Με στόχο να πείσουν και να προσελκύσουν όσον το δυνατό περισσότερους από τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, ο κεντροδεξιός Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι και ο σοσιαλιστής ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Πέδρο Σάντσεθ διαξιφίσθηκαν τηλεοπτικά το βράδυ της Δευτέρας.
Με στόχο να πείσουν και να προσελκύσουν όσον το δυνατό περισσότερους από τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, ο κεντροδεξιός Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι και ο σοσιαλιστής ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Πέδρο Σάντσεθ διαξιφίσθηκαν τηλεοπτικά το βράδυ της Δευτέρας, με την αντιπολίτευση να τους κατηγορεί για απόπειρα αναβίωσης του δικομματισμού.
Ο κ. Σάντσεθ δύο φορές αποκάλεσε τον κ. Ραχόι, σε αντίστοιχες αναφορές του στα σκάνδαλα που συνταράσσουν την παρούσα κυβέρνηση, «αναξιοπρεπές πρόσωπο, που δεν είναι άξιο να διεκδικήσει την είσοδο στο μέγαρο Μονκλόα», με τον ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) να αντιδρά έντονα, λέγοντας «σε τέτοιο σημείο έχουμε φθάσει» και να κατηγορεί τον αντίπαλό του για «κακοήθεια», υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος είναι «έντιμος άνθρωπος».
Ο ηγέτης της Κεντροαριστεράς στάθηκε ιδιαίτερα επιθετικός όσον αφορά τις προεκλογικές υποσχέσεις του πρωθυπουργού για δημιουργία 2 εκ. θέσεων εργασίας, υπενθυμίζοντάς του ότι ευθύνεται για χιλιάδες απολύσεις προσωπικού στον τομέα της Υγείας και της Παιδείας, για αύξηση του ΦΠΑ, για τους αντεργατικούς νόμους, οι οποίοι προτάσσουν την προσωρινή απασχόληση και την μισθολογική απαξίωση, την κατάργηση της δωρεάν διάθεσης φαρμάκων στους ασθενείς.
Με ιδιαίτερη έμφαση και επιμονή, ο κ. Σάντσεθ έθεσε το ερώτημα εάν υπήρξε όντως διάσωση των ισπανικών τραπεζών το 2012-13 (επικαλούμενος σχετικούς υπαινιγμούς από τον υπουργό Οικονομίας Μιγέλ ντε Γκίνδος), με τον κ. Ραχόι να αποφεύγει πολλάκις να απαντήσει, έως ότου έδωσε μία γενική αρνητική απάντηση.
Ο ηγέτης του ΡΡ στάθηκε στα πεπραγμένα των Σοσιαλιστών στην κυβέρνηση Θαπατέρο, που άφησαν ένα τεράστιο έλλειμμα στη χώρα, του αντέτεινε τις ευθύνες του κόμματός του για το σκάνδαλο ERE στην Ανδαλουσία με τις παράνομες επιδοτήσεις, και υπενθύμισε στον κ. Σάντσεθ ότι κι ο ίδιος ήταν στο ΔΣ της Τράπεζας της Μαδρίτης που την έφερε στη χρεοκοπία. Παράλληλα, τον κατηγόρησε για τις θέσεις του πάνω στο θέμα των αμβλώσεων.
Αμφότεροι απέφυγαν τεχνηέντως να αναφερθούν ιδιαίτερα στο ακανθώδες θέμα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας: μόνον ο κ. Σάντσεθ δήλωσε πως επιθυμεί μία Ισπανία «ενωμένη, διαφορετική και σε αγαστή συνύπαρξη» και κατηγόρησε τον κ. Ραχόι για αβουλία στο θέμα, με τον αντίπαλό του να χαρακτηρίζει «σλόγκαν» τις υποσχέσεις για συνταγματικές μεταρρυθμίσεις των Σοσιαλιστών.
Οι δύο αντίπαλοι διαξιφίσθηκαν επίσης και στο θέμα των προσφύγων, με τον κ. Σάντσεθ να κατηγορεί τον συντηρητικό πρωθυπουργό ότι κωλυσιεργεί την εγκατάσταση οικογενειών από τις εμπόλεμες ζώνες.
Οι άλλοι δύο αντίπαλοι των κ.κ. Ραχόι-Σάντσεθ, ο ηγέτης του αριστερού αντιθεσμικού Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας και των κεντρώων φιλελεύθερων Ciudadanos, Άλμπερτ Ριβέρα, σχεδόν με ταυτόσημες δηλώσεις τους χαρακτήρισαν τον διάλογο απομεινάρι μίας παρελθούσας εποχής του δικομματισμού, της «πολιτικής της λάσπης» (κατά Ιγκλέσιας) και της «πολιτικής σκουπίδι» (κατά Ριβέρα).