Κόσμος
Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2005 10:09

Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

Το θέμα της αντιδήλωσης της ΕΕ και του διαπραγματευτικού πλαισίου για την Τουρκία, οι επισημάνσεις του Εισηγητή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, Ολλανδού Ευρωβουλευτή Κάμιελ Ερλινγκς, ότι η Αγκυρα θα πρέπει σύντομα να εφαρμόσει το πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής της ένωσης και με τα δέκα νέα κράτη μέλη της ΕΕ, και οι θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ ενόψει του 20ου Συνεδρίου του κόμματος τον ερχόμενο Νοέμβριο είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

Οι σημερινές εφημερίδες προβάλλουν επίσης το θέμα των αυξήσεων στην τιμή του υγραερίου, τα προβλήματα που παρουσιάζονται στη γέφυρα του χωριού Αλασσα στο δρόμο Λεμεσού - Τροόδους, καθώς και το συναγερμό στην πολιτεία του Τέξας στις ΗΠΑ λόγω του τυφώνα ''Ρίτα''.

Η ''Αλήθεια'' με κύριο τίτλο ''Ψαλίδισαν τον Πρόεδρο'' γράφει ότι ''σε μια απίστευτη λογοκρισία πέρασαν οι δηλώσεις του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας από το ανακοινωθέν του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, που εκδόθηκε σχετικά με τις δηλώσεις του Τ. Παπαδόπουλου στο αεροδρόμιο κατά την πρόσφατη άφιξή του στην Κύπρο από τη Νέα Υόρκη''. Προσθέτει ότι ο Πρόεδρος, μιλώντας για την αντιδήλωση αναγκάστηκε κάποια στιγμή να διερωτηθεί τι μπορούσε να κάνει η Κύπρος όταν ήταν μόνη εναντίον 24 χωρών, ''αλλά η φράση αυτή κόπηκε από το επίσημο ανακοινωθέν του ΓΤΠ''. Αλλού γράφει ότι η Κύπρος κατέχει τα μεγαλύτερα ποσοστά μεσοθηλιώματος λόγω της χρήσης του καρκινογόνου υλικού αμιάντου, αλλά και λόγω της λειτουργίας του ορυχείου αμιάντου στην Κύπρο.

''Η Μάχη'' με κύριο τίτλο ''Γέφυρα θανάτου'' γράφει ότι άμεσο κίνδυνο διατρέχουν χιλιάδες πολίτες οι οποίοι διέρχονται από τη γέφυρα του χωριού Αλασσας στο δρόμο Λεμεσού - Τροόδους, αφού από τον περασμένο Ιανουάριο κρίθηκε άκρως επικίνδυνη μετά που παρουσίασε ρωγμές και εμφανίστηκαν οξειδωμένα τα σιδηροστηρίγματα, ''με το κράτος να αδιαφορεί προκλητικά μπροστά στο κίνδυνο να θρηνήσουμε θύματα''. Αλλού γράφει ότι καμία καταγγελία για ρουσφέτι και καμία δίωξη δεν έγινε μέχρι σήμερα, τεσσεράμισι χρόνια μετά από την ομόφωνη ψήφιση του νόμου κατά του ρουσφετιού.

''Η Σημερινή'' κάτω από τον τίτλο ''Τρελός χορός για πετρέλαιο και γκάζι'', γράφει στο κύριο της θέμα ότι ''αυξήσεις - βόμβα'' μέχρι και 50 σεντ τον κύλινδρο ανακοινώνουν οι εισαγωγείς γκαζιού, ως απόρροια των αυξήσεων τις τιμές του πετρελαίου, ενώ την ίδια ώρα ο Υπουργός Εμπορίου προωθεί πρόταση για εναλλακτικά καύσιμα στα αυτοκίνητα με κύρια αιχμή το υγραέριο. Αλλού γράφει ότι η αντιδήλωση της ΕΕ στη δήλωση της Αγκυρας για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί τμήμα του κοινοτικού κεκτημένου και περιλαμβάνεται στο διαπραγματευτικό πλαίσιο της Τουρκίας με την ΕΕ.

''Ο Φιλελεύθερος'' με κύριο τίτλο ''Στην πρίζα η Τουρκία'' γράφει ότι η Λευκωσία έχει διαμηνύσει στους Βρετανούς πως εάν η Τουρκία παρουσιαζόταν επιθετικά και μαξιμαλιστικά έναντι της αντιδήλωσης, τότε η Κυπριακή Δημοκρατία θα επανέφερε το διαπραγματευτικό πλαίσιο. Ως εκ τούτου η βρετανική προεδρία είχε διαμηνύσει στην Αγκυρα ότι η αντίδραση της Ενωσης θα καθοριζόταν από τον τρόπο που θα απαντούσε. Ουσιαστικά η προεδρία είχε ζητήσει από την Αγκυρα να χαμηλώσει τους τόνους. Προσθέτει ότι σήμερα συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο. Αλλού γράφει ότι η συμφωνία της ΕΕ με το Αζερμπαϊτζάν για τις μεταφορές μπαίνει στο ψυγείο, λόγω της απόφασης της χώρας για απευθείας πτήσεις στα κατεχόμενα.

Η ''Χαραυγή'' με κύριο τίτλο ''Σταθμός το 20ό συνέδριο'' γράφει ότι με στόχο το 20ό Συνέδριο του ΑΚΕΛ να αποτελέσει ιστορικό σταθμό και αφετηρία για νέες κατακτήσεις προς όφελος της κυπριακής κοινωνίας και νέους αγώνες για επανένωση του τόπου μας, συνήλθε χθες η ΚΕ του ΑΚΕΛ η οποία έβαλε τις τελευταίες πινελιές στην όλη προετοιμασία. Η ΚΕ εισηγείται στο Συνέδριο περιορισμό της θητείας των βουλευτών σε τρεις συνεχόμενες 5ετίες για ανανέωση του κόμματος. Αλλού γράφει ότι συνεχίστηκε και χθες η συζήτηση γύρω από το περιεχόμενο της αντιδήλωσης της ΕΕ στη δήλωση της Τουρκίας, με τον ΔΗΣΥ, την ΕΔΕΚ και την ΕΥΡΩΔΗ να ασκούν σκληρή κριτική.

Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' με κύριο τίτλο ''Μετά την Κατρίνα, συναγερμός για τη Ρίτα'' γράφει ότι τα αυτοκίνητα γέμισαν τους αυτοκινητόδρομους του Τέξας με πέραν του ενός εκατομμυρίου ανθρώπους να φεύγουν χθες από την περιοχή, καθώς ο τυφώνας Ρίτα περνούσε τον Κόλπο του Μεξικού σε μια ενδεχομένως καταστροφική πορεία. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι αναπάντεχη ήταν η αύξηση της τάξης του 10% που σημείωσε ο τουρισμός στην Κύπρο τον μήνα Αύγουστο. Προσθέτει ότι σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΚΟΤ η αύξηση αυτή θα αναθεωρήσει την συνολική αύξηση του τουρισμού για το 2005 και θα την ανεβάσει από 5 σε 8%.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη ''The Cyprus Weekly'' στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''Εφαρμόστε τώρα'' και αναφέρεται στις επισημάνσεις του Εισηγητή του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία Κάμιελ Ερλινγκς, ότι η Τουρκία θα πρέπει να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο επέκτασης της Τελωνειακής Ενωσης της και με τα δέκα νέα κράτη μέλη, κάτι που αποτελεί ένα σημαντικό ''τεστ'' των δεσμεύσεών της για τα ευρωπαϊκά ιδεώδη. Αλλού προβάλλει αποκλειστικές δηλώσεις του νέου Βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις Ιμπραχίμ Γκαμπάρι, ο οποίος επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να επισκεφθεί την Κύπρο και δεσμεύθηκε ότι θα είναι δίκαιος και ότι θα διοχετεύσει ''φρέσκο οξυγόνο'' στις προσπάθειες του ΟΗΕ για λύση του Κυπριακού.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Το κυπριακό ποντίκι'' γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Ακόμα 149 Τούρκους για κυπροποίηση εισηγείται ο Χρίστου!'' ότι ''κατάλογο 172 ατόμων, από τα οποία τα 149 έχουν πατέρα ή μητέρα Τούρκο ή έποικο κατέθεσε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου, με στόχο το Σώμα να διατάξει όπως αυτά τα άτομα καταστούν πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας''. Αλλού γράφει ότι ο Ντόναλντ Σλίχερ θα είναι ο νέος Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κύπρο. Προσθέτει ότι ο Σλίχερ διετέλεσε, μεταξύ άλλων, συντονιστής στο Τμήμα Πολιτικών Υποθέσεων της Εγγύς Ανατολής και του Ιράκ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

ΠΗΓΗ: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

ΣΣ: Η εφημερίδα ''Πολίτης'' δεν είχε φθάσεει ΚΥΠΕ μέχρι την αποστολή του δελτίου.