Πολιτική
Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2005 12:17

Σε μία ώρα στην Κόρινθο από αύριο ο Προαστιακός

Την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του προαστιακού σιδηροδρόμου στο τμήμα Αθήνα - Κόρινθος, εγκαινίασε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μιχάλης Λιάπης.

Από αύριο ο Προαστιακός σε μία ώρα θα φθάνει στην Κόρινθο και όπως ανακοίνωσε ο κ. Λιάπης, για μία εβδομάδα η μετακίνηση των επιβατών θα είναι δωρεάν για το κοινό.

Όπως είπε ο υπουργός Μεταφορών, στόχος είναι εντός της προσεχούς διετίας να έχει ολοκληρωθεί ολόκληρο το δίκτυο του προαστιακού σιδηροδρόμου από τη Χαλκίδα μέχρι το Κιάτο.

Τα δρομολόγια του Προαστιακού θα εκτελούνται ανά μία ώρα. Από την Κόρινθο ο πρώτος συρμός θα αναχωρεί για την Αθήνα στις 8:13 το πρωί και για το διεθνή αερολιμένα Αθηνών στις 7:08. Ο τελευταίος συρμός θα αναχωρεί για Αθήνα στις 20:13 και για αεροδρόμιο στις 17:08. Αντίστροφα, από Αθήνα για Κόρινθο ο πρώτος συρμός θα αναχωρεί στις 6:06 το πρωί και ο τελευταίος στις 18:06. Από αεροδρόμιο για Κόρινθο ο πρώτος συρμός θα αναχωρεί στις 7:05 το πρωί και ο τελευταίος στις 19:05.

Το εισιτήριο για τη διαδρομή Αθήνα - Κόρινθος και αντίστροφα θα κοστίζει έξι ευρώ και για τη διαδρομή αεροδρόμιο - Κόρινθος και αντίστροφα, οκτώ ευρώ.

Οι ενδιάμεσοι σταθμοί της νέας γραμμής είναι προς το παρόν οι: Νέα Πέραμος, Μέγαρα, Κινέτα και Αγιοι Θεόδωροι, ενώ προς το τέλος του 2006 θα προστεθούν οι σταθμοί Ανω Λιόσια, Θριάσειο, Μαγούλα και το Ζεφύρι.

Οι επιβάτες του Προαστιακού από Κόρινθο, θα μπορεί να μετεπιβιβαστεί στο σταθμό της Νεραντζιώτισσας στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και στο σταθμό της Πλακεντίας, στο Μετρό.

Η νέα γραμμή Κόρινθος - Αθήνα είναι συνολικού μήκους 88 χιλιομέτρων με δυνατότητα ανάπτυξης μέγιστης ταχύτητας 200 χιλιομέτρων την ώρα. Η κατασκευή της γραμμής κόστισε 475 εκατομμύρια ευρώ και την ευθύνη της κατασκευής είχε η θυγατρική εταιρία του ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ.