Κόσμος
Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2005 16:09

ΠΓΔΜ - Νέα ποινή φυλάκισης για τον μητροπολίτη Ιωάννη

Σε φυλάκιση δύο χρόνων καταδικάστηκε από δικαστήριο της ΠΓΔΜ ο μητροπολίτης Ιωάννης, για κατάχρηση ποσού 57 χιλιάδων ευρώ, την περίοδο που αυτός ήταν μητροπολίτης της περιοχής του Βέλες (Βελεσσών).

Ο Ιωάννης αρνήθηκε την κατηγορία και έκανε λόγο για συστηματική πολιτική δίωξη εναντίον του από τις αρχές της ΠΓΔΜ.

Ήδη, εδώ δύο μήνες, ο Ιωάννης εκτίει ποινή φυλάκισης 1,5 έτους σε φυλακή των Σκοπίων, την οποία του επέβαλε δικαστήριο της πόλης Μπίτολα (Μοναστήρι) για υποδαύλιση «θρησκευτικού και εθνικού μίσους στην Μακεδονία», ενώ στα τέλη του τρέχοντα μήνα θα αντιμετωπίσει ακόμη μία κατηγορία, αυτή τη φορά για υπεξαίρεση ποσού 200.000 ευρώ.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στα Σκόπια εκφράζουν πλέον την ανησυχία τους για την τροπή της υπόθεσης, καθώς όπως παραδέχθηκαν οι ίδιοι, το όλο θέμα έχει φθάσει μέχρι τις Βρυξέλλες. Οι ίδιοι αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία στις αρχές Νοεμβρίου θα δημοσιοποιήσει την γνωμοδότηση της για την αίτηση ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε., ζητεί τώρα πειστικές απαντήσεις από την κυβέρνηση για το κατά πόσο οι αρχές σεβάστηκαν στην περίπτωση του μητροπολίτη Ιωάννη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες στη χώρα.

Η φυλάκιση του Ιωάννη έχει οδηγήσει σε όξυνση τις σχέσεις Βελιγραδίου- Σκοπίων.

Ο μητροπολίτης Ιωάννης αποπέμφηκε πριν από περίπου 2,5 χρόνια από τις τάξεις της αυτοαποκαλούμενης «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας», επειδή υποστήριξε συμβιβαστική πρόταση για την εξεύρεση λύσης στην διαφορά μεταξύ της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της αυτοαποκαλούμενης «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» η οποία χρονολογείται από το 1967.

Αμέσως μετά την αποπομπή του, ο Ιωάννης με την υποστήριξη της Σερβικής Εκκλησίας προχώρησε στην επανίδρυση της «Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας» στην ΠΓΔΜ ( έτσι λεγόταν επισήμως μέχρι το 1967 η μετέπειτα αυτοπακαλούμενη «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία») και ορίστηκε Έξαρχος του Πατριάρχη Σερβίας Παύλου, στην ΠΓΔΜ. Τον περασμένο Μάιο η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία κήρυξε ως αυτοκέφαλη εκκλησία στην ΠΓΔΜ, την επαναϊδρυθείσα «Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας» και όρισε ως αρχιεπίσκοπο της τον Ιωάννη.

Η «Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας», επικεφαλής της οποίας είναι ο Ιωάννης, δεν αναγνωρίζεται από τις αρχές της ΠΓΔΜ.

Η εκκλησία της ΠΓΔΜ, αποσχίσθηκε το 1967 από τους κόλπους του Σερβικού Πατριαρχείου και κήρυξε το αυτοκέφαλο της, αυτοαποκαλούμενη «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία», η οποία όμως δεν αναγνωρίζεται από καμία ορθόδοξη εκκλησία στον κόσμο.

Πηγή ΑΠΕ