Πολιτική
Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2005 12:32

Διευκρινίσεις του υπ. Παιδείας για το ν/σ της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης

Διευκρινίσεις για το υπό κατάθεση νομοσχέδιο για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση, έδωσε σήμερα το υπουργείο Παιδείας, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου.

Όπως επισημαίνεται:

1. Το Νομοσχέδιο αφορά στο σύνολο της Ορθόδοξης Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα και τελεί υπό την εποπτεία του Κράτους.

2. Το σύστημα αναβαθμίζει με ποιοτικά κριτήρια τις τέσσερις υπάρχουσες Εκκλησιαστικές Σχολές, δηλαδή των Αθηνών, της Θεσσαλονίκης, της Ι.Μ. Βελλάς Ιωαννίνων και της Κρήτης, τις οποίες ονομάζει Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες

3. Δεν δημιουργούνται Πανεπιστήμια, αλλά Παραγωγικές Σχολές της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ελλάδα, ίδιου χαρακτήρα με τις παραγωγικές σχολές των Ε.Δ.

4. Οι φοιτητές εισάγονται με Πανελλήνιες Εξετάσεις, μετά δε την αποφοίτησή τους θα απασχοληθούν μόνο σε υπηρεσίες της Εκκλησίας. Δεν θα έχουν επαγγελματικά δικαιώματα στην εκπαίδευση ή οπουδήποτε αλλού.

5. Η συστατική επιστολή από Μητροπολίτη προβλέπεται και σήμερα για τις Ανώτερες Εκκλησιαστικές Σχολές. Συνεπώς στο σκέλος αυτό δεν αλλάζει τίποτα.

6. Οργανώνεται και λειτουργεί Πρόγραμμα Ιερατικών Σπουδών.

7. Τα υπόλοιπα Προγράμματα Σπουδών για τους άλλους τομείς, δηλαδή Διοίκησης και Οργάνωσης Εκκλησιαστικών Ιδρυμάτων, Παλαιογραφίας, Διοικητικής Υποστήριξης Ιερών Μητροπόλεων και Ενοριών, Εκκλησιαστικής Μουσικής και Ψαλτικής, Συντήρησης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κατονομάζονται επακριβώς και δεν υπάρχουν στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα στην Ελλάδα.

8. στο Ανώτατο Επιστημονικό Συμβούλιο ορίζονται:

- Τέσσερα μέλη από το Υπουργείο Παιδείας

- Δύο μέλη από Δ.Ι.Σ.

- Ένα μέλος από την Εκκλησία της Κρήτης.

Το Συμβούλιο εποπτεύεται πλήρως από το Υπουργείο Παιδείας.

9. Όσον αφορά στο κόστος, υπενθυμίζεται ότι και σήμερα το συνολικό κόστος της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης χρηματοδοτείται από τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας. Όταν, μετά από χρόνια και εφόσον αναπτυχθούν όλα τα Προγράμματα Σπουδών, λειτουργήσουν όλα τα έτη εκπαίδευσης και καλυφθούν όλες οι προβλεπόμενες θέσεις προσωπικού το κόστος δεν θα υπερβεί τα 3,5 εκ. ευρώ. Συνεπώς, δεν υφίσταται θέμα χρηματοδότησης. Προχθές άλλωστε, εγκρίθηκε έκτακτη επιχορήγηση 35 εκ. ευρώ για τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Ας σημειωθεί τέλος ότι το κόστος τόσο για την Σχολή Εκκλησιαστικής Διακονίας όσο και ορισμένων Οικοτροφείων θα καλυφθεί από την Εκκλησία της Ελλάδος.

10. Εν κατακλείδι, πρόκειται για αναγκαία ποιοτική αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των υπαρχουσών Ανωτέρων Εκκλησιαστικών Σχολών. Οι δε απόφοιτοι των Θεολογικών Σχολών των Πανεπιστημίων διατηρούν το δικαίωμα τους να καταλαμβάνουν θέσεις στην Εκκλησία, αυτοί δε, θα αποτελέσουν κατά κύριο λόγο το Επιστημονικό Προσωπικό των Ακαδημιών.

11. Τα επαγγελματικά δικαιώματα των Θεολόγων στην εκπαίδευση κατοχυρώνονται ακόμη περισσότερο αφού οι απόφοιτοι των Ακαδημιών αποκλείονται από την κατάληψη οποιασδήποτε θέσης εκτός της Εκκλησίας

12. Στα Εκκλησιαστικά Γυμνάσια και Λύκεια εισάγονται κανόνες της Δημόσιας Εκπαίδευσης και συστηματοποιείται η Δια Βίου Μάθηση του Κλήρου.

Είναι προφανές, σημειώνει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας, ότι το υπό κατάθεση Σχέδιο Νόμου εναρμονίζει πλήρως την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση με την υπόλοιπη Δημόσια Εκπαίδευση, ενώ δεν εγγίζει ούτε κατ’ ελάχιστον τις Θεολογικές Σχολές.

Την ίδια ώρα, εν μέσω αντιδράσεων απο την πανεπιστημιακή κοινότητα και εν αναμονή της συνάντησης με την υπουργό Παιδείας, η Κοσμητεία της Θεολογικής Σχολής Αθηνών συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως για να συζητήσει το θέμα.