προεδρία, σε μία περίοδο πολλαπλών προκλήσεων.

Στη δημοσκόπηση που διενεργεί παραδοσιακά η Gallup στα τέλη κάθε έτους η Κλίντον ανεδείχθη από τους Αμερικανούς ως η πιο «αξιοθαύμαστη γυναίκα του 2015» για 14η διαδοχική χρονιά. Τον αντίστοιχο τίτλο στους άνδρες κατέκτησε ο άνθρωπος... που η ίδια ελπίζει να διαδεχθεί. Ο Μπαράκ Ομπάμα μπορεί να μην ανταποκρίθηκε στις πλέον υψηλές προσδοκίες με τις οποίες τον είχαν υποδεχθεί εκατομμύρια ανά τον κόσμο, όπως αυτές για ρόλο «ειρηνοποιού» στη Μέση Ανατολή. Αφήνει, όμως, πίσω του σημαντική κληρονομιά.

Πιστώνεται μεταξύ άλλων μία φιλόδοξη μεταρρύθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας (που, παρά τα όποια προβλήματα στην εφαρμογή της, χάρισε ιατροφαρμακευτική κάλυψη σε περισσότερους από 10 εκατομμύρια έως τότε ανασφάλιστους Αμερικανούς), την επαναπροσέγγιση με την Κούβα, αλλά και τη συμμετοχή των ΗΠΑ στην παγκόσμια συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Στο οικονομικό πεδίο, θα αφήσει πιθανότατα στον διάδοχό του υγιείς ρυθμούς ανάπτυξης και την ανεργία κοντά στο 5% - αν και αυτά είναι σε μεγάλο βαθμό επιτεύγματα της Federal Reserve.

Προτού πει το αντίο φιλοδοξεί να θέσει σε ισχύ -κόντρα στις επίμονες αντιστάσεις του Κογκρέσου- μέτρα ελέγχου της οπλοκατοχής, ενώ έχει προγραμματίσει για τους επόμενους μήνες μία μίνι «παγκόσμια περιοδεία» με στόχο περισσότερα βήματα στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής και της μάχης κατά της τρομοκρατίας. Ο Ντόναλντ Τραμπ, επικρατέστερος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, έδειξε προχθές τον Ομπάμα και την Κλίντον ως τους κύριους υπευθύνους για την εξάπλωση του ISIS. Οι δυο τους μάλλον απολάμβαναν την ίδια ώρα την πρωτότυπη διαμαρτυρία πέντε πιλότων στην «Παρέλαση των Ρόδων», στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια. «Οποιονδήποτε εκτός από τον Τραμπ» ήταν η φράση, που σχημάτισαν οι άσπρες γραμμές των αεροπλάνων τους στον ουρανό.