Κόσμος
Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2005 12:39

«Κεραυνοί» Πέτεριγνκ για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας

Την αναβολή της σημερινής ψηφοφορίας για την Τουρκία (αφορά τη Σύσταση της Επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων σχετικά με το πρόσθετο Πρωτόκολλο στη συμφωνία σύνδεσης Ε.Ε.- Τουρκίας) σε περίπτωση που έως τις δύο το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) η τουρκική κυβέρνηση δεν δεσμευθει εγγράφως ότι δεν θα επισυνάψει τη μονομερή της δήλωση στην επικύρωση του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας που θα ζητήσει από το κοινοβούλιό της, ζήτησε σήμερα ο πρόεδρος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Χανς Γκερτ Πέτερινγκ.

Κατά την παρέμβασή του στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ο κ. Πέτερινγκ υπήρξε ιδιαίτερα δηκτικός σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Τουρκία. Όπως είπε, συνομίλησε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος τον διαβεβαίωσε οτι τίποτα δεν έχει αλλάξει στην αντιμετώπιση των Ορθοδόξων από την τουρκική κυβέρνηση. «Εμείς είμαστε υπέρ του διαλόγου και της φιλίας με το μουσουλμανικό κόσμο, αλλά δεν μπορεί να ειναι μονόπλευρη κίνηση. Και η Τουρκία θα πρέπει να είναι διατεθειμένη να αναγνωρίζει τα νόμιμα δικαιώματα των Ορθοδόξων στην Τουρκία», παρατήρησε ο κ. Πέτερινγκ.

Στη συνέχεια ο κ. Πέτερινγκ κάλεσε τη βρετανική προεδρία να χρησιμοποιήσει για όλες τις υποψήφιες χώρες «ίδια μέτρα και σταθμά», φέρνοντας σε αντιδιαστολή την περίπτωση της Κροατίας στην οποία, όπως είπε, αρνούμαστε την έναρξη των διαπραγματεύσεων επειδή δεν εχει παραδοθεί ο κροάτης στρατηγός που αναζητείται από το Δικαστήριο της Χάγης.

Αντίθετα, σημείωσε, στην περίπτωση της Τουρκίας κλείνουμε τα μάτια, ενώ ξέρουμε ότι και βασανιστήρια γίνονται και τα ανθρώπινα δικαιώματα γενικά καταπατώνται.

Ο Πέτερινγκ κάλεσε την Κομισιόν να παρακολουθήσει από κοντά το θέμα και μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων Ε.Ε. - Τουρκίας, ζητώντας τη διακοπή τους στην περίπτωση που διαπιστωθούν παραβιάσεις.

Πηγή ΑΠΕ