Περιβάλλον
Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2015 09:36

Η οικονομική ανάπτυξη απειλεί το οικοσύστημα της Οχρίδας, λένε ερευνητές

Η τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής της Οχρίδας απειλεί το μοναδικό οικοσύστημα της τοπικής δημοφιλούς λίμνης, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου Γκλέσεν της Γερμανίας.

 

Η τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής της Οχρίδας απειλεί το μοναδικό οικοσύστημα της τοπικής δημοφιλούς λίμνης, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου Γκλέσεν της Γερμανίας.

Η λίμνη της Οχρίδας στην ΠΓΔΜ είναι η λίμνη με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα για το μέγεθός της στον κόσμο, φιλοξενώντας πάνω από 350 είδη που δεν απαντώνται πουθενά αλλού στον πλανήτη. Η λίμνη, η οποία έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO, είναι επίσης η αρχαιότερη λίμνη της Ευρώπης, με ηλικία πάνω από ένα εκατομμύριο έτη.

Ωστόσο, η αυξημένη τουριστική κίνηση στην περιοχή, στην οποία έχει παίξει ρόλο η νέα, φτηνή αεροπορική σύνδεση με το Λονδίνο, αναμένεται να οδηγήσει στην κάλυψη μέρους της λίμνης από τσιμέντο, για τη δημιουργία διαμερισμάτων και μαρίνας.

Ο δήμαρχος της Οχρίδας Νίκολα Μπακρατσέσκι παρουσίασε σχέδια για την αποστράγγιση ολόκληρου του έλους στην Οχρίδα και την αντικατάστασή του με πολυτελείς κατοικίες και μια μαρίνα, καθώς και τεχνητή παραλία μεσογειακού τύπου.

Η λίμνη δεν είναι τόσο παλιά όσο οι γνωστές μεγάλες λίμνες του κόσμου, όπως η Βαϊκάλη η ή Τανγκανίκα. Όμως, με βάση το μέγεθός της, είναι η λίμνη με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στον κόσμο, και οι επιστήμονες τώρα φοβούνται για το μέλλον των ενδημικών ειδών της, πολλά εκ των οποίων έχουν περιοριστεί σε λίγα τετραγωνικά μέτρα.

Η ζωή στη λίμνη της Οχρίδας έχει επιζήσει υπό διάφορες αντίξοες συνθήκες κατά τη μακραίωνη ιστορία της, συμπεριλαμβανομένων επαναλαμβανόμενων παγετώνων και νέφους από ηφαιστειακές εκρήξεις.

Το έλος, εκτός από σημαντικός υγρότοπος στην ακτή της λίμνης που καθαρίζει ακατέργαστα λύματα και άλλη ρύπανση, αποτελεί επίσης φυσική προστασία από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

«Τα αναπτυξιακά σχέδια θα καταστρέψουν ανεπανόρθωτα αυτό το κρίσιμο οικοσύστημα» δήλωσε ο Κρίστιαν Άλμπρεχτ του Πανεπιστημίου Γκλέσεν. Μέχρι στιγμής, οι αρχές της πόλης δεν έχουν ανταποκριθεί στις εκκλήσεις των ερευνητών και των ακτιβιστών.