Πολιτική
Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2005 19:13

Τραγωδία στη Σαντορίνη με ένα νεκρό, έξι τραυματίες (2)

Με ελικόπτερο μεταφέρονται στο ΚΑΤ τρεις από τους τραυματίες μετά την κατάρρευση τμήματος μεταλλικού στεγάστρου του αρχαιολογικού χώρου στο Ακρωτήρι Σαντορίνης, το μεσημέρι http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/09/23/1092576.htm .

Μέχρι αργά το απόγευμα τα σωστικά συνεργεία είχαν ανασύρει και τους έξι τραυματίες, όχι όμως και το νεκρό, πιθανολογείται ότι πρόκειται για Βρετανό τουρίστα.

Τραυματίες είναι δύο Σλοβένοι τουρίστες, δύο Αμερικανοί, μία Γερμανίδα και ένας Ελληνας, ο οποίος αποχώρησε ήδη από το Κέντρο Υγείας.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, στο στέγαστρο εργάζονταν συνεργεία, τα οποία έκαναν επιχωμάτωση στη σκεπή, προκειμένου να μπει γκαζόν. Οι αιτίες της κατάρρευσης δεν έχουν εξακριβωθεί και θα ορισθεί επιτροπή πραγματογνωμόνων για να διερευνήσει όλες τις λεπτομέρειες.

Η κατασκευή του βιοκλιματικού στεγάστρου στεγάστρου ξεκίνησε το 2000, η μελέτη του αρχιτέκτονα Νικ. Φιντικάκη βραβεύτηκε από την Ε.Ε. και αφορούσε την τοποθέτηση του ανοξείδωτου στεγάστρου στην επίστρωση του με τη θηραϊκή γη, την ξύλινη οροφή, την δημιουργία πέντε διαδρόμων για τους επισκέπτες και την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

Το στέγαστρο κάλυπτε ολόκληρο το τμήμα της προϊστορικής πόλης, που έχει έρθει στο φως, συνολικής έκτασης 14 στρεμμάτων και εξασφάλιζε τον απόλυτο έλεγχο της ηλιακής ακτινοβολίας.

Το έργο θεωρήθηκε πρωτοποριακό σε παγκόσμιο επίπεδο ενώ για την ολοκλήρωση του συνεργάστηκαν ελληνικά πανεπιστήμια.

Το συνολικό κόστος του στεγάστρου ανέρχεται σε 33 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ο αρχαιολογικός χώρος της Οίας ήταν τμηματικά επισκέψιμος.