Στο στόχαστρο της γαλλικής Δικαιοσύνης μπαίνουν οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης του 2014 της Μαρίν Λεπέν και του πατέρα της, Ζαν-Μαρί, όπως ανακοίνωσε η γαλλική υπηρεσία που είναι αρμόδια για τους ελέγχους και την παραπομπή υπόπτων.
Στο στόχαστρο της γαλλικής Δικαιοσύνης μπαίνουν οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης του 2014 της Μαρίν Λεπέν και του πατέρα της, Ζαν-Μαρί, όπως ανακοίνωσε η γαλλική υπηρεσία που είναι αρμόδια για τους ελέγχους και την παραπομπή υπόπτων.
«Υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες» για το κατά πόσο οι δηλώσεις των δύο ευρωβουλευτών ήταν ακριβείς και ειλικρινείς, δεδομένου ότι είχαν υποτιμηθεί ορισμένα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν από κοινού στον ιδρυτή του Εθνικού Μετώπου και τη νυν ηγέτιδα του κόμματος, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ανώτατη Αρχή για τη Διαφάνεια στη Δημόσια Ζωή.
Τα αδικήματα τιμωρούνται με πρόστιμο ύψους 45.000 ευρώ, τριετή φυλάκιση και δεκαετή στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων των παραβατών.
Όλες οι δημοσκοπήσεις φέρουν τη Μαρίν Λεπέν να περνά στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2017 στη Γαλλία.
Σύμφωνα με την Ανώτατη Αρχή, υπάρχουν επίσης ερωτηματικά για το κατά πόσο ο Ζαν-Μαρί Λεπέν συμπεριέλαβε στη δήλωσή του ορισμένα κινητά περιουσιακά στοιχεία του. Του καταλογίζεται κυρίως ότι παρέλειψε να δηλώσει τραπεζικό λογαριασμό που διατηρούσε στην Ελβετία, αλλά και ράβδους χρυσού για τις οποίες έχει αρχίσει προκαταρκτική έρευνα, από τον περασμένο Ιούνιο, από την υπηρεσία καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες του υπουργείου Οικονομίας (Tracfin).
Το απόγευμα, η Μαρίν Λεπέν ανακοίνωσε με τη σειρά της ότι προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης για δικαστική διερεύνηση της δήλωσής της.
Η Ανώτατη Αρχή ενδιαφέρεται για τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης που ήταν υποχρεωμένοι να καταθέσουν η Μαρίν και ο Ζαν-Μαρί Λεπέν με την ιδιότητά τους ως ευρωβουλευτές. Εφαρμόζοντας το άρθρο 40 του ποινικού κώδικα, «έκρινε απαραίτητο να αναφέρει τα γεγονότα στον Οικονομικό Εισαγγελέα και να του διαβιβάσει το σύνολο των δύο φακέλων».
Η υπηρεσία στηρίζεται σε νόμο περί διαφάνειας στη δημόσια ζωή που υιοθετήθηκε μετά την αποκάλυψη, στις αρχές του 2013, ότι ο υπουργός Ζερόμ Καϊζάκ διατηρούσε έναν κρυφό τραπεζικό λογαριασμό στο εξωτερικό. Ο νόμος υποχρεώνει τους υπουργούς, τους βουλευτές και ορισμένους τοπικούς αιρετούς αξιωματούχους να δηλώνουν την περιουσιακή τους κατάσταση.
Μέχρι σήμερα η Ανώτατη Αρχή έχει διαβιβάσει στη δικαιοσύνη 13 υποθέσεις: της Μαρίν και του Ζαν-Μαρί Λεπέν, της πρώην υπουργού Γιαμινά Μπενγκιγκί, εννέα βουλευτών και της τοπικής αιρετής αξιωματούχου, Ιζαμπέλ Μπαλκανί. Μόνο μια υπόθεση, αυτή της κ. Μπενγκιγκί, έχει εκδικαστεί και η πρώην υπουργός κρίθηκε ένοχη για παραλείψεις στις δηλώσεις της, χωρίς όμως να της επιβληθεί κάποια ποινή.