Κόσμος
Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2015 21:22

Τουρκία: Καταδικάζει την κατάφωρη λογοκρισία η Διεθνής Ένωση Εκδοτών

Το καθεστώς κατάφωρης λογοκρισίας στην Τουρκία καταγγέλλει η Διεθνής Ένωση Εκδοτών (ΙΡΑ), με αφορμή την απαγόρευση της κυκλοφορίας των βιβλίων τριών Τούρκων δημοσιογράφων αλλά και την καταδίκη ενός τέταρτη για δυσφήμιση ενός εκ των υπουργών της κυβέρνησης.

Το καθεστώς κατάφωρης λογοκρισίας στην Τουρκία καταγγέλλει η Διεθνής Ένωση Εκδοτών (ΙΡΑ), με αφορμή την απαγόρευση της κυκλοφορίας των βιβλίων τριών Τούρκων δημοσιογράφων αλλά και την καταδίκη ενός τέταρτου για δυσφήμιση ενός εκ των υπουργών της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την ΙΡΑ, τα βιβλία των Χασάν Τζεμάλ, Τουγτσέ Ταταρί και Μισλίμ Γιουτζέλ αποσύρθηκαν επειδή βρέθηκαν στην κατοχή προσώπων εις βάρος των οποίων υπάρχουν υποψίες ότι ανήκουν σε – εκτός νόμου - πολιτικά κόμματα. «Γνωρίζουμε ότι αυτοί οι συγγραφείς δεν είναι τρομοκράτες και ότι πολύ περισσότερο δεν έγραψαν έργα υπέρ τρομοκρατικών οργανώσεων», σχολιάζει ο πρόεδρος της Τουρκικής Ένωσης Εκδοτών, Μετίν Τζελάλ.

«Οι αποφάσεις αυτές αποκαλύπτουν για άλλη μια φορά πόσο το σημερινό καθεστώς φοβάται τις λέξεις, διότι συνειδητοποιεί ότι τα βιβλία είναι πιο δυνατά από τα όπλα», τονίζει και προσθέτει ότι «δυστυχώς, οι δικαστικές αποφάσεις αυτές καταφέρνουν πλήγμα στην εμπιστοσύνη μας στην ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος και συμβάλλουν μόνο στη διαιώνιση της επιδεινούμενης ατμόσφαιρας βίας και καταπίεσης στη χώρα μας».

Ο γενικός γραμματέας της IPA, Χοσέ Μποργκίνο, εκτιμά από την πλευρά του ότι «αυτές οι επικίνδυνες ενέργειες των τουρκικών αρχών, οι οποίες προστίθενται στις συλλήψεις τον Νοέμβριο των δύο εξεχόντων δημοσιογράφων Τζαν Ντιουντάρ και Ερντέμ Γκιουλ, συνάδουν με ένα καθεστώς που θέλει απελπισμένα να αποφύγει κάθε εξέταση των ενεργειών του σε βάθος και κάθε κριτική».

Τον Σεπτέμβριο, η IPA είχε επικρίνει έντονα την κυβέρνηση, μετά τον εμπρησμό βιβλιοθήκης στην τουρκική πρωτεύουσα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο