Εγκρίθηκε από τις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής το νομοσχέδιο για την υποδόση του 1 δισ. ευρώ, το οποίο αύριο αναμένεται να τεθεί προς ψηφοφορία και στην Ολομέλεια.
Εγκρίθηκε από τις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής το νομοσχέδιο για την υποδόση του 1 δισ. ευρώ, το οποίο αύριο αναμένεται να τεθεί προς ψηφοφορία και στην Ολομέλεια.
Ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης είπε ότι έως τις 15 Φεβρουαρίου θα υπάρξει ρύθμιση και για τα υπόλοιπα επιχειρηματικά δάνεια. «Υπομονή, στις 15 Φεβρουαρίου να μας κάνετε κριτική ότι παραβιάσαμε μία κόκκινη γραμμή ή δεν προστατεύσαμε κατηγορία που είχαμε πει ότι θα προστατεύσουμε», συνέστησε στην παρέμβασή του.
Αναφερόμενος στα funds που μπορεί να αγοράσουν επιχειρηματικά δάνεια ο κ. Σταθάκης τόνισε θεσπίζονται αυστηρότατοι κανόνες λειτουργίας. «Οι κανόνες που διέπουν την λειτουργία αυτών των ιδρυμάτων είναι πανομοιότυποι με εκείνους που διέπουν τις τράπεζες», είπε και διαβεβαίωσε: «δεν αλλάζει η παραμικρή λεπτομέρεια πάνω στα δικαιώματα που έχει ένας επιχειρηματίας. Είτε είναι στην τράπεζα είτε μεταφερθεί είτε εξυπηρετείτε σε μία εταιρεία δεν αλλάζει το παραμικρό. Ο τρόπος που έγινε η ρύθμιση είναι από τους πιο αυστηρούς».
Μάλιστα, εκτίμησε ότι θα είναι οι ίδιες οι τράπεζες που θα ξεκινήσουν την αναδιάρθρωση των δανείων τους σε ποσοστό που θα φτάσει το 40%: «η λειτουργία δευτερογενούς αγοράς δίνει μεγαλύτερη ευχέρεια αναδιάρθρωσης των δανείων. Ένα μεγάλο μέρος αναδιάρθρωσης των δανείων μπορεί και πρέπει να γίνει – εμείς το υποστηρίζουμε – από τις ίδιες τις τράπεζες. Μπορούν να κάνουν αναδιαρθρώσεις εντός του 40% των δανείων χωρίς να έχουν πρόβλημα».
Κριτική από τους κοινωνικούς φορείς
Κριτική στις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα μέτρα, άσκησαν οι εκπρόσωποι των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων που κλήθηκαν να καταθέσουν στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής.
«Επώδυνη», χαρακτήρισε την προωθούμενη ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια» ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς και εξέφρασε φόβους ότι μπορεί να οδηγήσει στο κλείσιμο επιχειρήσεων και ότι, «ανοίγει ο δρόμος για περαιτέρω υποβάθμιση της ακίνητης περιουσίας και σαλαμοποίησης της λαϊκής κατοικίας».
Αντίθετος με τις ρυθμίσεις για τα επιχειρηματικά δάνεια εμφανίστηκε και ο εκπρόσωπος της ΕΣΕΕ, Αντώνης Μέγγουλης , ο οποίος υποστήριξε, ότι το νομοσχέδιο "ανοίγει κερκόπορτα για να κερδοσκοπήσουν και στη χώρα μας τα distress funds".
Τη διαφωνία του με τις διατάξεις που αφορούν το νέο μισθολόγιο, εξέφρασε από την πλευρά του και ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ, Σταύρος Κουτσουβέλης ενώ κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετέχουν στην αυριανή συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έξω από τη βουλή.
newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ