Ανοικτό σε κάθε έκβαση φαντάζει το σκηνικό των εκλογών του β’ γύρου στη Ν.Δ. ανάμεσα στον Ευάγγελο Μεϊμαράκη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού η διαφορά -σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα- καταγράφεται μεν στις 11 εκατοστιαίες μονάδες, αλλά ο κ. Μητσοτάκης έλαβε την επίσημη στήριξη του αποκλεισθέντος Αδ. Γεωργιάδη, ο οποίος κατέγραψε διψήφιο ποσοστό. Στο προσκήνιο επανέρχεται το θέμα του debate μεταξύ των δύο υποψηφίων.
Από την έντυπη έκδοση
Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]
Ανοικτό σε κάθε έκβαση φαντάζει το σκηνικό των εκλογών του β’ γύρου στη Ν.Δ. ανάμεσα στον Ευάγγελο Μεϊμαράκη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού η διαφορά -σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα- καταγράφεται μεν στις 11 εκατοστιαίες μονάδες, αλλά ο κ. Μητσοτάκης έλαβε την επίσημη στήριξη του αποκλεισθέντος Αδ. Γεωργιάδη, ο οποίος κατέγραψε διψήφιο ποσοστό. Στο προσκήνιο επανέρχεται το θέμα του debate μεταξύ των δύο υποψηφίων.
Το θολό τοπίο που δημιουργήθηκε κυρίως από την πρωτοφανή καθυστέρηση της Ν.Δ. στη συλλογή και μετάδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων άρχισε χθες το βράδυ να ξεκαθαρίζει με την ανακοίνωση του πρώτου επίσημου αποτελέσματος. Ειδικότερα, με ενσωματωμένα στα αποτελέσματα τα 1.062 από τα 1.251 εκλογικά τμήματα ο κ. Μεϊμαράκης προηγείται με 39,51% και ακολουθεί ο κ. Μητσοτάκης 28,27%. Στην τρίτη και τέταρτη θέση και εκτός β’ γύρου κατατάχθηκαν ο κ. Τζιτζικώστας, που λάμβανε 21,15%, και ο κ. Γεωργιάδης, που καταγραφόταν στο 11,07%.
Το προβάδισμα του κ. Μεϊμαράκη δείχνει, όμως, να αντισταθμίζεται από τη δημόσια στήριξη που παρέσχε ο Αδωνις Γεωργιάδης στην υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε, βέβαια, ότι δεν υποδεικνύει στους ψηφοφόρους του τι να πράξουν, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι η επιλογή του θα βαρύνει στους οπαδούς του.
«Δεν μπορώ να μείνω σιωπηλός. Γι’ αυτό το λόγο και χωρίς να εκληφθεί αυτό ως γραμμή, αφού οι πολίτες είναι ελεύθεροι να ψηφίσουν ό,τι θέλουν, οφείλω να πω ότι εγώ προσωπικά θα στηρίξω την υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη» είπε ο κ. Γεωργιάδης και εξήγησε ότι θα ψηφίσει Μητσοτάκη για τρεις συγκεκριμένους λόγους: για την ανανέωση του κόμματος, την πολυφωνία και τον μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα του πρώην υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
«Χρειάζεται να γυρίσουμε σελίδα και ο Κυριάκος παρουσίασε μία συγκροτημένη υποψηφιότητα με θέσεις, απόψεις και αρχές» είπε για το θέμα της ανανέωσης, ενώ πρόσθεσε ότι είναι θετικό πρόσωπα από διαφορετικές ιδεολογίες να μπορούν να συνεργαστούν κι έτσι να εκφραστεί το σύνολο της παράταξης.
«Δεν ξεχνώ πως κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διακυβέρνησης συνεργάστηκα άψογα με τον Κυριάκο και κάναμε μία σειρά επιτυχημένων μεταρρυθμίσεων» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, αλλά διαβεβαίωσε ότι σε περίπτωση που κερδίσει ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης εκείνος θα τον τιμά και θα τον στηρίζει ως αρχηγό της γαλάζιας παράταξης. Από την πλευρά του, ο κ. Τζιτζικώστας δεν έχει εκφράσει ακόμη προτίμηση προς κάποια από τις δύο υποψηφιότητες. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποια στελέχη του έχουν εισηγηθεί να στηρίξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά ακόμη δεν έχει ληφθεί κάποια σχετική απόφαση.
Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε, πάντως, με δήλωσή του τον κ. Γεωργιάδη και εξέφρασε τη βεβαιότητά του για τη διαφύλαξη της ενότητας στη Ν.Δ. «Προερχόμαστε από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες, αλλά μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος για να ξανακάνουμε τη Ν.Δ. μεγάλη. Για να κερδίσει και πάλι η κεντροδεξιά τη μάχη των ιδεών» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στον κ. Γεωργιάδη. «Στον πρώτο γύρο το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο από το 60% και πλέον των παλαιών και νέων μελών μας. Εχουμε καθήκον να κάνουμε πράξη την εντολή τους. Τη 10η Ιανουαρίου το ρεύμα της δημιουργικής ανανέωσης θα ενισχυθεί και θα είναι νικηφόρο» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
Οι εκλογές της Κυριακής προκάλεσαν, όμως, νέο πλήγμα στην εικόνα της Ν.Δ. Παρά το γεγονός ότι η διαδικασία εξελίχθηκε ομαλά σε τεχνικό επίπεδο, η Ν.Δ. απέτυχε να οργανώσει έστω και στοιχειωδώς μια διαδικασία έγκαιρης συλλογής και μετάδοσης αποτελεσμάτων. Ενδεικτικό είναι ότι τη νύχτα των εκλογών δεν δόθηκαν αποτελέσματα επισήμως ούτε από ένα εκλογικό τμήμα και η εικόνα σχετικά με την ψηφοφορία διαμορφώθηκε αποκλειστικά μέσω διαρροών που πολλές φορές ήταν αντικρουόμενες.
Η επίσημη εξήγηση που έδωσε η Ν.Δ. για τη νέα διαχειριστική αποτυχία της ήταν ότι τα επίσημα αποτελέσματα δεν συγκεντρώνονταν μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος, αλλά μέσω φαξ γιατί αυτό προέβλεπε το καταστατικό. Ο πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (ΚΕΦΕ) της Ν.Δ. Γιάννης Τραγάκης παραδέχτηκε μάλιστα ότι σε πολλά απομακρυσμένα εκλογικά κέντρα της χώρας δεν υπήρχε φαξ, κάτι που είχε ως συνέπεια οι υπεύθυνοι της ψηφοφορίας να αναζητούν την ύπαρξη κάποιου φαξ για να στείλουν τα αποτελέσματα. Το πρώτο επίσημο αποτέλεσμα ανακοινώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στις 20:00, ενώ τα τελικά αναμένονταν για σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες. Επίσης, η Ν.Δ. για αδιευκρίνιστους λόγους απέφυγε να ανακοινώσει εγκαίρως στοιχεία σχετικά με τη συμμετοχή, την οποία διαρροές έφεραν περίπου στο ύψος των 400.000 ψηφοφόρων.
Οι στρατηγικές των δύο επιτελείων εν όψει β' γύρου
Οι δύο μονομάχοι άρχισαν ήδη να διαμορφώνουν τις στρατηγικές τους εν όψει του δεύτερου γύρου, που θα διεξαχθεί στις 10 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης αναμένεται να συνεχίσει να πολιτεύεται χωρίς προσωπικές αναφορές στον αντίπαλό του.
Κριτική στην υποψηφιότητα και τις θέσεις του κ. Μητσοτάκη θα ασκεί όμως το περιβάλλον του κ. Μεϊμαράκη, το οποίο θα εστιάσει στα ιδεολογικά χαρακτηριστικά της υποψηφιότητάς του, χαρακτηρίζοντάς τον «νεοφιλελεύθερο». Στον αντίποδα το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη αναμένεται να δώσει έμφαση στο στοιχείο της ανανέωσης, το οποίο θεωρείται συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του κ. Μεϊμαράκη. «Το 60% των ψηφοφόρων επέλεξαν στις εσωκομματικές εκλογές της Ν.Δ. νέους υποψήφιους» ανέφερε στη «Ν» στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη. Επίσης η προεκλογική εκστρατεία του κ. Μητσοτάκη θα στηριχθεί και στη δυνατότητα του πρώην υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης να κερδίσει σε ενδεχόμενες εκλογές τον Αλέξη Τσίπρα, κάτι που δεν κατάφερε να κάνει στις 20 Σεπτεμβρίου ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης.
Στο προσκήνιο επανέρχεται, επίσης, και το ζήτημα του debate μεταξύ των δύο υποψηφίων. Ο κ. Μητσοτάκης επανέφερε το αίτημά του για την τηλεοπτική αναμέτρηση με αφορμή σχετική πρόταση του Mega. Ο κ. Μεϊμαράκης δεν έχει απαντήσει ακόμη στο αίτημα, αλλά δεν θεωρείται πολύ πιθανό να αποδεχτεί την πρόταση. Υπενθυμίζεται ότι κατά την προεκλογική εκστρατεία του α’ γύρου ο κ. Μεϊμαράκης είχε προβάλει τον ισχυρισμό ότι το debate μπορεί να προκαλέσει εσωκομματικό ρήγμα. Τα «μαχαίρια» βγήκαν, πάντως, και πάλι στη Ν.Δ. εν όψει της μονομαχίας του β’ γύρου. Ειδικότερα ο βουλευτής Γιάννης Βρούτσης και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, που στηρίζουν την υποψηφιότητα Μεϊμαράκη, ουσιαστικά κάλεσαν τον κ. Μητσοτάκη να αποσυρθεί από τη διεκδίκηση της προεδρίας και να αναδειχτεί ο κ. Μεϊμαράκης πρόεδρος από σήμερα.
«Επιθυμία δική μου θα ήταν το καλύτερο δυνατόν να υπάρχει μια θεσμική διευθέτηση όσον αφορά τον πρόεδρο που είναι ο κ. Μεϊμαράκης και με τον κ. Μητσοτάκη να υπάρχει μια συνεννόηση έτσι ώστε να μην πάμε σε επόμενες εκλογές» είπε ο κ. Βρούτσης και ζήτησε να αναλάβει το τιμόνι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Από την πλευρά του, ο κ. Στυλιανίδης προέβαλε τον ισχυρισμό ότι ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να «διευκολύνει την κατάσταση». Επιτέθηκε στον κ. Μητσοτάκη, χαρακτηρίζοντάς τον εκφραστή της «νεοφιλελεύθερης συνιστώσας». «Θεωρώ ότι η τεχνοκρατική, ορθολογιστική, νεοφιλελεύθερη αντίληψη μπορεί να λειτουργήσει γόνιμα μόνο ως συνιστώσα. Δεν μπορεί να εκφράσει την κεντρική ιδεολογική και πολιτική πλατφόρμα μιας μεγάλης κεντροδεξιάς, η οποία θέλει να ακουμπά πάνω στη ζωντανή κοινωνία και στην υγιή αγορά» είπε ο κ. Στυλιανίδης.
Προβλημάτισε τον ΣΥΡΙΖΑ η μεγάλη συμμετοχή
Αμηχανία και προβληματισμό προδίδει η αντίδραση κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογική διαδικασία στην Ν.Δ., καθώς ο όγκος των πολιτών που συμμετείχαν αιφνιδίασε όσους διατείνονταν όλο το προηγούμενο διάστημα πως «δεν υπάρχει άλλη πρόταση πλην του ΣΥΡΙΖΑ».
Αλλωστε, σε αυτό επέμεναν και χθες στελέχη της Κουμουνδούρου, που σημείωναν ότι αυτό που έχει σημασία είναι να αποκτήσει η Νέα Δημοκρατία «καθαρό στίγμα, ιδεολογικό και πολιτικό, καθώς και συγκεκριμένο προγραμματικό λόγο και αξιόπιστες προτάσεις».
Η Ενωση Κεντρώων, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των εκλογών στη Ν.Δ, σημείωσε ότι «μετά τα αποτελέσματα του α’ γύρου η Ν.Δ. οδηγείται σε ρήξη μεταξύ των “Καραμανλικών” και των “Μητσοτακικών”... Για τη δημιουργία οικουμενικής κυβέρνησης, που τόσο χρειάζεται η χώρα, πρέπει ανοιχτά ο Κώστας Καραμανλής να στηρίξει τον κ. Μεϊμαράκη για τον δεύτερο γύρο».
Ο επικεφαλής της ΛΑΕ Παναγιώτης Λαφαζάνης επισήμανε ότι «ο μεταλλαγμένος ΣΥΡΙΖΑ του Αλ. Τσίπρα, εφαρμόζοντας το τρίτο καταστροφικό μνημόνιο και εκτελώντας συνεχή πολιτικά και οικονομικά εγκλήματα σε βάρος του τόπου και του λαού, αποδεικνύεται ο καλύτερος στρατολόγος της Ν.Δ.».
Σχολιάζοντας την προσέλευση στις κάλπες της Ν.Δ. και τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν, ο κ. Λαφαζάνης υποστήριξε πως «οι πολίτες αυτήν την ώρα, στο όνομα των πολιτικών εγκλημάτων του ΣΥΡΙΖΑ, δεν πρέπει να ξεχνούν τα σημεία και τέρατα των κυβερνήσεων της Ν.Δ. και τον σημερινό κατάπτυστο προσανατολισμό της υπέρ του τρίτου μνημονίου κοινωνικής διάλυσης».