Κόσμος
Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2015 08:02

Πρόθυμοι να αναζητήσουν «συμβιβαστική λύση» με τον Κάμερον οι Ευρωπαίοι ηγέτες

Πρόθυμοι «να αναζητήσουν μια συμβιβαστική λύση» με τον Ντέιβιντ Κάμερον είναι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε.

Πρόθυμοι «να αναζητήσουν μια συμβιβαστική λύση» με τον Ντέιβιντ Κάμερον είναι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Οι ηγέτες εξέφρασαν τις ανησυχίες τους, αλλά και τη βούλησή τους να αναζητήσουν μια συμβιβαστική λύση» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μετά από το δείπνο εργασίας των Ευρωπαίων ηγετών.

Ο κ. Τουσκ δήλωσε «πολύ πιο αισιόδοξος» για το δημοψήφισμα που έχει υποσχεθεί ο Κάμερον να διενεργήσει μέχρι τα τέλη του 2017 για την παραμονή της χώρας του στην Ε.Ε..

Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον δήλωσε ότι η χθεσινή συνεδρίαση σημείωσε πρόοδο. «Νομίζω ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, αλλά είναι αλήθεια ότι θα είναι μια πολύ σκληρή δουλειά» είπε.

Τα αιτήματα του Βρετανού ηγέτη ήταν ένα από τα σημαντικότερα θέματα της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής που άρχισε χθες το απόγευμα στις Βρυξέλλες. Ο κ. Τουσκ είχε προειδοποίησε ότι ορισμένα βρετανικά αιτήματα δεν είναι εφικτά.

Συγκεκριμένα, το πιο αμφιλεγόμενο αίτημα που θέτει ο Κάμερον αφορά τη μετανάστευση Ευρωπαίων πολιτών, κυρίως από ανατολικές χώρες. Το Λονδίνο θα ήθελε να μπορούσε να τους στερήσει κοινωνικές παροχές στη διάρκεια των τεσσάρων πρώτων ετών τους στη Βρετανία.

«Αυτό που μου φαίνεται το πιο σημαντικό είναι ότι δεν θα πρέπει να ακουμπήσουμε τη Συνθήκη, ή το θέμα αυτό να αγγίξει τη Συνθήκη, γιατί θέτει εν αμφιβόλω την ελεύθερη κυκλοφορία», σημείωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. «Αυτός είναι ο λόγος που προτάθηκε στο τέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να υπάρξει μια εκτεταμένη εργασία γι' αυτό που θα μπορούσε να γίνει στο πλαίσιο των Συνθηκών, ή τι θα μπορούσε να γίνει αργότερα, αν θα έπρεπε να υπάρχουν τα επόμενα χρόνια αλλαγές στην ευρωπαϊκή νομοθεσία», πρόσθεσε.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ άνοιξε επίσης ένα «παράθυρο» σε μια τροποποίηση των ευρωπαϊκών συνθηκών μακροπρόθεσμα. «Αν χρειαζόμαστε αλλαγές στις Συνθήκες, και πιστεύω ότι αυτό μπορεί να είναι αναγκαίο, τότε όλοι συμφωνούμε ότι αυτές δεν πρέπει να γίνουν τώρα, αλλά μπορούν να γίνουν» αργότερα, δήλωσε.

Εκτός από το αίτημά του για τις κοινωνικές παροχές των Ευρωπαίων μεταναστών, ο Βρετανός πρωθυπουργός ζητεί επίσης μεταρρυθμίσεις σε ό,τι αφορά τους κανόνες που διέπουν την Ευρωζώνη, στην οποία δεν ανήκει η χώρα του, καθώς και στα θέματα της ανταγωνιστικότητας και της κυριαρχίας.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υπογράμμισε ότι αυτά τα άλλα σημεία απαιτούν επίσης δουλειά. «Θα ήθελα να σας προειδοποιήσω για την ψευδαίσθηση αυτή να πιστεύετε ότι υπάρχουν τρία εύκολα θέματα και ένα δύσκολο. Υπάρχουν τέσσερα δύσκολα ζητήματα και το καθένα από αυτά κρύβει άλλα θέματα στα οποία πρέπει επίσης να επανέλθουμε μέχρι τον Φεβρουάριο», είπε.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο