Για μονοπάτι συμφωνίας μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μεταρρύθμιση που θα επιτρέψει στον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου να υποστηρίξει την παραμονή της χώρας του στο μπλοκ των 28 χωρών έκανε λόγο την Παρασκευή από τις Βρυξέλλες ο Ντέιβιντ Κάμερον.
Για μονοπάτι συμφωνίας μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μεταρρύθμιση που θα επιτρέψει στον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου να υποστηρίξει την παραμονή της χώρας του στο μπλοκ των 28 χωρών έκανε λόγο την Παρασκευή από τις Βρυξέλλες ο Ντέιβιντ Κάμερον.
Οι δηλώσεις του έγιναν μετά τις επαφές που είχε με ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων, καθώς και με ιθύνοντες της Ε.Ε..
Ο κ. Κάμερον έθεσε επί τάπητος τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες ζητεί, με βασικότερη την επιδίωξή του για περιορισμό των κοινωνικών παροχών για μετανάστες από χώρες της Ε.Ε. τα πρώτα χρόνια της παραμονής τους στη Μεγάλη Βρετανία, κατά τη διάρκεια δείπνου στις Βρυξέλλες.
Μιλώντας μετά το τέλος του, έκανε λόγο για «σημαντική πρόοδο», επισημαίνοντας ωστόσο ότι χρειάζεται «σκληρή δουλειά» για να μπορέσει να υπάρξει συμφωνία μέχρι τον Φεβρουάριο, όριο το οποίο έχει θέσει ο ίδιος.
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ τόνισε ότι όλοι οι ηγέτες επιθυμούν έναν συμβιβασμό.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός επιθυμεί να έχει στα χέρια του τη συμφωνία, με βάση την οποία θα θέσει στους Βρετανούς πολίτες το ερώτημα της παραμονής ή μη της χώρας τους στην Ε.Ε., σε δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί το αργότερο έως το τέλος του 2017.
Το κλίμα, σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα, είναι ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θεωρούν ότι είναι πιθανή για νομικά δεσμευτική συμφωνία, που θα τροποποιεί μέρος των ευρωπαϊκών συνθηκών.
Τα επίσημα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σύμφωνα με ανακοίνωση, είναι ότι «απαιτείται στενή συνεργασία για να βρεθούν αμοιβαία επωφελείς λύσεις και στα τέσσερα ζητήματα που τίθενται».
Την Πέμπτη το βράδυ, ο κ. Κάμερον είχε μιλήσει για «μεγάλο βήμα μπροστά» για μια «καλύτερη συμφωνία» για τη Μεγάλη Βρετανία.
Έκανε ακόμη λόγο για «μομέντουμ» λύσης, με βάση τις διαθέσεις που εκφράστηκαν από τους Ευρωπαίους ηγέτες.
«Ανάξια λόγου τα αποτελέσματα», απαντά η αντιευρωπαϊκή Δεξιά
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ τόνισε ότι ο κ. Κάμερον εξέθεσε τις θέσεις του, ειδικά σχετικά με τα κοινωνικά επιδόματα και την ελεύθερη διακίνηση, ενώ άλλοι ηγέτες εξέφρασαν επιφυλάξεις.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ τόνισε ότι μπορούν να υπάρξουν προσαρμογές που να απαντούν στα αιτήματα του Βρετανού πρωθυπουργού, ωστόσο ζήτησε οι κανόνες και οι αρχές της Ε.Ε. να παραμείνουν σεβαστά.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε πάντως ότι και τα τέσσερα ζητήματα που θέτει ο κ. Κάμερον είναι δύσκολα και θα χρειαστούν εντατικές διαπραγματεύσεις μέχρι τον Φεβρουάριο. «Θέλω να διευκρινίσω ότι είναι λάθος να θεωρούμε ότι έχουμε τρία εύκολα ζητήματα και μόνον ένα το οποίο είναι πιο περίπλοκο», σημείωσε.
Ο ηγέτης του αντιευρωπαϊκού δεξιού Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), Νάιτζελ Φάρατζ, τόνισε ότι ο κ. Κάμερον «πήγε, είδε και συνετρίβη».
Πρόσθεσε ότι «το μόνον το οποίο έλαβε ήταν δύο ανούσιες, ανάξιες λόγου προτάσεις σε ένα ανακοινωθέν. Του ειπώθηκε να επανέλθει τον Φεβρουάριο, οπότε και εκτιμώ ότι θα λάβει κάποιες μικρές παραχωρήσεις».
Η βουλευτής του κεντροαριστερού Εργατικού Κόμματος και ηγέτιδα της καμπάνιας της αντιευρωπαϊκής του πτέρυγας, Κέιτ Χόουϊ, τόνισε ότι απογοητεύτηκε από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων και ότι φοβάται πως, εάν η Μ. Βρετανία παραμείνει στην Ε.Ε., «θα είναι το τέλος του Ηνωμένου Βασιλείου σαν μια εντελώς ανεξάρτητη, δημοκρατική χώρα».