Απόψεις
Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου 2015 14:00

Γεγονότα που σημάδεψαν το 2015

Το 2015 στιγματίστηκε από ανάμικτα συναισθήματα για τους επενδυτές: τους ανέβασε στα ύψη και συνάμα τους κατέβασε στα τάρταρα... Από τη μία η κρίση στις χρηματοοικονομικές αγορές της Κίνας, από την άλλη η ευφορία εξαγορών και συγχωνεύσεων, γράφει η Εφη Τριήρη.

Από την έντυπη έκδοση 

Της Εφης Τριήρη
[email protected]

Το 2015 στιγματίστηκε από ανάμικτα συναισθήματα για τους επενδυτές: τους ανέβασε στα ύψη και συνάμα τους κατέβασε στα τάρταρα... Από τη μία η κρίση στις χρηματοοικονομικές αγορές της Κίνας, από την άλλη η ευφορία εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Το καλοκαίρι υπήρξε θυελλώδες, η Ελλάδα φάνηκε να οδηγείται σε έξοδο από το ευρώ και ο κόσμος να οδεύει προς νέα παγκόσμια κρίση, χωρίς τελικά να συμβεί τίποτε από τα δύο. Ο Δεκέμβριος ήταν σημείο καμπής: η Φέντεραλ Ριζέρβ αύξησε τα επιτόκια, με επιπτώσεις αβέβαιες για τις υπόλοιπες χώρες και τις χρηματοοικονομικές αγορές του πλανήτη.

Η κρίση στην Ελλάδα απείλησε ξανά την Ευρωζώνη στις αρχές του έτους. Μέχρι τα μέσα Αυγούστου, όμως, η Αθήνα υπέγραψε το τρίτο πακέτο διάσωσης και οι πιέσεις χαλάρωσαν. Αυτό που συγκλόνισε ωστόσο συθέμελα την παγκόσμια επενδυτική εμπιστοσύνη στη διάρκεια του 2015 ήταν η έντονη αστάθεια των κινεζικών αγορών, μετά τη δραματική πτώση του χρηματιστηρίου της Σαγκάης, πρώτα τον Ιούνιο και ξανά στα τέλη Αυγούστου. Σε μία από τις έντονα δοκιμαζόμενες ημέρες του πιο καυτού μήνα του καλοκαιριού, η κινεζική αγορά βούλιαξε 8,5%, γνωρίζοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το 2007, με ριπές σε ολόκληρο τον κόσμο. Και τώρα, έκπληκτοι βλέπουμε τον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη της Σαγκάης να κλείνει το έτος με κέρδη 13%, παρότι είναι περίπου 30% χαμηλότερα από τα επίπεδα ζενίθ του φετινού Ιουνίου.

Και μετά ήρθε... το πετρέλαιο. Η τιμή brent υποχώρησε από τα 116 δολάρια του Ιουνίου 2014 κάτω από τα 50 δολάρια στις αρχές του έτους, για να αγγίξει τους τελευταίους μήνες χαμηλά 11 ετών, στα 36,05 δολάρια το βαρέλι. Οι χαμηλές τιμές πετρελαίου οδήγησαν σε αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στις κορυφαίες οικονομίες του πλανήτη και άλλαξαν τα οικονομικά δεδομένα για τους ομίλους ενέργειας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Και σε όλα αυτά υπάρχει και η Ελβετία, η κεντρική τράπεζα της οποίας προκάλεσε άνευ προηγουμένου σοκ τον Ιανουάριο του 2015, όταν σε μία αιφνίδια κίνηση επέτρεψε ξανά την ελεύθερη διακύμανση του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ, με αποτέλεσμα το ευρωπαϊκό ενιαίο νόμισμα να βουλιάξει 14% έναντι του φράγκου. Και η καλή πλευρά: Πλήθος επιχειρήσεων διαπίστωσε ότι το 2015 ήταν η κατάλληλη στιγμή για στρατηγική κίνηση. Οι παγκόσμιες εξαγορές, με σημείο εκκίνησης τις ΗΠΑ, έσπασαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ, αγγίζοντας τα 4,6 τρισ. δολάρια στις αρχές Δεκεμβρίου.