Νέοι ορίζοντες ανοίγουν για τις διαστημικές αποστολές από ιδιωτικές εταιρείες στο Διάστημα, με το επίτευγμα της SpaceX του Έλον Μασκ: Η εταιρεία κατάφερε να πετύχει έναν από τους μεγάλους στόχους της: Την επιτυχή εκτόξευση στο Διάστημα, επιστροφή και κάθετη προσγείωση πυραύλου, με σκοπό την επαναχρησιμοποίησή του.
H SpaceX τα κατάφερε: Εκτόξευση πυραύλου στο Διάστημα, επιστροφή και κάθετη προσγείωσή του Νέοι ορίζοντες ανοίγουν για τις διαστημικές αποστολές από ιδιωτικές εταιρείες στο Διάστημα, με το επίτευγμα της SpaceX του Έλον Μασκ: Η εταιρεία κατάφερε να πετύχει έναν από τους μεγάλους στόχους της: Την επιτυχή εκτόξευση στο Διάστημα, επιστροφή και κάθετη προσγείωση πυραύλου, με δυνατή την επαναχρησιμοποίησή του.
H SpaceX τα κατάφερε μετά από μια κάποιες αποτυχημένες προσπάθειες, και ως εκ τούτου ο Έλον Μασκ προέβη σε ξέφρενους πανηγυρισμούς μέσω Twitter,
11 satellites deployed to target orbit and Falcon has landed back at Cape Canaveral. Headed to LZ-1. Welcome back, baby!
— Elon Musk (@elonmusk) December 22, 2015
There and back again pic.twitter.com/Ll7wg2hL1G
— Elon Musk (@elonmusk) December 22, 2015
Falcon 9 standing on LZ-1 at Cape Canaveral pic.twitter.com/RZdfcH0exW
— Elon Musk (@elonmusk) December 22, 2015
Αναλυτικότερα, ο πύραυλος Falcon 9 εκτοξεύτηκε με επιτυχία, έθεσε σε τροχιά 11 δορυφόρους τηλεπικοινωνιών, επέστρεψε στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ και προσγειώθηκε κάθετα, σε ένα επίτευγμα- ορόσημο για τις διαστημικές αποστολές, έναν τομέα στον οποίο επιζητάται η εξοικονόμηση πόρων μέσω επαναχρησιμοποίησης πυραύλων.
Σημειώνεται ότι πρόκειται για μια σημαντικότατη ιστορική πρωτιά για την εταιρεία, λόγω του ύψους πτήσης και της επιτυχούς αποστολής εν γένει- αν και αν τα εύσημα για την πρώτη επιτυχή κάθετη προσγείωση πυραύλου μετά από εκτόξευση (αν και δεν έφτασε σε τέτοιο ύψος, δεν ολοκλήρωσε τέτοια αποστολή, ούτε πρόκειται για πυραύλους ίδιων διαστάσεων και ίδιων ταχυτήτων- επίσης, η SpaceX τα κατάφερε ως «δευτερεύοντα» στόχο, στο πλαίσιο μιας κανονικής, κατά τα άλλα εμπορικού χαρακτήρα αποστολής) τα κατέχει η Blue Origins του Τζεφ Μπέζος (κάτι που έσπευσε να επισημάνει ο ιδρυτής της Amazon στο Twitter δίνοντας συγχαρητήρια συνοδευόμενα από...σπόντα).
Congrats @SpaceX on landing Falcon's suborbital booster stage. Welcome to the club!
— Jeff Bezos (@JeffBezos) December 22, 2015
H συγκεκριμένη εκτόξευση ήταν η πρώτη που πραγματοποίησε η εταιρεία μετά την αποτυχία του Ιουνίου, όταν ο πύραυλος εξερράγη λεπτά μετά την εκτόξευση από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ, κατά τη διάρκεια αποστολής μεταφοράς φορτίου στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Σημειώνεται πως η SpaceX έχει συμβόλαιο 1,6 δισ. με τη NASA για αποστολή προμηθειών στον ISS. Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από το Κανάβεραλ με το κύριο επίπεδο (main stage) του να επιστρέφει σε βάση προσγείωσης μετά από 10 λεπτά, σε σημείο 9,65 χλμ από το σημείο εκτόξευσης (ενώ το ανώτερο επίπεδο – upper stage- συνέχισε την αποστολή του). Γενικότερα, η επαναχρησιμοποίηση πυραύλων για διαστημικές αποστολές θα μειώσει δραστικά τα κόστη λειτουργίας της SpaceX στον έντονα ανταγωνιστικό ανερχόμενο τομέα των ιδιωτικών διαστημικών εταιρειών.
Σε όλο τον κόσμο, αναλυτές και σχολιαστές είναι ενθουσιασμένοι, καθώς η όλη διαδικασία εξελίχθηκε ομαλά- και άλλωστε, όπως προαναφέρθηκε, πρόκειται για μια πολύ σημαντική πρωτιά, καθώς το Falcon 9 έφτασε σε ύψος 200 χλμ, από τα οποία και επέστρεψε πίσω στη Γη. Οι δορυφόροι εκτοξεύτηκαν για λογαριασμό της ORBCOMM και, όπως προαναφέρθηκε, η αποστολή αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη για την SpaceX, η οποία χρειαζόταν επειγόντως μια επιτυχία στον συγκεκριμένο τομέα – μετά την ανεπιτυχή αποστολή του Ιουνίου. Σημειώνεται πάντως ότι ο συγκεκριμένος πύραυλος μάλλον δεν θα χρησιμοποιηθεί ξανά, καθώς η εταιρεία σκοπεύει να τον κάνει «φύλλο και φτερό» προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι όλα πραγματικά εξελίχθηκαν όπως έπρεπε να εξελιχθούν.