Κόσμος
Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2015 12:12

Νέα Frontex με δυνατότητα επέμβασης και χωρίς την έγκριση του κράτους-μέλους προτείνει η Κομισιόν

Την πρόταση της Κομισιόν για την ενίσχυση του διασυνοριακού οργανισμού της Ε.Ε. Frontex και για τη λήψη μέτρων για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού σώματος συνοριοφυλάκων και ακτοφυλακής που, σε επείγουσες περιπτώσεις, θα μπορούσε να αναπτύσσεται ακόμη και χωρίς την έγκριση του ενδιαφερόμενου κράτους μέλους, θα παρουσιάσει σήμερα ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς.

Την πρόταση της Κομισιόν για την ενίσχυση του διασυνοριακού οργανισμού της Ε.Ε. Frontex και για τη λήψη μέτρων για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού σώματος συνοριοφυλάκων και ακτοφυλακής που, σε επείγουσες περιπτώσεις, θα μπορούσε να αναπτύσσεται ακόμη και χωρίς την έγκριση του ενδιαφερόμενου κράτους-μέλους, θα παρουσιάσει σήμερα ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς.

Ειδικότερα, οι νέες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται, μεταξύ άλλων, να αναφέρουν ότι η Frontex θα πρέπει να γίνει ένας ευρωπαϊκός οργανισμός συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής, ο οποίος με δικό του προσωπικό 1.500-2.000 ατόμων αλλά και δικό του εξοπλισμό, δεν θα χρειάζεται πλέον να βασίζεται εξ ολοκλήρου στις συνεισφορές των κρατών μελών και θα μπορεί σε επείγουσες περιπτώσεις, να αναπτύσσεται χωρίς την έγκριση του κράτους-μέλους που το αφορά η περίσταση (η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποφασίζει για την ανάπτυξή του μετά από διαβούλευση με τα κράτη-μέλη).

Τα κράτη-μέλη θα μπορούν επίσης να απευθυνθούν στον νέο αυτό οργανισμό εάν αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα στα σύνορά τους. 

H πρόταση της Επιτροπής θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ και αναμένεται να αντιμετωπίσει τη σθεναρή αντίσταση ορισμένων χωρών-μελών.

Τα νέα σχέδια θα συζητηθούν με τους ευρωβουλευτές στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σήμερα στις 4μμ ώρα Ελλάδας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το ΑΜΠΕ, η πρόταση της Επιτροπής, παρά τη στήριξη της Γερμανίας και της Γαλλίας, έχει ήδη προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις από μια μερίδα χωρών-μελών που θεωρούν ότι μια τέτοια λύση αποτελεί παραχώρηση μέρους της κυριαρχίας τους.