Κόσμος
Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2005 13:58

Ανεβλήθη η ψηφοφορία στην Ευρωβουλή για την τελωνειακή ένωση Τουρκίας - Ε.Ε.

Με 311 ψήφους υπέρ, 285 κατά και 63 αποχές, αναβλήθηκε σήμερα η ψηφοφορία για την έκθεση Μπροκ με την οποία η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνιστούσε την υπογραφή του πρόσθετου πρωτοκόλλου της συμφωνίας σύνδεσης της Ε.Ε. με την Τουρκία.

Η απόφαση για την αναβολή ελήφθη από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ύστερα από πρόταση του προέδρου της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Χανς Γκερτ Πέτερινγκ http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/09/28/1094026.htm , με το επιχείρημα οτι η Τουρκία δεν δεσμεύθηκε οτι δεν θα επισυνάψει τη μεμονωμένη δήλωση για τη μη αναγνώριση της Κύπρου κατά την επικύρωση του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας από το τουρκικό κοινοβούλιο.

Επιπρόσθετα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τόνισε πως αν η Αγκυρα επιθυμεί να ενταχθεί στην Ε.Ε., θα πρέπει να αναγνωρίσει τη σφαγή των Αρμενίων το 1915.

Νωρίτερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον βρετανό ομόλογό του, Τζακ Στρο, εξέφρασε την ανησυχία του για ορισμένα σημεία του διαπραγματευτικού πλαισίου, δηλώνοντας ότι η Τουρκία σκέφτεται ακόμα και να μην προσέλθει στη Σύνοδο της 3ης Οκτωβρίου για την επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Η ¶γκυρα είναι ενοχλημένη από τις αλλαγές που έχουν επέλθει τόσο στο κείμενο της αντιδήλωσης, όσο και στο κείμενο του διαπραγματευτικού πλαισίου. Ιδιαίτερη ενόχληση προκάλεσε η διατύπωση ότι η Τουρκία υποχρεούται (oblidged, ο όρος που χρησιμοποιείται) και όχι καλείται (adviced) να άρει το βέτο της εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΝΑΤΟ και στους διεθνείς οργανισμούς.

Λίγες μέρες εξάλλου πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε., η Αγκυρα υπογράμμισε ότι η πλήρης ένταξη ειναι μόνος αποδεκτός στόχος των συνομιλιών. «Οποιαδήποτε παρέκκλιση από την πλήρη ένταξη είναι απολύτως απαράδεκτη», τόνισε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Ναμίκ Ταν.