Κόσμος
Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2005 20:30

Η Βιένη εμμένει, η Αγκυρα φοβάται αναβολή

Η αυστριακή κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να υποχωρήσει στο θέμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε., όπως διαπιστώνεται από τις θέσεις που διατυπώνει σε σημερινή συνέντευξή του στους «Φαινάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου ο καγκελάριος της Αυστρίας Βόλφγκανγκ Σιούσελ.

Οπως τονίζει, η Ε.Ε. θα πρέπει να εγκαταλείψει τη θέση, ότι οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία πρέπει να γίνουν μόνον με στόχο την πλήρη ένταξη, ενώ συνδέει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, με την άμεση έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κροατίας που είχε αναβληθεί την περασμένη άνοιξη.

«Εάν εμπιστευόμαστε την Τουρκία ότι θα κάνει παραπέρα προόδους θα πρέπει να εμπιστευθούμε και την Κροατία».

Ο κ. Σιούσελ επισημαίνει την ανάγκη να διδαχθούν οι κυβερνήσεις από την αποτυχία των δημοψηφισμάτων για το Ευρωσύνταγμα στη Γαλλία και στην Ολλανδία, γιατί Δημοκρατία σημαίνει να ακούει κανείς την κοινή γνώμη.

Παρατηρητές συνδέουν την εμμονή της Βιένης στο θέμα της Τουρκίας και με τις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις τις επόμενες εβδομάδες σε τοπικό επίπεδο στην Αυστρία, της οποίας ο πληθυσμός στη συντριπτική του πλειοψηφία τοποθετείται κατά της τουρκικής ένταξης.

Από την άλλη, ο τούρκος ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιουλ έθιξε σήμερα την πιθανότητα η χώρα του να μην μπορέσει να ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αφού οι «25» δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει στο πλαίσιο, που θα πρέπει να διέπει τις διαπραγματεύσεις http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/09/29/1102090.htm . Ωστόσο, «υπάρχει ακόμη χρόνος για να επιλύσουμε τα προβλήματα και ευελπιστώ πως θα επιλυθούν», πρόσθεσε. Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να μην προσέλθει στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα. Δεν πρόκειται να πάμε στο Λουξεμβούργο πριν δούμε το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, τόνισε.