Το ενδεχόμενο συγκρότησης οικουμενικής κυβέρνησης αποκλείει ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν σήμερα το απόγευμα.
Το ενδεχόμενο συγκρότησης οικουμενικής κυβέρνησης αποκλείει ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν σήμερα το απόγευμα.
Τα μέλη της Κ.Ε. επισημαίνουν ότι «ο πολιτικός διάλογος με τον ελληνικό λαό, στο πλαίσιο της πορείας προς το Συνέδριο, θα δώσει την απάντηση στα σενάρια που κατασκεύασαν και προέβαλαν διάφορα κέντρα το τελευταίο διάστημα περί πολιτικών συμμαχιών και οικουμενικών κυβερνήσεων».
Παράλληλα, καθιστούν σαφές ότι τα εν λόγω σενάρια «έπεσαν στο κενό», καθώς είναι «ορατή μέσα στην κοινωνία η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην Αριστερά και τη Δεξιά, ανάμεσα στο νεοφιλελεύθερο αυταρχικό δρόμο και την εναλλακτική λύση».
«Οι αναγκαίες συναινέσεις πρέπει να επιτυγχάνονται στη βάση του δικού μας πολιτικού σχεδίου» συνεχίζουν τα μέλη της Κ.Ε. και υπογραμμίζουν την ανάγκη αναδιάταξης των κοινωνικών συμμαχιών και της συγκρότησης ενός ισχυρού μετώπου για την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος.
«Οι λύσεις δεν μπορούν παρά να έχουν κοινωνικό και ταξικό πρόσημο. Σ’ αυτήν την προσπάθεια η Κ.Ε. καλεί τα στελέχη, τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ να συστρατευθούν» αναφέρεται στο τελικό κείμενο, το οποίο εγκρίθηκε κατά ευρεία πλειοψηφία.
Η Κ.Ε. εξαπολύει επίθεση τόσο στη Ν.Δ. όσο και στα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Ειδική μνεία γίνεται στην Ένωση Κεντρώων, στην οποία αποδίδουν ρευστά πολιτικά χαρακτηριστικά, απρόβλεπτη συμπεριφορά και δημαγωγικές θέσεις.
«Δεύτερη φορά κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ»
Στο κείμενο της απόφασης περιγράφεται ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο βαθύς και ριζικός μετασχηματισμός του οικονομικού παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου της χώρας, με έμφαση στη στήριξη των εργασιακών δικαιωμάτων και του μισθού, την ενεργητική στήριξη της απασχόλησης, τη διεύρυνση του κοινωνικού κράτους, την προστασία της περιουσίας, την αναδιανομή του πλούτου προς όφελος όσων έχουν πληγεί από την κρίση, την προστασία του περιβάλλοντος.
Ειδική αναφορά γίνεται στην πρόκληση της διαπραγμάτευσης για το ασφαλιστικό σύστημα και υπογραμμίζεται ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί κομβικό ζήτημα η αποφυγή μειώσεων στις συντάξεις και η επίτευξη της αναγκαίας εξοικονόμησης μέσα από την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και τον εξορθολογισμό του ασφαλιστικού συστήματος. Τονίζεται επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Κυβέρνηση οφείλει να καταθέσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μεταρρύθμισης της κοινωνικής ασφάλισης και η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού να επιτευχθεί με όρους κοινωνικής και γενεακής αλληλεγγύης.
Ταυτόχρονα, υπογραμμίζεται ότι προϋπόθεση για να μην καταστεί αδιέξοδη η συμφωνία είναι η έναρξη της συζήτησης για το χρέος, η γενναία και αποτελεσματική διευθέτηση του που θα ανοίξει το δρόμο για να βγει η ελληνική οικονομία από την κρίση. Προϋπόθεση είναι επίσης το πρόγραμμα κοινωνικού και οικονομικού μετασχηματισμού το οποίο πρέπει να έχει κοινωνικό, ταξικό και περιβαλλοντικό πρόσημο, θα δημιουργεί θέσεις εργασίας και θα αναδιανέμει με κοινωνική δικαιοσύνη τον παραγόμενο πλούτο.
Έμφαση δίνεται στην υποχρέωση να προχωρήσει το «παράλληλο πρόγραμμα» και αναφέρεται ότι πρέπει να μπει άμεσα σε εφαρμογή ο νόμος για τα ΜΜΕ, να προχωρήσει ο ανασχεδιασμός του ΕΣΠΑ και να καλύπτει περισσότερα προγράμματα, να παταχθεί η φοροδιαφυγή και να ελεγχθούν όλες οι λίστες φοροδιαφυγής, να ενισχυθεί ο δημόσιος κοινωνικός έλεγχος των τραπεζών για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών και της κοινωνίας, να επιταχυνθούν μεγάλες τομές και αλλαγές στη δημόσια διοίκηση.
Ο ρόλος του κόμματος
Η Κ.Ε. υπογραμμίζει ότι στην ελπιδοφόρα και δύσκολη πορεία, είναι ανάγκη το κόμμα να αναβαθμίσει την πολιτική του παρουσία και να κατοχυρώσει το ρόλο του. «Ο ρόλος αυτός δεν μπορεί να είναι ρόλος απλής παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου και άσκησης κριτικής. Το κόμμα πρέπει να αποκτήσει ρόλο συνυπευθυνότητας και οργανικής σύνδεσης με την κυβέρνηση. Όχι να γίνει κομμάτι του κράτους και συνδιαχειριστής της διαφθοράς και των πελατειακών δικτύων, όπως τα κόμματα του παλιού πολιτικού συστήματος. Αλλά να διασφαλίσει τη διαμεσολάβηση της κυβέρνησης με την ίδια την κοινωνία, τις ανάγκες και τις προσδοκίες της. Κυρίως, με τα κινήματα και τους θεσμούς της κοινωνίας», αναφέρει η ΚΕ και υπογραμμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και στη διαμόρφωση και μετατόπιση των κοινωνικών συσχετισμών και να βρίσκεται στα συνδικάτα, στα κινήματα και τους αγώνες, στα εγχειρήματα αλληλεγγύης, στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, στους χώρους δουλειάς.
Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ
Η Κ.Ε. αναφέρει ότι η ανασυγκρότηση της Νεολαίας σε όλη την Ελλάδα δεν αφορά μόνο τη Νεολαία αλλά και το κόμμα και οι Νομαρχιακές Επιτροπές πρέπει να έχουν το επόμενο διάστημα στον προσανατολισμό τους τη δημιουργία οργανώσεων νέων σε όλους τους νομούς της χώρας. Η Νεολαία την επόμενη περίοδο προγραμματίζει μεγάλη καμπάνια με στοχευμένα θέματα (εργασιακά, παιδεία, δικαιώματα) και την έκδοση διμηνιαίου περιοδικού ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες γίνεται η , Συνδιάσκεψη ίδρυσης νέου συνδικαλιστικού φορέα στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.
Το Συνέδριο
Ως προς το επικείμενο Συνέδριο, έμφαση δίνεται στην οικοδόμηση ενός μαζικού, δημοκρατικού, ριζοσπαστικού και συλλογικού ΣΥΡΙΖΑ, προτείνεται να διεξαχθούν ανοιχτές θεματικές συνελεύσεις και εκδηλώσεις, σε πρωτεύουσες Νομών, σε γειτονιές μεγάλων αστικών κέντρων για ένα συνέδριο στρατηγικής και ταυτότητας. Επίσης κρίνεται σημαντική η διοργάνωση μιας μεγάλης διεθνούς συνάντησης για την Ευρώπη και τις νέες προκλήσεις.
Προσφυγικό και κρίση στη Μέση Ανατολή
Η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό επισημαίνει ότι η ριζική αλλαγή της μεταναστευτικής πολιτικής και η ανάδειξη της προσφυγικής κρίσης ως ευρωπαϊκό πρόβλημα από την Ελληνική κυβέρνηση, ώθησε πανευρωπαϊκές εξελίξεις και αφύπνισε τις ευρωπαϊκές κοινωνίες αναδεικνύοντας το αίτημα για μια πραγματικά ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της κρίσης με όρους συλλογικής ευθύνης των κρατών μελών της ΕΕ.
Την ίδια στιγμή όμως, το προσφυγικό αξιοποιείται από δυνάμεις της ακροδεξιάς, που υποστηρίζουν την ανόρθωση φρακτών και την εδραίωση μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Η ΚΕ χαιρετίζει τους χιλιάδες αλληλέγγυους πολίτες, που σε καθημερινή βάση δίνουν τη μάχη στο πλάι των προσφύγων και στηρίζει μια συγκροτημένη διαδικασία επανεγκατάστασης απευθείας από την Τουρκία προς την Ευρώπη και ταυτόχρονα μετεγκατάστασης για όσους ήδη έχουν περάσει στην Ελλάδα προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Στην απόφαση γίνεται αναφορά στη Μέση Ανατολή για την οποία σημειώνεται ότι απειλείται η υπόσταση ολόκληρων κρατών μετά την επέλαση τα λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους» του οποίου η αντιμετώπιση δεν θα επιτευχθεί με την έξαρση της ισλαμοφοβίας και με θεωρίες περί «σύγκρουσης πολιτισμών».
Η Κ.Ε. υπογραμμίζει ότι η Ελληνική Κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Αριστερά, τα κοινωνικά κινήματα και οι υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να εργαστούν για ένα σχέδιο ειρήνευσης, δημοκρατίας, σταθερότητας στη ΝΑ Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή προκειμένου να υπάρξει ένας κοινά αποδεκτός οδικός χάρτης ειρήνευσης και δημοκρατικής μετάβασης στη Συρία, να υπάρξει ένα πλάνο απομόνωσης του ISIS, να επανεκκινήσει η διαδικασία ειρήνευσης για το Κουρδικό ζήτημα και με στόχο να υπάρξει επιτυχής έκβαση των διακοινοτικών συνομιλιών του Κυπριακού υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και στη βάση των αποφάσεων του.
Διεθνής και ευρωπαϊκή συγκυρία
Η απόφαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ κάνει αναφορά στη διεθνή και ευρωπαϊκή συγκυρία και επισημαίνει ότι η γενικευμένη αποσταθεροποίηση στην Ευρώπη αλλά και στην περιοχή μας συμβάλλει στην ανάπτυξη φοβικών συνδρόμων και αυταρχικών επιλογών, επισημαίνεται ο κίνδυνος ανόδου της ακροδεξιάς και υπογραμμίζεται η ανάγκη να συγκρουστούν οι αριστερές, δημοκρατικές κυβερνήσεις με τις πολιτικές που οδηγούν σε οικονομική και κοινωνική κατάρρευση, με λογικές ξενοφοβίας και ρατσισμού.
Ειδική μνεία γίνεται στο σκληρό, επίμονο αγώνα του ΣΥΡΙΖΑ και του ελληνικού λαού που δημιούργησε προϋποθέσεις ριζοσπαστικοποίησης κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων σε όλη την Ευρώπη. Διατυπώνεται επίσης η θέση ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας στην Πορτογαλία που αντιτίθεται στη λιτότητα και το νεοφιλελευθερισμό, από τις δυνάμεις της Αριστεράς και του Σοσιαλιστικού Κόμματος, είναι αποτέλεσμα των εξελίξεων στη χώρα μας. Επισημαίνεται ακόμη ότι σύντομα θα γίνουν εκλογές στην Ισπανία που μπορούν να αλλάξουν το χάρτη των πολιτικών συσχετισμών.
Στην αποτίμηση που γίνεται για τη διεθνή και ευρωπαϊκή συγκυρία, γίνεται αναφορά στις εκλογικές ήττες των αριστερών προοδευτικών δυνάμεων στις Προεδρικές εκλογές της Αργεντινής και τις εθνικές εκλογές της Βενεζουέλας και σημειώνεται ότι «συνιστούν ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη που θέτουν σε κίνδυνο τη διαδικασία της κοινωνικής αλληλεγγύης και της ALBA στη Λατινική Αμερική και επιτρέπουν στις ΗΠΑ να ανακτήσουν τον οικονομικό και γεωστρατηγικά ρυθμιστικό και επεμβατικό τους ρόλο στην ευρύτερη περιοχή».
Αναφέρεται επίσης ότι η διάσκεψη του ΟΗΕ στο Παρίσι για την κλιματική αλλαγή κατέγραψε ένα σχετικά θετικό αποτέλεσμα, αν και υπολείπεται σημαντικά του κατεπείγοντος της διάσωσης του πλανήτη.