Κόσμος
Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2005 14:53

ΔΗΣΥ: Σκληρή κριτική στην αντιδήλωση των «25»

Σκληρή κριτική στην αντιδήλωση των «25» στη μονομερή διακήρυξη της Τουρκίας για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας άσκησε σήμερα ο ΔΗΣΥ (Δημοκρατικός Συναγερμός).

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, τα αρνητικά σημεία της αντιδήλωσης είναι τα εξής:

1. Το κείμενο της αντιδήλωσης αποτελεί την πολιτική απάντηση της Ε.Ε. στην απαράδεκτη μονομερή δήλωση της Τουρκίας περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς αυτό να έχει τη νομική ισχύ του διαπραγματευτικού πλαισίου και χωρίς να δημιουργεί πρόσθετες γι’ αυτήν δεσμεύσεις.

2. Το κείμενο της αντιδήλωσης καθορίζει το χρονικό πλαίσιο ελέγχου της Τουρκίας για την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου χωρίς ωστόσο να προσδιορίζει μηχανισμούς και όρους αξιολόγησης της προόδου και πρόνοιες για επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση μη εφαρμογής.

3. Έναντι της ρητής δήλωσης της Τουρκίας περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, η αντιδήλωση αόριστα αναφέρει ότι η «αναγνώριση αποτελεί συστατικό στοιχείο της ενταξιακής διαδικασίας» χωρίς ωστόσο να καθορίζονται δεσμευτικά χρονικά πλαίσια εφαρμογής της και με ανοικτό το ενδεχόμενο η αναγνώριση να μετατεθεί σε βάθος χρόνου.