Βαριές εκφράσεις χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν κατά της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας, σε σχέση με την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού στα τέλη Νοεμβρίου. «Οι Τούρκοι αποφάσισαν να γλείψουν τους Αμερικάνους σε συγκεκριμένο σημείο», είπε, ενώ παραδέχθηκε - για πρώτη φορά επισήμως - ότι υπάρχει ρωσική στρατιωτική παρουσία στην Ουκρανία.
Βαριές εκφράσεις χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν κατά της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας, σε σχέση με την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού στα τέλη Νοεμβρίου.
«Οι Τούρκοι αποφάσισαν να γλείψουν τους Αμερικάνους σε συγκεκριμένο σημείο», είπε, συμπληρώνοντας ότι είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθεί σημείο επαφής με την τουρκική ισλαμοσυντηρητική ηγεσία.
Ο Ρώσος πρόεδρος μίλησε για «εχθρική πράξη» σε σχέση με την κατάρριψη και ανέφερε ότι δεν κατανοεί για ποιο λόγο η Τουρκία προέβη σε αυτή την ενέργεια.
«Τι κατάφεραν; Ίσως σκέφτηκαν ότι θα αποχωρούσαμε από τη Συρία. Η Ρωσία όμως δεν είναι τέτοια χώρα», είπε ο Βλάντιμιρ Πούτιν. Πρόσθεσε δε ότι η Ρωσία δεν θα συναινέσει ποτέ με το να αποφασίζουν ξένες δυνάμεις ποιος θα πρέπει να ηγείται του συριακού κράτους.
«Ρώσοι στρατιωτικοί βρέθηκαν στην Ουκρανία»
Αναφερόμενος στη ρωσική εμπλοκή στην Ουκρανία, ο πρόεδρος της Ρωσίας παραδέχθηκε για πρώτη φορά επισήμως ότι υπάρχει ρωσική στρατιωτική παρουσία στην πρώην σοβιετική δημοκρατία.
«Η Ρωσία δεν έχει τακτικό στρατό στην Ουκρανία, αλλά υπάρχουν στην περιοχή Ρώσοι που βρίσκονται σε στρατιωτική αποστολή», ομολόγησε.
«Βελτίωση με ΗΠΑ, όποιος κι αν είναι πρόεδρος»
Ο κ. Πούτιν υπογράμμισε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να βελτιώσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ ανεξαρτήτως του ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος στη χώρα στις εκλογές του 2016. «Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με οποιονδήποτε πρόεδρο εκλέξει ο αμερικανικός λαός. Εκείνοι είναι που προσπαθούν να επηρεάσουν τον ρωσικό λαό ως προς το ποιον να ψηφίζει», είπε.
Προς εξομάλυνση με τη Γεωργία
Δήλωσε τέλος ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με τη Γεωργία.
Ενδεικτικά ανέφερε ότι θα μπορούσαν να καταργηθούν οι προϋποθέσεις για έκδοση βίζα για τους πολίτες της μικρής χώρας του Καυκάσου.