Τεχνολογία-Επιστήμη
Παρασκευή, 01 Ιανουαρίου 2016 00:40

Εργαλεία κατασκοπείας στο λειτουργικό σύστημα της Βόρειας Κορέας

Η πρώτη σε βάθος ανάλυση του εσωτερικού λειτουργικού συστήματος της Βόρειας Κορέας αποκάλυψε κατασκοπευτικά εργαλεία ικανά να παρακολουθούν έγγραφα offline, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC.

Η πρώτη σε βάθος ανάλυση του εσωτερικού λειτουργικού συστήματος της Βόρειας Κορέας αποκάλυψε κατασκοπευτικά εργαλεία ικανά να παρακολουθούν έγγραφα offline, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC.

Το Red Star OS σχεδιάστηκε έτσι ώστε να μιμείται το OS X της Apple, αλλά κάποια κρυμμένα χαρακτηριστικά του επιτρέπουν να μαρκάρει αρχεία και να τα συνδέει με χρήστες.

Τα συγκεκριμένα εργαλεία ανακαλύφθηκαν από δύο Γερμανούς ερευνητές, που πραγματοποίησαν την ανάλυση τον προηγούμενο μήνα και παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο Chaos Communication Congress.

Ειδικότερα, οι Φλόριαν Γκρούναου και Νικλάους Σίες ανέλυσαν τον κώδικα του Red Star OS 3.0, που εμφανίστηκε online πριν από περίπου έναν χρόνο.

Όπως είπε ο Γκρούναου στο BBC, οι προγραμματιστές έκαναν καλή δουλειά όσον αφορά στην αντιγραφή του βασικού σχεδίου και των λειτουργιών των υπολογιστών της Apple, αλλά με μια σημαντική διαφορά: Αρχεία τα οποία ανεβαίνουν στο σύστημα από USB ή άλλη συσκευή αποθήκευσης μπορούν να μαρκαριστούν (watermarked) επιτρέποντας στις κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας να παρακολουθήσουν το «ταξίδι» του εγγράφου από μηχάνημα σε μηχάνημα.

Ακόμη, παρέχεται η δυνατότητα εντοπισμού ανεπιθύμητων αρχείων και διαγραφής τους χωρίς σχετική άδεια.

Το όλο σύστημα μαρκαρίσματος φαίνεται να αναπτύχθηκε ως αντίμετρο στην κυκλοφορία ξένων ταινιών και μουσικής, που διαμοιράζονται offline.

Το σύστημα δίνει μοναδικούς αριθμούς σε αρχεία, αν και δεν είναι ακόμα γνωστό το με πόσο μεγάλη ακρίβεια μπορούν οι αριθμοί αυτοί να συνδεθούν με χρήστες.

Σημειώνεται πως ένα στοιχείο το οποίο προκαλεί σύγχυση είναι ο εντοπισμός μιας πιο εξελιγμένης έκδοσης του λογισμικού watermarking, που ο Γκρουνάου και ο Σίες δεν κατανοούν πλήρως, αλλά που θεωρείται ότι ίσως να είναι το «κλειδί» για την κατάδειξη μεμονωμένων χρηστών.

Επίσης, οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι είναι σχεδόν αδύνατον για τον χρήστη να προβεί σε τροποποιήσεις στο σύστημα, καθώς οποιαδήποτε προσπάθεια π.χ. απενεργοποίησης του antivirus έχει ως αποτέλεσμα επανεκκίνηση του συστήματος.

Η ιδέα ανάπτυξης ενός εσωτερικού λειτουργικού για τη Β. Κορέα φαίνεται πως ανήκε στον Κιμ Γιονγκ Ιλ, ενώ το Red Star δημιουργήθηκε με Linux.